19:38, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Με το… «σταγονόμετρο» οι αγορές των Θεσσαλονικέων- Οικονομική «ανάσα» οι τουρίστες

Πλήθος κόσμου κατέκλυσε την αγορά και τις καφετέριες την Τρίτη 18 Απριλίου, έχοντας ως σύμμαχο τον ήλιο και τον καιρό. Μεγαλύτερη κινητικότητα παρατήρησαν στην αγορά οι καταστηματάρχες ένδυσης και υπόδησης, σε σχέση με την κίνηση της Μεγάλης Εβδομάδας, με τους καταναλωτές ωστόσο να είναι ολιγαρκείς στα ψώνια τους.
%ce%91%ce%a1%ce%99%ce%a3%ce%a4%ce%9f%ce%a4%ce%95%ce%9b%ce%9f%ce%a5%ce%a3-1
Της Αρετής Τασούλα
«Μετά το Πάσχα έχει αρκετή κίνηση. Τη Μεγάλη Εβδομάδα είχαν φύγει όλοι και δεν ψώνιζαν» σημειώνει ο κ. Τάσος Μαργαριτόπουλος, επιχειρηματίας, εκτιμώντας πως ο κόσμος καταναλώνει κατά μέσο όρο 40€ στην αγορά του, «μιας και δεν έχει χρήματα». Αυξημένη κίνηση παρατηρεί και ο Ανδρέας Φαρμάκης, υπεύθυνος καταστήματος ενδυμάτων, ο οποίος υπογραμμίζει βέβαια πως οι πελάτες είναι κυρίως… τουρίστες. «Ο κόσμος που κινήθηκε στην αγορά ήταν κυρίως τουρίστες από Κύπρο που ήρθαν για Πάσχα και έμειναν εδώ» αναφέρει σχετικά προσθέτοντας πως «οι Έλληνες δεν ψωνίζουν τίποτα».
Στον αντίποδα οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να διαθέσουν σημαντικά ποσά για τη δεδομένη οικονομική κατάσταση της χώρας, ωστόσο, έχουν την εύλογη απαίτηση, τα χρήματά τους να είναι ανάλογα με την ποιότητα του προϊόντος. «Ψάχνω αλλά δεν βρίσκω τίποτα. Οι τιμές είναι ακριβές και υπάρχει κακή ποιότητα. Αν αξίζει αυτό που θα πάρω μπορώ να διαθέσω και 100€ και 150€. Αρκεί να αξίζει» διατείνεται η κ. Ελένη Αναστασιάδου, άνεργη. Ομοίως και η κ. Αγγελίνα Χριστοδούλη, φοιτήτρια, η οποία δηλώνει στο karfitsa.gr «ένα πράγμα ψώνισα και τίποτα άλλο. Μέχρι 100€ στην αγορά μου θα έδινα. Αν έβρισκα όμως καλά πράγματα».
%ce%9a%ce%95%ce%9d%ce%a4%ce%a1%ce%9f-%ce%91%ce%93%ce%9f%ce%a1%ce%91
Υπάρχουν βέβαια και εκείνοι που… ψωνίζουν για να ευφρανθεί η καρδία τους. Όπως επισημαίνει η κ. Ελένη Μαρλά «Βγήκα σήμερα με στόχο να ψωνίσω, για να ανέβει και λίγο η ψυχολογία. Βέβαια δύο-τρία πραγματάκια θα πάρω, το πολύ να διαθέσω 50€», λέει χαρακτηριστικά συμπληρώνοντας πως «περισσότερα χρήματα δεν γίνεται να ξοδέψουμε». «Ψώνισα δύο πράγματα. Τίποτα άλλο. Το πολύ να δώσω 20 με 25€ για τα ψώνια» αναφέρει η κ. Μαρία Ασημάκη, ιδιωτική υπάλληλος.
Τη διαφορά της οικονομικής κατάστασης, σε σχέση με την Ελλάδα, έδειξε εμφανώς και η Κύπρια Μαρία Γεωργίου, λογίστρια στο επάγγελμα. «Ήρθαμε για Πάσχα και μείναμε παραπάνω. Μας αρέσει πολύ εδώ» υπογράμμισε η κ. Γεωργίου, η οποία ανέφερε το «αστρονομικό» για τα ελληνικά δεδομένα ποσό, που διέθεσε για την αγορά της. «Η Ελλάδα έχει αρκετά καλές τιμές σε σχέση με την Κύπρο. Δώσαμε τουλάχιστον 1.000 ευρώ για να ψωνίσουμε».
Πάντως, πέρα από τα χρήματα που δύνανται ή θέλουν να διαθέσουν οι Θεσσαλονικείς για τις αγορές τους στα καταστήματα, στην κατηγορία του καφέ δείχνουν να μην έχουν πρόβλημα στο κόστος, μιας και οι καφετέριες στο κέντρο έβριθαν από κόσμο. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η Θεσσαλονίκη έχει χαρακτηριστεί η πόλη του φραπέ.
%ce%91%ce%93%ce%99%ce%91%ce%a3-%ce%a3%ce%9f%ce%a6%ce%99%ce%91%ce%a3-%ce%9a%ce%91%ce%a6%ce%95 %ce%91%ce%a1%ce%99%ce%a3%ce%a4%ce%9f%ce%a4%ce%95%ce%9b%ce%9f%ce%a5%ce%a3-%ce%9a%ce%91%ce%a6%ce%95