, Τετάρτη
19 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Νέες προκλήσεις από τους Τσάμηδες

του Σταύρου Οραήλογλου
Στον εθνικισμό που ανθεί στην Αλβανία και υποθάλπεται από τις αλβανικές κυβερνήσεις τα τελευταία χρόνια αποδίδεται η κίνηση μερικών χιλιάδων Τσάμηδων να προχωρήσουν την προηγούμενη εβδομάδα στην πραγματοποίηση προκλητικής πορείας διαμαρτυρίας στη συνοριακή μεθόριο, ζητώντας την αναγνώριση μειονότητας στα ελληνικά εδάφη, την επιστροφή των περιουσιών τους και την ανέγερση… μνημείου στη Θεσπρωτία για τα θύματα της δήθεν γενοκτονίας τους από τους Έλληνες. Πρωταγωνιστικό ρόλο στην όλη διαμαρτυρία, έπαιζε ο χάρτης της «Μεγάλης Αλβανίας», που φτάνει μέχρι την Πρέβεζα, διαχρονικό σημείο αναφοράς του αλβανικού αλυτρωτισμού.
Οι Τσάμηδες
Οι Τσάμηδες είναι μια ομάδα αλβανόφωνων μουσουλμάνων που εγκατέλειψαν με τη θέληση τους τη Θεσπρωτία λίγο πριν το τέλος της κατοχής, γιατί φοβήθηκαν την ελληνική δικαιοσύνη, καθώς είχαν αναδειχτεί κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου πολέμου στους καλύτερους συνεργάτες των Ναζί και των Ιταλών φασιστών. Σύμφωνα με τον πολιτικό επιστήμονα Κωνσταντίνο Χολέβα, «στη διάρκεια της κατοχής, οι Τσάμηδες έγιναν οι καλύτεροι συνεργάτες των Ιταλών φασιστών και διέπραξαν μύριες όσες βιαιότητες σε βάρος των συγχωριανών τους Ορθοδόξων Ελλήνων. Με οργανωτή την Αλβανική Εθνική Επιτροπή (ΞΙΛΙΑ) και αρχηγούς την περιώνυμη οικογένεια Ντίνο Μπέη, διέπραξαν λεηλασίες, σφαγές και δολοφονίες και εμπρησμούς κατοικιών. Σύνθημα τους ήταν ότι όλη η Ήπειρος μέχρι και την Πρέβεζα πρέπει να γίνει αλβανική. Μετά τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, οι Τσάμηδες συνεργάστηκαν με τους Γερμανούς κατακτητές και συνέχισαν τα εγκλήματα με αποκορύφωμα τη μαζική εκτέλεση 49 προκρίτων της Παραμυθιάς στις 29/9/1943».
«Είναι πλέον γνωστές οι αλυτρωτικές διεκδικήσεις τους, έχουν κηρύξει και την ¨εβδομάδα των Τσάμηδων¨, που γιορτάζουν με τον τρόπο που είδατε στη Β. Ήπειρο» δηλώνει στην «Κ» ο κ.Γιώργος Τζουμάκας, αντιπρόεδρος της μειονοτικής οργάνωσης ΟΜΟΝΟΙΑ, υπεύθυνος για την Ελλάδα. «Ο εθνικισμός στην Αλβανία ανθεί. Οι αλβανικές κυβερνήσεις δεν λαμβάνουν κάποια μέτρα εναντίον τους και έτσι οι εθνικιστές βρίσκουν πρόσφορο έδαφος». Ο κ. Τζουμάκας περιγράφει με μελανά χρώματα την έξαρση του ανθελληνισμού στη χώρα, εστιάζοντας στην απογραφή – παρωδία που πραγματοποίησαν οι αλβανικές αρχές με καταφανή στόχο τη συρρίκνωση του Ελληνισμού της Αλβανίας, της Β. Ηπείρου. Για το λόγο αυτό η ΟΜΟΝΟΙΑ κήρυξε νέα απογραφή του μειονοτικού πληθυσμού που θα ξεκινήσει στις 23 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τέλος του χρόνου.
Για τον αντιπρόεδρο της ΟΜΟΝΟΙΑΣ, το πρόβλημα με τους Τσάμηδες είναι εθνικό και πολιτικό. Το ένα κομμάτι αφορά τις εδαφικές διεκδικήσεις σε βάρος της Ελλάδας και το δεύτερο την παρουσία τους στο Κοινοβούλιο, καθώς οι Τσάμηδες έχουν δικό τους κόμμα. «Όσο οι Αλβανοί δεν καταλαβαίνουν ότι με αυτές τις πρακτικές δεν μπορούν να ¨κοιτάξουν¨ προς την Ευρώπη, αυτά τα προβλήματα θα παραμένουν. Ο δρόμος τους προς την Ευρώπη περνά μέσα από την Ελλάδα και πρώτιστα μέσα από την ελληνική μειονότητα της Β. Ηπείρου. Και είμαστε βέβαιοι πως το ξέρουν», καταλήγει.
«Αντίβαρο του βορειοηπειρωτικού»
«Η εκδήλωση που έγινε απέναντι από το Μαυρομάτι Θεσπρωτίας είναι επετειακή, για την 24η Ιουνίου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας των Τσάμηδων από τους Έλληνες, όπως καθιερώθηκε», δηλώνει στην «Κ» ο κ. Μιχάλης Τρίτος, κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ. και συγγραφέας του βιβλίου «Τσάμηδες – επίμαχο πρόβλημα Ελλάδας και Ορθοδόξου Εκκλησίας της Αλβανίας».
Το Τσάμικο για τον κ. Τρίτο είναι ένα ανύπαρκτο θέμα που κατασκευάστηκε από τους Αλβανούς ως αντίβαρο του Βορειοηπειρωτικού και το οποίο χρησιμοποιείται από τα Τίρανα ως μέσο πίεσης προκαλώντας σύγχυση και κρίση στις ελληνοαλβανικές σχέσεις. «Σήμερα οι Τσάμηδες ανέρχονται σε περίπου 25.000 και αποτελούν την αιχμή του δόρατος της επιθετικής πολιτικής της Αλβανίας σε βάρος της Ελλάδας» σημειώνει, προσθέτοντας πως ο αλβανικός εθνικισμός εκδηλώνεται κυρίως με εκδόσεις βιβλίων για την Τσαμουριά και συχνές διαδηλώσεις για την επιστροφή των περιουσιών.
«Οι ανεπίτρεπτες αυτές προκλήσεις πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά την ελληνική κυβέρνηση που πρέπει να μείνει ανυποχώρητη στο θέμα των δοσιλόγων Τσάμηδων και να επιμείνει στο θέμα της προστασίας της ελληνικής μειονότητας στη Β. Ήπειρο», καταλήγει ο κ. Τρίτος.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.