fbpx

, Τετάρτη
04 Δεκεμβρίου 2024

search icon search icon

Καταφύγιο ανθρωπιάς τα κοινωνικά ιατρεία


Καταφύγιο σε εκατοντάδες «ανθρώπους της διπλανής πόρτας» προσφέρουν καθημερινά  τα Κοινωνικά Ιατρεία Αλληλεγγύης, που λειτουργούν σε πολλούς δήμους και συνεχώς πολλαπλασιάζονται, όσο η κρίση αυξάνει τις ανάγκες. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαρίας Λίτου από την εφημερίδα Αγγελιοφόρος αυτοί που χτυπούν όλο και συχνότερα την πόρτα αυτών των ιατρείων είναι ανασφάλιστοι Έλληνες και αλλοδαποί, άνθρωποι που ανήκουν κυρίως στη μικρομεσαία τάξη, έχασαν τη δουλειά τους και αδυνατούν να ανταποκριθούν στο κόστος των ιατρικών εξετάσεων και της φαρμακευτικής αγωγής.
Στο πολυϊατρείο των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη προσέρχονται κάθε μήνα εκατοντάδες, μέχρι και 1.000 ασθενείς, εκ των οποίων οι 800 χρειάζονται φαρμακευτική αγωγή. Τα σκευάσματα που χρησιμοποιούνται μηνιαίως φτάνουν τα 2.500, ενώ το 30% των εξεταζομένων είναι παιδιά. «Το 2010 πέρασαν από το πολυϊατρείο 4.500 ασθενείς και το 2011 πάνω από 8.500. Από τις αρχές του 2012 μέχρι και το Μάιο μας έχουν επισκεφτεί περίπου 6.500 ενήλικες και παιδιά. Η αύξηση είναι πολύ μεγάλη συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια. Πιθανόν να διπλασιαστεί η προσέλευση ώς το τέλος του χρόνου με τις συνθήκες που επικρατούν, αφού ήδη από τον περασμένο Σεπτέμβριο καταγράφεται τεράστια αύξηση. Ευτυχώς που υπάρχει ευαισθησία και οι εθελοντές ανταποκρίνονται προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες ή φάρμακα», λέει στον «Α» η Σοφία Γκαρανέ, κοινωνική ανθρωπολόγος, υπεύθυνη του γραφείου των Γιατρών του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη.
Δωρεάν περίθαλψη
Στο μικρό χώρο του πολυϊατρείου, στην Ίωνος Δραγούμη 65 (2310/ 566.641), συνωστίζονται άνθρωποι που έχασαν τα πάντα σε μια στιγμή και έμειναν στο δρόμο. Το πολυϊατρείο, με τους 30 εθελοντές του, αποτελεί όαση για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν από την τσέπη τους για φαρμακευτική περίθαλψη, φαγητό ή ρουχισμό. Η κρίση έχει αυξήσει τις ανάγκες, αλλά, όσο υπάρχουν άνθρωποι που φέρνουν φάρμακα, ρούχα και ξηρή τροφή, υπάρχει και ελπίδα.
Λόγω καλοκαιριού, είναι μειωμένα τα περιστατικά εμβολιασμών, ενώ λείπουν περίπου οι μισοί εθελοντές, καθώς πήγαν διακοπές. Ετσι, τη Δευτέρα και την Τρίτη δεν υπάρχου γιατροί, ενώ Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή προσφέρουν τις υπηρεσίες τους καρδιολόγος, παθολόγος και παθολόγος – διαβητολόγος, ενώ τον Αύγουστο το πολυϊατρείο θα είναι κλειστό. Ο αριθμός των Ελλήνων επισκεπτών αυξήθηκε την τελευταία διετία και από το Σεπτέμβριο του 2011 φτάνει το 60%. Οι περισσότεροι είναι ηλικίας 40-50 ετών, απευθύνονται για ιατρική περίθαλψη και τους τελευταίους μήνες ζητούν και τρόφιμα.
«Το μεγάλο πρόβλημα είναι το χωροταξικό. Όπως είπε και ένας ασθενής, το πολυϊατρείο είναι ”μια τρύπα που κάνει θαύματα”! Φανταστείτε τι δυνατότητες θα είχαμε, αν στεγαζόμασταν σε μεγαλύτερο χώρο. Το πλέον σημαντικό είναι η προσφορά φαρμάκων, που τη θεωρούμε πολύτιμη, γι’ αυτό και καλούμε όσους μπορούν να μας φέρνουν κυρίως αντιδιαβητικά, αντιυπερτασικά και εισπνεόμενα φάρμακα, τα οποία δε φτάνουν αυτό το διάστημα για όλους τους ασθενείς», τονίζει η κ. Γκαρανέ. Σύμφωνα με την ίδια, «όσοι θέλουν να στηρίξουν το έργο μας πρέπει να είναι προσεκτικοί, διότι το τελευταίο διάστημα επιτήδειοι χρησιμοποιούν το όνομα των Γιατρών του Κόσμου για ίδιον όφελος. Ουδέποτε πραγματοποιήσαμε έρανο πόρτα πόρτα είτε για χρηματική ενίσχυση είτε για ενίσχυση σε είδη πρώτης ανάγκης αλλά δεχόμαστε δωρεές σε χρήματα, φάρμακα και είδη στα γραφεία μας ή μέσω τραπεζικών λογαριασμών για λόγους διαφάνειας».
Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης
Φροντίδα σε εκατοντάδες πολίτες προσφέρει και το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης, στην οδό Αισώπου 24 (τηλ. 2310/520.386). Λειτουργεί χάρη στην πρωτοβουλία υγειονομικών, με αφορμή την απεργία πείνας πέρσι μεταναστών στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Στο χώρο που παραχώρησε το Εργατικό Κέντρο, το οποίο καλύπτει τα έξοδα ηλεκτρικού και θέρμανσης, περίπου 100 γιατροί διαφόρων ειδικοτήτων προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Χάρη στις δωρεές συνδικάτων και πολιτών, το κοινωνικό ιατρείο διαθέτει φάρμακα, ιατρικό εξοπλισμό και διάφορα αναλώσιμα υλικά.
Στην Καλαμαριά
Πρωτοβάθμια περίθαλψη σε ανασφάλιστους, άπορους ή με χαμηλό εισόδημα πολίτες προσφέρει και ο δήμος Καλαμαριάς, από τους πρωτοπόρους στην Ελλάδα, καθώς το δημοτικό ιατρείο του κλείνει 13 χρόνια λειτουργίας. «Δυστυχώς, η προσέλευση αυξάνεται συνέχεια, αφού μεγαλώνει ο αριθμός των ανασφάλιστων, των οικονομικά αδύναμων και όσων δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν από νοσοκομεία και ιατρεία. Εχουμε τουλάχιστον 50 εθελοντές γιατρούς όλων των ειδικοτήτων, ενώ συγκεντρώνουμε και φάρμακα με τη συνεργασία δημοτών και φαρμακοποιών. Ειδικά για πρόληψη, έχουν έρθει να κάνουν μαστογραφία και τεστ Παπ γυναίκες που είχαν να υποβληθούν σ’ αυτές τις εξετάσεις 20 χρόνια!», αναφέρει η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Κυριακή Φοροπούλου – Μπαλτατσή. Το δημοτικό ιατρείο (τηλ. 2313/ 314.500) στεγάζεται στο Πολυδύναμο Κέντρο Πρόνοιας, στην οδό Παπανικόλα 18 και Αμισού.
Στο δήμο Νεάπολης – Συκεών
Με 21 ιατρούς αναβαθμίζει τη λειτουργία των δημοτικών ιατρείων του ο δήμος Νεάπολης – Συκεών, προκειμένου να εξυπηρετήσει τους πολίτες που έχουν ανάγκη, ενώ σκοπεύει να διευρύνει το πρόγραμμα με επιπλέον ιατρούς. «Σε μια συγκυρία που οι κοινωνικά και οικονομικά αδύναμοι αυξάνονται ραγδαία, καθίσταται αυτονόητη η έμπρακτη συμπαράσταση των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσω των κοινωνικών δομών και υπηρεσιών τους, προς όλους και ιδιαίτερα εμφατικά προς τις ευπαθείς ομάδες», σημειώνει ο δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. Τα ιατρεία στεγάζονται στο Α΄ ΚΑΠΗ Συκεών (Καυκάσου 64, 2310 /620.734), λειτουργούν με ραντεβού και απευθύνονται σε όλους τους δημότες και κατοίκους που είναι άνεργοι και ανασφάλιστοι και στα προστατευόμενα μέλη τους.
Στο δήμο Παύλου Μελά
Στο μεταξύ, εντός του Αυγούστου ξεκινά τη λειτουργία του και το Κοινωνικό Ιατρείο του δήμου Παύλου Μελά, που θα στεγαστεί στην Πολίχνη, στην οδό Αγίας Μαρίνης 4, και θα απασχοληθούν εθελοντικά γιατροί όλων των ειδικοτήτων. Η λειτουργία του θα καλύψει τις ανάγκες εκατοντάδων πολιτών στο δυτικό τμήμα του πολεοδομικού συγκροτήματος, όπου αυξάνονται ανησυχητικά τα κρούσματα φτώχειας, ενώ ετοιμάζεται και η λειτουργία φαρμακείου. «Οι εργασίες για τη λειτουργία του ιατρείου συνεχίζονται εντατικά, ώστε σε λίγες μέρες να εξυπηρετήσει ανθρώπους που δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη και αδυνατούν να πληρώσουν ακόμη και το νοσοκομείο για τις εξετάσεις τους», επισημαίνει ο Γιώργος Λίλτσης, αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.