13:42, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Ξεκίνησε η διαδικασία απενεργοποίησης της βόμβας – «Να φύγουν όλοι!» (ΒΙΝΤΕΟ)

της Γιώτας Γιδαροπούλου
Έκκληση και προς τους τελευταίους κατοίκους που συνεχίζουν να αψηφούν τις συστάσεις των Αρχών να απομακρυνθούν μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά έκανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, καθώς η επιχείρηση εξουδετέρωσης και απομάκρυνσης της βόμβας του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου επρόκειτο να ξεκινήσει στις 11:05.
Η επιχείρηση καθυστέρησε, ωστόσο, και άλλο να ξεκινήσει, επειδή δεν είχε εκκενωθεί πλήρως η περιοχή και δεν είχε δώσει το OK η Aστυνομία. Η Tροχαία ενημέρωσε ότι η εσωτερική ζώνη στα 750 μέτρα ήταν καθαρή από σταθμευμένα αυτοκίνητα, ωστόσο υπήρχε αυξημένη κίνηση στις παρυφές αυτής της ζώνης.
Τελικά, στις 11.30 η ώρα δόθηκε το OK από την Αστυνομία, καθώς είχε αδειάσει η περιοχή, και στις 11.40 ξεκίνησε και επίσημα η διαδικασία της απενεργοποίησης από το Στρατό. Οι πυροτεχνουργοί θα κατέβουν στο σκάμμα, και θα γίνει ελεγχόμενη αφαίρεση του πυροκροτητή. Θα περιμένουν 10 λεπτά και στις 12.15 θα κατέβουν ξανά στο σκάμμα, για να επιβεβαιώσουν αν ολοκληρώθηκε με επιτυχία η απενεργοποίηση.
Η απενεργοποίηση γίνεται σε πέντε στάδια. Τώρα είναι σε εξέλιξη το στάδιο της προπαρασκευής. Σύμφωνα με το συνταγματάρχη Φανιό, θα ακολουθήσει η διαδικασία της απενεργοποίησης με ηλεκτρονική πυροδότηση, που θα ολοκληρωθεί σε ένα τέταρτο. Και μετά η διασφάλιση, η μεταφορά και τέλος η καταστροφή στο πεδίο βολής. Η βρετανική βόμβα αρχικά δεν είχε σκάσει,γιατί δεν έπεσε σωστά ή έπεσε σε νερά.