, Κυριακή
04 Δεκεμβρίου 2022

«Οι διαμαρτυρίες του κ. Μπουτάρη οφείλονται σε άγνοια ή… σκοπιμότητα»

“Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ενδιαφέρθηκε κυρίως για έργα “βιτρίνας”, που δεν υπήρχε περίπτωση να εγκριθούν με βάση τα κριτήρια του προγράμματος και όχι για έργα που έχουν να κάνουν με τις υποβαθμισμένες περιοχές εντός των ορίων του”.
Η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου με δήλωσή της, αναφέρθηκε στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη για τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων από την Περιφέρεια και τη διεκδίκηση μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων από τον δήμο του.
Συγκεκριμένα η κ. Πατουλίδου, τόνισε πως “η επιμονή του δημάρχου Θεσσαλονίκης να τοποθετείται δημοσίως εις βάρος της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας – Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης (Μ.Ε.Θ.) για τον αποκλεισμό του δήμου από προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνει άγνοια ή σκοπιμότητα. Άγνοια, γιατί πιθανώς ο Δήμαρχος  και η διοίκησή του εξακολουθούν να αδυνατούν να κατανοήσουν ότι τα προγράμματα αυτά έχουν συγκεκριμένα κριτήρια και κανόνες”.
Η κ. Πατουλίδου διευκρίνισε πως “τα 84,5 εκ. ευρώ από το πρόγραμμα της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης (ΒΑΑ) για το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με τις αυστηρές οδηγίες της Ευρωπαϊκής ένωσης, μπορούν να χρησιμοποιηθούν για  παρεμβάσεις σε περιοχές ιδιαίτερα βεβαρημένες από την ανεργία, από κοινωνικά προβλήματα, τη ρύπανση κλπ. Η διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ενδιαφέρθηκε κυρίως για έργα “βιτρίνας”, που δεν υπήρχε περίπτωση να εγκριθούν με βάση τα κριτήρια του προγράμματος και όχι για έργα που έχουν να κάνουν με τις υποβαθμισμένες περιοχές εντός των ορίων του”.
Κατόπιν υπενθύμισε στον κ. Μπουτάρη ότι “η Στρατηγική και το σχέδιο Δράσης της ΒΑΑ είναι αποτέλεσμα των συναντήσεων με τους δήμους της περιοχής παρέμβασης καθώς και με φορείς της πόλης κατά τη διάρκεια των οποίων καταγράφηκαν τα προβλήματα και οι ιδέες τους. Η έγκριση του τελικού σχεδίου έγινε από την Επιτροπή Παρακολούθησης του προγράμματος που αποτελείται από την ΜΕΘ και τους 8 δήμους. Ήταν δηλαδή απόφαση όλων, και όχι ενός. Αυτό πρέπει επιτέλους κάποια στιγμή να γίνει κατανοητό “.
Όσον αφορά τη σκοπιμότητα αυτής της εμμονής της διοίκησης του δήμου η κ. Πατουλίδου δήλωσε ότι αποτελεί “πεδίο πολιτικής διερεύνησης”. Η εμμονή αυτή “πιθανώς, όπως έχει δηλώσει και ο Περιφερειάρχης κ. Τζιτζικώστας, είχε ως στόχο να περάσει από το δημοτικό συμβούλιο το δάνειο των 20 εκ. ευρώ, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα την αδυναμία ένταξης των προτάσεών του στο πρόγραμμα, υπερχρεώνοντας  έτσι τα νοικοκυριά της Θεσσαλονίκης για πολλά πολλά χρόνια. Από τον δήμο θεωρούν ότι βρίσκουν τοίχο μονίμως με την Περιφέρεια. Το σίγουρο είναι ότι αν δεν ξέρεις να οδηγείς, θα πέσεις σε τοίχο.”
Η κα. Πατουλίδου αναφέρθηκε και στις προσπάθειες διεκδίκησης από τη διοίκηση του δήμου, μητροπολιτικών αρμοδιοτήτων, δηλώνοντας πως “Οι μητροπολιτικές αρμοδιότητες δόθηκαν δικαίως από την πολιτεία στην Μητροπολιτική Ενότητα Θεσσαλονίκης της οποίες ασκεί μέσω της Μητροπολιτικής Επιτροπής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισοτιμία και ισονομία σε όλους τους δήμους της. Ο κ. Μπουτάρης δεν έχει αντιληφθεί ότι το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης δεν αποτελείται από έναν κεντρικό δήμο που ασκεί επιπλέον αρμοδιότητες εις βάρος των υπολοίπων”.