Μίνι… καύσωνας το Σαββατοκύριακο!

Θα έχουμε καλές καιρικές συνθήκες αύριο, Παρασκευή, μίνι καύσωνα το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί ως το μεσημέρι, αλλά από το μεσημέρι της Κυριακής περιμένουμε βροχές και καταιγίδες, σύμφωνα με την πρόγνωση του μετεωρολόγου Γιάννη Καλλιάνου. Αναλυτικά η πρόγνωση: Παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη του καιρού για το προσεχές Σαββατοκύριακο, για δύο λόγους:

  1. Λόγω της θερμής μεταφοράς αερίων μαζών από τη βόρεια Αφρική που θα “εκτοξεύσει” τον υδράργυρο στα επίπεδα των 37-38°C σε τοπικό επίπεδο, και
  2. Λόγω της σημαντικής επιδείνωσης που θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Κυριακής και στη συνέχεια, ειδικά σε τμήματα της δυτικής, κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.

Εξασθενεί το μελτέμι
Σταδιακά θα εξασθενήσει το ισχυρό μελτέμι που επηρέασε τις περισσότερες περιοχές της ανατολικής και νότιας Ελλάδας, με αποτέλεσμα να αρχίσει να ανεβαίνει σταδιακά η θερμοκρασία από αύριο Παρασκευή 1η του Σεπτέμβρη.
Μίνι καύσωνας το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί
Κατά τη διάρκεια του προσεχούς Σαββατοκύριακου, ο υδράργυρος θα ανέβει σχεδόν σε επίπεδα μίνι καύσωνα με αποτέλεσμα σε ευπαθείς στη ζέστη περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας η θερμοκρασία να προσεγγίσει τους 37-38°C η και πολύ πολύ τοπικά ίσως και λίγο παραπάνω. Από την Κυριακή όμως θα υποχωρήσει η θερμοκρασία στην δυτική, βορειοδυτική και ελαφρώς στη βόρεια Ελλάδα, λόγω του ότι θα αναπτυχθούν νεφώσεις.
Καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι της Κυριακής
Αυτές οι νεφώσεις που θα αναπτυχθούν από το μεσημέρι της Κυριακής κυρίως στα δυτικά και βόρεια (αλλά και σε ορισμένες κεντρικές περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας) θα δώσουν αρκετές μπόρες, βροχές, καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Τα φαινόμενα θα είναι ιδιαιτέρως έντονα κυρίως στις ακόλουθες περιοχές :
– Βόρειο Ιόνιο
– Ήπειρος
– Θεσσαλία
– Δυτική Στερεά και τοπικά και στα δυτικά της Κεντρικής Στερεάς
– Δυτική Μακεδονία
– Βόρεια τμήματα Κεντρικής και Ανατολικής Μακεδονίας
πηγή: protothema.gr