Κραυγή αγανάκτησης από επιχειρηματίες στο Καπάνι!

Φ.Βλαστού
Έρμαιο του παραεμπορίου συνεχίζει να είναι η περιοχή πέριξ της ιστορικής αγοράς Καπάνι, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Πιο συγκεκριμένα, το «πέταλο» της πλατείας Αριστοτέλους που συνορεύει με την Εγνατία έχει μετατραπεί σε «μόνιμη πιάτσα παράνομης πώλησης λαθραίων τσιγάρων, καπνού και άλλων ουσιών», όπως τόνισε στο karfitsa.gr ο πρόεδρος του συλλόγου επαγγελματιών Ιστορικού Κέντρου , Χρήστος Νικολόπουλος.
Η εικόνα αυτή είναι γνωστή εδώ και καιρό, ωστόσο δεν φαίνεται να γίνεται εξάλειψη του παράνομου εμπορίου στην πολυσύχναστη περιοχή. «Αυτή η παράνομη διακίνηση γίνεται μπροστά στα μάτια όλης της πόλης και των αρχών ελεύθερα, ανοιχτά, ανενόχλητα και ανεμπόδιστα όλη τη μέρα και τη νύχτα», περιγράφει ο κ. Νικολόπουλος. Μάλιστα, ο ίδιος τόνισε ότι «αρκετές φορές υπάρχουν τσακωμοί μεταξύ των παράνομων πωλητών για το ποιος θα πιάσει το καλύτερο πόστο».
O κ. Νικολόπουλος τονίζει ότι το φαινόμενο αυτό δυσφημεί την περιοχή. «Υποβαθμίζεται όλη η εικόνα της πόλης και της αγοράς γιατί από εκεί κατεβαίνουν όλοι οι τουρίστες καθώς στην περιοχή υπάρχουν πάνω από 20 μνημεία».
Παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις που έχουν κάνει οι επιχειρηματίες προς τους αρμόδιους για να δοθεί ένα τέλος δεν έχει βρεθεί ακόμα κάποια λύση. «Έχουμε μιλήσει πάρα πολλές φορές με τους αρμόδιους γίνονται κάποιες ενέργειες αλλά μετά ατονούν και επανερχόμαστε πάλι στην ίδια κατάσταση». Σε περιόδους μεγάλης αγοραστικής κίνησης οι επιχειρηματίες όπως εξήγησε ο κ. Νικολόπουλος προσλαμβάνουν ιδιωτικούς φύλακες. «Τους πληρώνουμε από την τσέπη μας, αλλά δεν είναι λύση γιατί και οι σεκιούριτι έχουν μειωμένες αρμοδιότητες», είπε χαρακτηριστικά.
«Εκείνο το κομμάτι είναι πληγή για την πόλη», αναφέρει ο ίδιος και τονίζει ότι οι καταστηματάρχες κρατούν “σιγή ιχθύος” γιατί φοβούνται.
«Αίτημα μας είναι εκείνο το σημείο να φυλάσσεται όπως και άλλα πολιτιστικά μέρη. Με μόνιμο αστυνομικό για να αποτρέπει αυτά τα φαινόμενα», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος.
Όσον αφορά τα δυο περιστατικά βίας που εκτυλίχθηκαν χθες και σήμερα(ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ και ΕΔΩ)στην περιοχή της πλατείας Αριστοτέλους τα χαρακτήρισε ως «μεμονωμένα περιστατικά».