«Με τις ευχές δεν γίνονται… δουλειές»

Δύσκολη αναμένεται η νέα χρονιά για τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας. Η υψηλή φορολογία είναι το βασικότερο θέμα που θα κληθούν να… αντιμετωπίσουν και το 2017, όπως μας είπαν χαρακτηριστικά. Επιχειρηματίες από την παραγωγική Πιερία, μέσω της KARFITSA, στέλνουν το δικό τους μήνυμα προς την κυβέρνηση. Οι περισσότεροι τονίζουν ότι «οι κυβερνώντες πρέπει να ασχοληθούν… πραγματικά με τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου, ώστε οι δουλειές και οι επενδύσεις τους, να μπορέσουν να αναπτυχθούν, προς όφελος της κοινωνίας και ο ιδιωτικός τομέας να φέρει την ουσιαστική ανάπτυξη στον τόπο». Ο Τουρισμός και ο πρωτογενείς τομέας αποτελεί πλέον τον στυλοβάτη της τοπικής οικονομίας. Στα χρόνια των μνημονίων έγιναν σημαντικές προσπάθειες, κυρίως από νέους ανθρώπους,  στους δύο βασικούς τομείς της τοπικής οικονομίας. Το τουριστικό προϊόν της περιοχής αναβαθμίστηκε, προσφέροντας νέες υψηλές υπηρεσίες, προσελκύοντας νέους τουρίστες. Η καλλιέργεια, αλλά και η τυποποίηση καινοτόμων αγροτικών προϊόντων κερδίζουν έδαφος, όπως και η εμφιάλωση κρασιών, τα οποία πετυχαίνουν σημαντικές βραβεύσεις σε διαγωνισμούς του εξωτερικού. Επίσης προσθέτουν, φανερά απογοητευμένοι, ότι δεν φθάνουν οι ευχές για τη δημιουργία και την επιβίωση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, χρειάζονται κι άλλα…
Του Β. Μπαντέ
 
Νίκος Βουλγαράκης – πρώην Πρόεδρος Επιμελητηρίου Πιερίας
«Εκτιμώ ότι το 2017 θα ήταν γόνιμο αν καταφέρουμε να διορθώσουμε κάποια από τα λάθη των προηγούμενων ετών. Νομίζω ότι είναι η μοναδική διέξοδος για τα επόμενα χρόνια».
Γιώργος Τσιαλός – επιχειρηματίας
«Ελπίζω το 2017 να είναι μια χρονιά που να φέρει σταθεροποίηση, γιατί μέχρι τώρα ζούμε επτά συνεχόμενα χρόνια ύφεσης. Οι αντοχές μας έχουν αρχίσει να εξαντλούνται. Οι ιθύνοντες να αρχίσουν να σκέφτονται πιο σοβαρά την επιχειρηματικότητα και τα προβλήματά της. Είναι το κομμάτι που παράγει, είναι το κομμάτι που δίνει διέξοδο και εργασία σε μια μεγάλη μερίδα συνανθρώπων μας. Αν δεν σκύψουμε πάνω από την επιχειρηματικότητα, κατανοώντας ότι πλέον δεν σηκώνει άλλα βάρη, δε θα μείνει κανείς πίσω για να υποστηρίξει αυτή τη χώρα».
Θανάσης Ξάφης – Επιχειρηματίας
«Εύχομαι το 2017 οι πολιτικοί μας να μπορέσουν να αντεπεξέλθουνε στα προβλήματα που υπάρχουν, ώστε να ξεκινήσουμε από την αρχή για μια νέα Ελλάδα, προκειμένου οι επιχειρήσεις να ξαναδουλέψουνε για να απασχολήσουν προσωπικό. Εύχομαι να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν».
Βασίλης Πολυχρονίδης – Επιχειρηματίας
«Εύχομαι το 2017 να φέρει στη χώρα μας πραγματική ανάπτυξη, αφήνοντας πίσω μας όλες τις δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε. Οι κυβερνώντες να ασχοληθούν  πραγματικά με τα προβλήματα του επιχειρηματικού κόσμου, ώστε οι επιχειρήσεις να μπορέσουν να αναπτυχθούν, προς όφελος της κοινωνίας. Ο ιδιωτικός τομέας θα φέρει την ουσιαστική ανάπτυξη στον τόπο μας».
 
Παύλος Μπατάλας – Επιχειρηματίας
«Προσδοκούμε το 2017 να αλλάξουν μυαλά οι  κυβερνώντες, να αλλάξουν πολιτική.  Να αφήσουν τις επιχειρήσεις να προοδεύσουν, να μην τις ασφυκτιούν με τη φορολογία. Θα πρέπει ν’ αλλάξει το σκηνικό στην Ελλάδα. Δεν μπορεί η επιχειρηματικότητα να πληρώνει το κράτος και αυτό να τις στραγγαλίζει. Δεν μπορεί να σταθεί στην Ελλάδα μια επιχείρηση με τόσο υψηλούς φορολογικούς συντελεστές. Θα πρέπει να γίνει μια γενναία μεταρρύθμιση για να κυκλοφορήσει το χρήμα στην αγορά».
Κώστας Μανώλας – Επιχειρηματίας
«Το 2017 θα είναι χειρότερη χρονιά από το 2016, διότι ότι γινόταν  στραβά, συνεχίζει να γίνεται το ίδιο».
Θανάσης Κόκκινος – Επιχειρηματίας
«Πιστεύω πως το 2017 θα είναι μια δύσκολη χρονιά, καθώς θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε πρωτόγνωρες καταστάσεις, κυρίως με αυτά τα απίστευτα φορολογικά μέτρα. Θεωρώ ότι πρέπει να βάλουν μυαλό οι ιθύνοντες, ώστε να βοηθήσουν τους επιχειρηματίες να ορθοποδήσουνε. Αυτό που συμβαίνει στην αγορά είναι ασύλληπτο. Η ύφεση είναι μεγάλη και θα πρέπει  οπωσδήποτε να βρεθούν λύσεις στον τομέα της φορολογίας.  Ευελπιστούμε πως κάτι θα αλλάξει».
Αντώνης Κύρκος – Επιχειρηματίας
«Το 2017 θέλουμε υγεία, ανάπτυξη και να φύγουν αυτοί που μας έφεραν ως εδώ…»