, Σάββατο
03 Δεκεμβρίου 2022

Κυκλοφορούν κανονικά από σήμερα τα αστικά λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη!

Αναστολή της επίσχεσης εργασίας αποφάσισαν μέχρι και την Τετάρτη οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ στη σημερινή γενική τους συνέλευση, σε ένδειξη καλής θέλησης και ύστερα απο τη σαφή δέσμευση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα ότι μέχρι την Τρίτη θα σταλούν στον οργανισμό 3.9 εκατ. ευρώ της δόσης Δεκεμβρίου από την κρατική επιχορήγηση. Στο πλαίσιο αυτό, στις 5 το πρωί τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ θα βγουν κανονικά στους δρόμους της πόλης.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του συνδικάτου των εργαζομένων στον ΟΑΣΘ, Δημήτρης Τσερμενίδης επισήμανε “πιστεύουμε ότι ο πρωθυπουργός της χώρας θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του και δεν θα χρειαστεί να βγούμε και πάλι στους δρόμους. Για εμάς οι κινητοποιήσεις είναι η έσχατη λύση”. Πάντως, εάν δεν δουν τα δεδουλευμένα δύο μηνών στους λογαριασμούς τους οι 2.300 εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ, θα συνεδριάσουν εκ νέου την Πέμπτη, προκειμένου να επανακαθορίσουν τη στάση τους. Στις 12/12 οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα είναι τρεις μήνες απλήρωτοι, με το ποσό να υπερβαίνει ελαφρά τα 9 εκατ. ευρώ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, ο οποίος συμμετείχε στη χθεσινή σύσκεψη που έγινε στο Διοιητήριο υπό τον Έλληνα πρωθυπουργό, στο πλαίσιο των εγκαινίων του πρωθυπουργικού γραφείου στην πόλη μας είπε: “φάνηκε ότι ο κ. Τσίπρας, ήταν μεν ενήμερος για τις κινητοποιήσεις, αλλά δεν ήξερε ακριβώς τους λόγους. Τον ενημερώσαμε και δεσμεύτηκε ότι μέχρι την Τρίτη θα μπει στο ταμείο του ΟΑΣΘ η αντισταθμιστική Δεκεμβρίου ύψους 3,9 εκατ. ευρώ, ενώ  σημείωσε ότι και με νομοθετική ρύθμιση δύναται άμεσα να διευθετηθεί άμεσα το ζήτημα με τις οφειλές του ελληνικού δημοσίου στον οργανισμό, για τη διαφορά του ΦΠΑ, ύψους 12 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, μας είπε ότι θα διευθετηθεί άμεσα και το ζήτημα με τις οφειλές ύψους 2,5 εκατ. ευρώ του υπουργείου Παιδείας προς τον οργανισμό”.
Πάντως, ο κ. Τσερμενίδης επισήμανε ότι πέραν της καταβολής των δεδουλευμένων των εργαζομένων, κρίσιμο παραμένει το τι μέλλει γενέσθαι με τον ΟΑΣΘ μετά από τον Ιανουάριο. “Είναι ανάγκη να γίνει επιτέλους ένας γόνιμος διάλογος για το μέλλον και την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού”, είπε χαρακτηριστικά.

Κυκλοφορούν αύριο τα αστικά λεωφορεία

Την αναστολή των κινητοποιήσεων τους αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ στην έκτακτη γενική συνέλευση τους στο ΕΚΘ. Προηγήθηκε η δέσμευση του πρωθυπουργού στη χθεσινή σύσκεψη των φορέων της πόλης στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης για καταβολή των δεδουλευμένων τους.
Στην εισαγωγική του τοποθέτηση ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων, Δημήτρης Τσερμενίδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι, πλέον, οι φορείς, η πόλη και οι επιβάτες είναι στο πλευρό τους, “γιατί συνειδητοποίησαν ότι οι εργαζόμενοι έχουν δίκιο και οι ψεύτες είναι στο υπουργείο Μεταφορών”.
Εκτίμησε, δε, ότι κατά τη σύκεψη των φορέων της πόλης, στο υφυπουργείο Μακεδονίας-Θράκης ο πρωθυπουργός “άδειασε” τον υπουργό Μεταφορών.
Ρητή εντολή του πρωθυπουργού να ξεπεραστούν τα προβλήματα του ΟΑΣΘ
Την αναστολή των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του ΟΑΣΘ που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας ζητούν οι εκπρόσωποι των φορέων της πόλης, μετά τη ρητή δέσμευση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της σύσκεψης που είχε το Σάββατο μαζί τους, ότι θα δώσει εντολή και τη Δευτέρα θα μπουν οι απαιτούμενες υπογραφές, ώστε να ξεπεραστούν τα οποία προβλήματα υπάρχουν και να εκταμιευθεί το ποσό για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι.
Όλοι οι εκπρόσωποι φορέων που συμμετείχαν στη σύσκεψη τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει αναστολή της επίσχεσης εργασίας, μετά από αυτή την εξέλιξη. Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, που είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην φύγει από τη Θεσσαλονίκη αν δεν δώσει λύση στο θέμα του ΟΑΣΘ, απηύθυνε έκκληση στους εργαζόμενους του ΟΑΣΘ να αναστείλουν την επίσχεση εργασίας, με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους.
Την αναστολή της επίσχεσης ζήτησε με δηλώσεις του και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Αβραμόπουλος, ο οποίος εκπροσώπησε τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό.
Χρ. Σπίρτζης:”Υπερβολική η αντίδραση του σωματείου των εργαζομένων του ΟΑΣΘ”
Αιχμές σε βάρος της διοίκησης του ΟΑΣΘ για το γεγονός ότι είναι απλήρωτοι οι εργαζόμενοι άφησε ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης, με δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης εκπροσώπων των φορέων της Θεσσαλονίκης υπό τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ είπε ότι θεωρεί υπερβολική την αντίδραση του σωματείου που προχώρησε σε επίσχεση εργασίας.
“Εδώ και είκοσι μέρες έχει υπογραφεί από εμένα το σχέδιο της Υπουργικής Απόφασης για να πάρει ο ΟΑΣΘ τα 12.000.000 ευρώ από επιστροφή ΦΠΑ για το 2016 και 2015. Αυτό που σας λέω το ξέρουν και οι εργαζόμενοι, το σωματείο, ο Δήμος, η Περιφέρεια, οι πάντες. Είναι θέμα διεργασίας στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Ενδέχεται να γίνει κάποια τροπολογία σύμφωνα με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του Γενικού Λογιστηρίου. Αν χρειαστεί θα κατατεθεί τη Δευτέρα ή την Τρίτη σε κάποιο νομοσχέδιο. Τα ξέρουν αυτά όλα”, δήλωσε ο κ. Σπίρτζης και συνέχισε: “Ελπίζω η στάση του σωματείου εργαζομένων στον ΟΑΣΘ να μην έχει να κάνει με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και να μην έχει άλλου είδους σκοπιμότητες και να είναι μόνο για την αγωνία των δεδουλευμένων, που αυτό το αίτημα, όπως έχετε δει, το στηρίζουμε. Είναι απαράδεκτο ο ΟΑΣΘ με αυτές τις επιδοτήσεις να μην έχει καταβάλει τα δεδουλευμένα. Και θεωρώ πολύ υπερβολική μια τέτοια αντίδραση να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι σε επίσχεση εργασίας ενώ γνωρίζουν ότι και αυτά τα χρήματα έχουν εγκριθεί και ταυτόχρονα έχουν υπογραφεί πρόσθετα 2,5 εκατομμύρια ευρώ από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που βγήκε με το υπουργείο Παιδείας, αν θυμάμαι καλά”.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σε τι συνίσταται η παρέμβαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα που δεσμεύτηκε να δώσει εντολή για να μπουν υπογραφές τη Δευτέρα και να ξεπεραστούν τα προβλήματα που καθυστερούν την εκταμίευση των χρημάτων ο κ. Σπίρτζης απάντησε ότι “συνίσταται στο να μπορεί να επισπευθεί η εκταμίευση του ποσού στον ΟΑΣΘ”
“Το υπουργείο και η κυβέρνηση έχουν τηρήσει μέχρι κεραίας αυτά που έχουν δεσμευτεί. Ο ΟΑΣΘ δεν τα έχει τηρήσει και ψάχνουμε να βρούμε άλλους τρόπους προκειμένου να διευκολύνουμε τον ΟΑΣΘ να πληρώσει επιτέλους όλα τα δεδουλευμένα στους εργαζόμενους”, παρατήρησε ο υπουργός.
Κ.Γκιουλέκας: Το πρόβλημα του ΟΑΣΘ διαιωνίζεται εξαιτίας του κ. Σπίρτζη
Ευθύνες στον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη επιρρίπτει η ΝΔ, με αφορμή τη νέα επίσχεση εργασίας στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
“Ο αρμόδιος Υπουργός της Kυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ κ. Σπίρτζης συνεχίζει να εμπαίζει τη Θεσσαλονίκη. Δύο χρόνια τώρα αντί να προσπαθεί με διάλογο να δώσει λύση στα προβλήματα που αφορούν στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης κωφεύει επιδεικτικά και καταδικάζει σε αφάνταστη ταλαιπωρία τους πολίτες”, αναφέρει σε δήλωσή του ο αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της ΝΔ, Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.
“Το πρόβλημα του ΟΑΣΘ το οποίο χρήζει άμεσης λύσης διαιωνίζεται, εξαιτίας των απαράδεκτων χειρισμών και της στάσης του κ. Σπίρτζη”, επισημαίνει ο βουλευτής και προσθέτει: “Έως σήμερα δεν έχουμε ακούσει μία πρόταση, μία λύση από τον αρμόδιο Υπουργό. Η Θεσσαλονίκη βλέπει μόνο την αλαζονεία και την αδιάλλακτη στάση του. Αυτή η απαράδεκτη κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Τα σοβαρά καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας δεν λύνονται με εγκαίνια και κορδέλες”.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ