, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Οι "κλειστές" συσκέψεις, τα "μαχαιρώματα" και η κρίσιμη συνεδρίαση της "Πρωτοβουλίας"- Το debate της KARFITSA

Ρεπορτάζ: Βαγγέλης Στολάκης
Αβέβαιο φαντάζει για τα στελέχη της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης το μέλλον της «Πρωτοβουλίας» μετά τις δηλώσεις περί… προδοτών τόσο από τον Γιάννη Μπουτάρη όσο και από τον πρώην πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτη Αβραμόπουλο. Όπως αποκάλυψε το karfitsa.gr την περασμένη Παρασκευή και μόλις λίγες ώρες μετά την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος κάλεσε τα στελέχη της διοίκησής του και τους στενούς του συνεργάτες σε σύσκεψη προκειμένου να βρεθεί τρόπος για να αντιμετωπιστεί και αυτή η εσωκομματική κρίση. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μπουτάρης έγινε αποδέκτης εισηγήσεων ακόμα και διαγραφής συγκεκριμένων δημοτικών συμβούλων της συμπολίτευσης του δήμου, που διαφωνούν με την πολιτική της διοίκησης και καταψηφίζουν τις προτάσεις της.
Τα βλέμματα όλα είναι πλέον στραμμένα στην κρίσιμη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στις 17:00. Εκεί, όπως έλεγαν χαρακτηριστικά στην Karfitsa άνθρωποι της «Πρωτοβουλίας» πρέπει «να ξεκαθαριστούν όλα». Η συνεδρίαση αναμένεται να έχει ενδιαφέρον καθώς θα είναι η πρώτη συνάντηση του κ. Μπουτάρη τόσο με τον κ. Αβραμόπουλο με τον οποίο λογομάχησε, όσο και με τον κ. Κουράκη που τον αποκάλεσε δημόσια «νεκτροθάφτη» της παράταξης. Ο κ. Αβραμόπουλος εκτός απροόπτου θα είναι παρών στην συνεδρίαση, το ίδιο και ο κ. Κουράκης. Απών θα είναι ο Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Αντιδήμαρχοι, συνεργάτες και φυσικά ο ίδιος ο δήμαρχος στην πρόσφατη σύσκεψη –που διήρκησε περίπου τρεις ώρες- συμφώνησαν να «πέσουν» οι τόνοι σε ό,τι αφορά τα εσωπαραταξιακά ζητήματα και να δοθεί έμφαση στην… επικοινωνία του έργου που έχει παραχθεί από την πλευρά της διοίκησης του δήμου Θεσσαλονίκης. Μέχρι την Πέμπτη οι… αντιμαχόμενες πλευρές ανοίγουν τα χαρτιά τους στην Karfitsa και μιλούν για το παρόν και φυσικά το μέλλον της παράταξης που από το 2010 διοικεί το δήμο της Θεσσαλονίκης.
«Δεν εισηγούμαι διαγραφή κανενός» υποστηρίζει ο αντιδήμαρχος Τουριστικής Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων, Σπύρος Πέγκας. «Είναι μια στιγμή κρίσιμη και με εντάσεις. Εκτιμώ ότι θα βγούμε από αυτή την εσωστρέφεια. Υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης. Δυστυχώς, για ορισμένους όμως συναδέλφους δεν υπάρχει… επιστροφή» σημειώνει.
Από τη πλευρά της η αντιδήμαρχος Αστικής Ανθεκτικότητας και Αναπτυξιακών προγραμμάτων, Λίνα Λιάκου παραδέχεται πως η κατάσταση στο εσωτερικό της παράταξης είναι «δύσκολη». Με αυτή την κατάσταση δυστυχώς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε μέχρι το 2019. Ο καθένας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Να υλοποιήσουμε αυτά που υποσχεθήκαμε στον κόσμο και να αφήσουμε τις προσωπικές στρατηγικές» λέει και τονίζει πως είναι αντίθετη στις διαγραφές, οι οποίες άλλωστε βάσει το καταστατικού της «Πρωτοβουλίας» δεν «υφίστανται ποινές ή διαγραφές μέλους της».
«Η Πρωτοβουλία από την ίδρυσή της είχε ιδιαιτερότητες και στηριζόταν στην πολυφωνία. Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί σχολιάζει ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής και Αλληλεγγύης, Πέτρος Λεκάκης που δηλώνει… «συναινετικός».
Για την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου το πρόβλημα στο εσωτερικό της παράταξης αλλά και οι λόγοι που το προκάλεσαν είναι γνωστοί. «Η επόμενη ημέρα στην παράταξη θα είναι με τον Γιάννη Μπουτάρη υποψήφιο δήμαρχο και την παράταξή μας να κερδίζει το δήμο Θεσσαλονίκης για άλλη μια φορά». Η ίδια συμπληρώνει: «Ας αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του. Δεν πρέπει κανένας, ούτε ο δήμαρχος, ούτε οι αντιδήμαρχοι, ούτε οι δημοτικοί σύμβουλοι να ξεχνάμε το παρελθόν μας» υποστηρίζει η κ. Χρυσίδου.
Δουλειά, δουλειά, δουλειά. Αυτές είναι οι λέξεις με τις οποίες απαντά ο αντιδήμαρχος Εκπαίδευσης και Αθλητισμού Γιώργος Δημαρέλος. «Πρέπει να υπερασπιστούμε το έργο μας στους πολίτες. Να υπερασπιστούμε το καλό και όσοι δεν θέλουν το καλό της πόλης να εκτεθούν. Δεν επηρεάζομαι καθόλου από τα εσωκομματικά προβλήματα» λέει. Ο κ. Δημαρέλος δηλώνει αντίθετος με τις όποιες διαγραφές ζητούν συγκεκριμένοι συνεργάτες του Γιάννη Μπουτάρη, ωστόσο εκτιμά πως για ορισμένους δημοτικούς συμβούλους της «Πρωτοβουλίας» δεν υπάρχει γυρισμός. «Δεν σημαίνει ότι επειδή δεν είμαστε κομματικοί ή είμαστε ακηδεμόνευτοι θα είμαστε και μια χάβρα. Είμαστε μια ομάδα με έναν επικεφαλής: τον Γιάννη Μπουτάρη» καταλήγει ο κ. Δημαρέλος.
«Αν έχω κάτι να πω, οφείλω να το πω στο εσωτερικό της παράταξης. Η Πρωτοβουλία έχει μια στρατηγική που υπόκειται σε ριζικές αλλαγές γιατί ο χρόνος και οι συνθήκες μεταβάλλονται» αναφέρει από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Περιβάλλοντος, Θανάσης Παππάς. «Η Πρωτοβουλία έχει μέλλον γιατί έχει αφήσει το αποτύπωμά της στην πόλη. Με το αξιακό σύστημα που είχε πρέπει να προχωρήσει. Το μέλλον της παράταξης πηγαίνοντας στο 2019 πρέπει να εκφραστεί με βάση το αποτύπωμα της διοίκησης Μπουτάρη από το 2011-2019. Με περίσκεψη, σύνεση και ψυχραιμία…» καταλήγει ο κ. Παππάς.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αντιδήμαρχος Οικονομικών, Άννα Αγγελίδου. «Όλοι μαζί μπορούμε να προσφέρουμε. Θα πρέπει να προτάξουμε το καλό του δήμου και των δημοτών. Πάντα, ακόμα και στα αντρόγυνα υπάρχουν καυγάδες και ακούγονται πολλά τα οποία στη συνέχεια ξεχνιούνται. Ας τα ξεχάσουμε. Έχουμε υποχρέωση στους χιλιάδες Θεσσαλονικείς που μας τίμησαν με την ψήφο τους να κάνουμε έργο» καταλήγει η κ. Αγγελίδου.
Αντίθετος με τις διαγραφές στελεχών της «Πρωτοβουλίας» εμφανίζεται και ο αντιδήμαρχος Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Κοινωνίας των πολιτών, Νίκος Φωτίου. «Είμαστε μια οικογένεια. Δεν θεωρώ ξένο σώμα τους συναδέλφους με τους οποίους πορευτήκαν 12 χρόνια τώρα από την ίδρυση της παράταξης. Είμαστε 29 συνάδελφοι με κοινή πορεία. Τον τελευταίο καιρό η αλήθεια είναι πως υπάρχουν προβλήματα αλλά το έργο πρέπει να συνεχιστεί. Δεν πρέπει η αλλαγή που έφερε στην πόλη η Πρωτοβουλία και ο Γιάννης Μπουτάρης να αντιμετωπιστεί ως παρένθεση. Είναι νόμιμες και λογικές οι αντίθετες απόψεις. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύση» σχολιάζει στην Karfitsa ο κ. Φωτίου.
Από την πλευρά του ο Ανδρέας Κουράκης, το άλλοτε «δεξί χέρι» του Γιάννη Μπουτάρη και συνιδρυτής της «Πρωτοβουλίας» δηλώνει πως θα είναι παρών στην κρίσιμη συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας. «Η παράταξη έχει αποτύχει. Δεν έχει παράξει έργο. Πρέπει να δούμε τι φταίει. Ο δήμαρχος έχει την ευθύνη. Αυτός είπε ότι η Πρωτοβουλία πέθανε, άρα είναι ο νεκροθάφτης της. Πρέπει να κάνει διορθωτικές κινήσεις. Εγώ θα μείνω στην παράταξη, δεν θα ανεξαρτητοποιηθώ. Θα λέω τη γνώμη μου και θα τιμήσω το συμβόλαιο που υπέγραψα με τους πολίτες της Θεσσαλονίκης.
Ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Παναγιώτης Αβραμόπουλος δεν κάνει δηλώσεις. Συνεργάτες του κ. Αβραμόπουλου δήλωναν στην Karfitsa πως: ««Δεν θα του κλείσει κανείς το στόμα. Πράγματα με τα οποία δεν συμφωνεί θα εξακολουθεί να τα καταγγέλλει». Οι ίδιοι μας υπενθύμιζαν πως «αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που η Πρωτοβουλία ξεχώριζε από τις άλλες παρατάξεις και δεν είχε μετατραπεί σε καθεστώς. Ενσωμάτωνε την κοινωνική κριτική, μας είπαν χαρακτηριστικά. «Επίσης κανένας δεν είναι εκείνος που θα τον δικάσει. Εδώ δεν μπόρεσε να το κάνει το κόμμα του από το οποίο διεγράφη το 2006 για να δημιουργήσει με τον Μπουτάρη και τον Κουράκη την Πρωτοβουλία» συμπλήρωναν οι «Αβραμοπουλικοί» του δήμου!
Υπενθυμίζεται πως για τα ζητήματα των διαγραφών και των διαφοροποιήσεων ο Γιάννη Μπουτάρης είχε μιλήσει σε αποκλειστική του συνέντευξη στους Μελίνα Καραπαναγιωτίδου και Β. Στολάκη τον Ιούνιο του 2016.
-Ακούσαμε πολλά το τελευταίο διάστημα. Σας κατηγορούν στελέχη σας, όπως ο πρ. αναπληρωτής σας, κ. Ζέρβας.
Είχα μεγάλη απογοήτευση από τον Ζέρβα. Από λόγια χορτάσαμε. Τώρα αρχίζω να μαθαίνω τα της πολιτικής. Η πολιτική έχει διπλό ρόλο. Άλλα λες στον έναν, άλλα στον άλλον, άλλα στον τρίτο και μετά λες ότι εννοούσες άλλα πράγματα. Δημιουργήσαμε την «Πρωτοβουλία» με κοινό άξονα ότι δεν θέλουμε κομματικά ενταγμένους. Στην πορεία το σχήμα φορτώθηκε με πολλές… φιλοδοξίες. Έβαλα το κεφάλι μου μπροστά. Δουλεύω όλη τη μέρα και την ίδια στιγμή βλέπω ότι υπάρχουν δημοτικοί σύμβουλοι οι οποίοι… αδιαφορούν. Δεν μπορείς να μην εμφανίζεσαι στο δημοτικό συμβούλιο… Έχεις μια δουλειά να κάνεις…
-Αδιαφορούν γιατί; Επειδή δεν τους κάνατε αντιδημάρχους – όπως έχετε πει – δεν πήραν «καρέκλα». Ποιο είναι το… λάθος σας;
Δεν ξέρω! Η συμπεριφορά ορισμένων συναδέρφων δυσκολεύει τα πράγματα χωρίς λόγο και αιτία. Μέχρι στιγμής αντιμετωπίζαμε με διάλογο τα προβλήματα. Εάν στην Πρωτοβουλία μπορούσαμε να διαγράψουμε κόσμο, εγώ θα είχα διαγράψει… τρεις συμβούλους. Είμαι πάρα πολύ δημοκρατικός και όχι απαιτητικός. Αυτό είναι το λάθος μου. Η σκέψη μου είναι «αφήστε τα γίδια ελεύθερα» μέσα στο πλαίσιο που ορίζει τις αρμοδιότητες κάθε αντιδημάρχου. Όταν κάποιος εφαρμόζει την ατζέντα του δημάρχου οφείλει να προσαρμόσει την προσωπική του. Αν δεν το κάνει… έχασε.
Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης στην Karfitsa