, Παρασκευή
01 Μαρτίου 2024

«Ξαναγυρίζει» το 5 γυμνάσιο στην οδό Κριεζώτου


Κατατέθηκε για έγκριση χρηματοδότησης στην Ενδιάμεση Διαχειριστική Αρχή Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, (ΠΚΜ) ο φάκελος της μελέτης για την προσθήκη κατ’ επέκταση νέας πτέρυγας στο κτιριακό συγκρότημα του 5ου γυμνασίου που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο που περικλείεται από τις οδούς Κριεζώτου, Γ. Παπανδρέου (Ανθέων), Κορομηλά και Κίμωνος Βόγα.
Ο προϋπολογισμός της δαπάνης για το σύνολο των εργασιών ανέγερσης της νέας πτέρυγας, των εργασιών συντήρησης του διατηρητέου καθώς και της διαμόρφωσης του αύλιου χώρου ανέρχεται σε 5.125.000 ευρώ. Η χρηματοδότηση του έργου προβλέπεται στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Αειφόρου ανάπτυξης και ποιότητας ζωή στην ΠΚΜ» από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) και η έναρξη των εργασιών αναμένεται εντός του 2013.
«Ήρθε η ώρα μετά από πολλά χρόνια να επιστρέψει το ιστορικό 5ο Γυμνάσιο στο φυσικό του χώρο στην οδό Κριεζώτου» σημειώνει ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης, και προσθέτει ότι «η διοίκηση του δήμου εντείνει τις προσπάθειες της για την ανακούφιση του προβλήματος της σχολικής στέγης ιδιαίτερα στις δημοτικές κοινότητες της πόλης όπου υπάρχει ακόμη διπλοβάρδια και σοβαρές ελλείψεις στις σχολικές υποδομές».
Τι προβλέπει η μελέτη
Σύμφωνα με τη μελέτη στο συγκεκριμένο έργο επιχειρείται η αντικατάσταση των -χαμηλής λειτουργικής και αισθητικής αξίας- αιθουσών που κατασκευάστηκαν με τις μεταγενέστερες προσθήκες, αποδίδονται στη χρήση νέοι σύγχρονοι χώροι εκπαίδευσης και υγιεινής που καλύπτουν το σύνολο του συγκροτήματος, ανακαινίζεται η αυλή και η περίφραξή της και συντηρείται το διατηρητέο κτήριο.
Η είσοδος του σχολικού συγκροτήματος βρίσκεται επί της οδού Κριεζώτου 2 αλλά η αυλή του σχολείου έχει πρόσβαση και από τις οδούς Γ. Παπανδρέου και Κίμωνος Βόγα. Το οικόπεδο έχει επιφάνεια 4.702,64 m2 και στεγάζονται σε αυτό το το 5ο Λύκειο, το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο, το 2ο Πειραματικό Λύκειο και το 5ο Γυμνάσιο το οποίο λόγω έλλειψης χώρων φιλοξενείται «προσωρινά» εδώ και αρκετά χρόνια σε προκατασκευασμένους οικίσκους μπροστά στο Μέγαρο μουσικής.
Σύμφωνα με την περιγραφή της μελέτης η χωροθέτηση της νέας πτέρυγας γίνεται κατά μήκος της οδό Κριεζώτου σε απόσταση περίπου 10 μέτρων από το διατηρητέο κτίριο στη θέση προκατασκευασμένων κτιρίων που είχαν οικοδομηθεί τα τελευταία χρόνια.
Με το έργο προσφέρονται προς χρήση οκτώ νέες αίθουσες διδασκαλίας, ένας σύγχρονος χώρος εργαστηριών φυσικής-χημείο, δύο νέοι χώροι εκπαίδευσης στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, μία βιβλιοθήκη μια αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και χώροι κίνησης καθώς και χώροι υγιεινής, σύγχρονων προδιαγραφών.
Επιπλέον γίνονται εργασίες συντήρησης ευρείας κλίμακας στο διατηρητέο κτίριο ενώ ταυτόχρονα ο αύλιος χώρος αποκτά πιο φιλικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά (προσανατολισμός, πέργκολα με αναρριχόμενα φυτά κ.λ.π).
Η νέα πτέρυγα η οποία έχει σχεδιαστεί με τις αρχές τις βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής συνδυάζεται αρμονικά με το διατηρητέο κτίριο τόσο στα μορφολογικά του χαρακτηριστικά όσο και στα υλικά κατασκευής, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για πρόσβασης ατόμων με μειωμένη κινητικότητα σε όλους τους χώρους του σχολείου.