fbpx

, Σάββατο
14 Σεπτεμβρίου 2024

search icon search icon

"Μετωπική" ευρώ – δραχμής στο ΑΠΘ!

ΑΠΘ“Ζωντανό” διατηρείται το δίλημμα μεταξύ παραμονής στο ευρώ, ή επιστροφής στη δραχμή… στα φοιτητικά έδρανα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών!

Ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Τμήματος, Γιώργος Δουράκης, θα “διαιτητεύσει” την ερχόμενη Παρασκευή, σε ένα… debate που ο ίδιος ανέθεσε στους φοιτητές του, για τo ποια επιλογή είναι η πιο πρόσφορη στην προσπάθεια της Ελλάδας να βγει από την κρίση. Να συνεχίσει να το “παλεύει” μέσα στο ευρώ, όπως κάνει σήμερα, ή να πάρει το ρίσκο της επιστροφής στη δραχμή;

Μιλώντας στην “Κ” για την επιλογή του αυτή, σε μια περίοδο κατά την οποία η έξοδος από το ευρώ έχει ατονίσει στο πολιτικό σκηνικό, τόσο ως πιθανότητα, όσο και ως επιλογή (ακόμα και από την αξιωματική αντιπολίτευση), ο κ. Δουράκης εξήγησε πως “η ανάθεση των εργασιών δεν γίνεται απαραιτήτως καθ` υπαγόρευση της πολιτικής επικαιρότητας” και πως “ο βασικός στόχος είναι να διαπιστωθεί η ικανότητα των φοιτητών να Γιώργος Δουράκης1επιχειρηματολογούν υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης, ανεξαρτήτως του ποιοι και πόσο συμφωνούμε με τη προβαλλόμενη άποψη”.

Ο ίδιος πάντως, επιμένει πως τόσο η κοινωνία, όσο και η ελληνική πολιτική σκηνή, δεν έχουν “ξεμπερδέψει” με το συγκεκριμένο δίλημμα.

“Είναι δεδομένο, πως δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε ανάκαμψη, μόνο με τα μέτρα που εφαρμόζονται μέχρι σήμερα, αλλά απαιτείται αλλαγή πολιτικής”, είπε στην “Κ” ο κ. Δουράκης.

“Αν δεν αλλάξει η πορεία, πολύ φοβάμαι πως το δίλημμα θα επιστρέψει ακόμα πιο έντονο και την απάντηση θα την δώσουν τα δεδομένα της εποχής. Και βέβαια, σε ένα debate, μπορεί η προσέγγιση να γίνεται με λογική μαύρου-άσπρου, αλλά η επιτυχία είναι να μπορούμε να δούμε και να ζυγίζουμε τα θετικά και τα αρνητικά κάθε πλευράς και να αξιοποιούμε τα θετικά στο βαθμό που αυτό είναι δυνατόν. Προσωπικά, ενώ ήμουν εκ των υποστηρικτών της ένταξης της Ελλάδας στο ευρώ, πιστεύω σήμερα, κρίνοντας από τα αποτελέσματα και τις εξελίξεις φυσικά, πως ήταν μια λάθος επιλογή. Από την άλλη, είναι εντελώς διαφορετικό να λες πως θα ήταν καλύτερα να μην είχαμε μπει στο ευρώ, από το να λες… να βγούμε τώρα που είμαστε μέσα. Είναι δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Εκτιμώ πάντως, ότι αυτή τη στιγμή το κόστος μιας ενδεχόμενης εξόδου από το ευρώ, συναγωνίζεται το κόστος παραμονής. Τα πράγματα θεωρητικά, είναι απλά. Αν το κόστος παραμονής συνεχίσει να μεγαλώνει, θα είναι μια αυτοκτονική εξέλιξη και θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα. Αν αλλάξουν οι πολιτικές που εφαρμόζονται, τότε ίσως μειωθεί και το κόστος παραμονής έναντι του κόστους εξόδου.”

Η αντιπαράθεση των δύο πλευρών, πάντως, έχει δημιουργήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην φοιτητική κοινότητα, καθώς οι φοιτητές αφέθηκαν ελεύθεροι να επιλέξουν την πλευρά που θα υποστηρίξουν, γεγονός που έχει συμβάλει στη δημιουργία κλίματος… μιας άτυπης ιδεολογικής αντιπαράθεσης, μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων προσκείμενων στο φιλοευρωπαϊκό μέτωπο και εκείνων που πρόσκειται σε πολιτικές δυνάμεις φιλικές προς τα σενάρια επιστροφής σε εθνικό νόμισμα.

Όσον αφορά την μεταγενέστερη ανακοίνωση της ΠΑΣΠ Πολιτικών Επιστημών περί “παραπληροφόρησης”, σε συνδυασμό με την ευφάνταστη προσπάθεια να παραστήσει ότι διαψεύδει κάτι που… δεν της καταλογίστηκε, προτρέπουμε τους συντάκτες της… να μάθουν ελληνικά (όφειλαν να γνωρίζουν με δεδομένο το αντικείμενο των σπουδών τους) και εν συνεχεία να ξαναδιαβάσουν το δημοσίευμα, προσέχοντας ιδιαίτερα τους όρους “κλίμα” και  “άτυπη” που χρησιμοποιήσαμε, σε συνδυασμό με τα εισαγωγικά στον χαρακτηρισμό “μετωπική”. Επίσης, όταν μάθουν ελληνικά (και αγγλικά) οι συντάκτες της ανακοίνωσης, θα διαπιστώσουν πως κάθε debate, αποτελεί εκ φύσεως αντιπαράθεση, ενώ ίσως μπορέσουν να μας υποδείξουν και το ακριβές σημείο, στο οποίο αναφέρθηκε κάποια συγκεκριμένη παράταξη (η ΠΑΣΠ ή οποιαδήποτε άλλη).

Β.Μ.

Δείτε εδώ περισσότερα για το ίδιο θέμα!

 

#Tags: ΑΠΘ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.