fbpx

, Πέμπτη
07 Νοεμβρίου 2024

search icon search icon

Ο Μπουτάρης κόβει τον… «αέρα» υπουργού

lofos1

του Βαγγέλη Στολάκη

 Τη θέα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη «κόβει» ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, με την απόφασή του να κατασκευαστεί τεχνητός λόφος ύψους τρεισήμισι μέτρων στη Νέα Παραλία στο ύψος του ξενοδοχείου Μακεδονία Παλλάς. Το διαμέρισμα του υπουργού ανήκει στις πολυκατοικίες εκείνες που πλήττονται από το «Σινικό Τείχος του Μπουτάρη» όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν ένοικοι και ιδιοκτήτες της περιοχής και οι οποίοι προσφεύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του έργου.΄Στο μεταξύ, ο χαρακτηρισμός «κανίβαλοι» που τους απέδωσε ο Γιάννης Μπουτάρης είναι η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και τώρα οι τελευταίοι δίνουν μαζί του ραντεβού στα δικαστήρια και ετοιμάζονται να τον καθίσουν στο… σκαμνί για συκοφαντική δυσφήμηση. Την ίδια ώρα, ο κίνδυνος να τιναχτεί η ανάπλαση της Νέας Παραλίας στον αέρα είναι ορατός! Όπως αποκαλύπτει η «Κ» σε μια από τις οικοδομές απέναντι από τον «Κήπο του Απογευματινού Ήλιου» όπου ήδη έχει κατασκευαστεί ο «επίμαχος» λόφος ύψους 3,5 μέτρων, και πιο συγκεκριμένα στον όγδοο όροφο πολυκατοικίας επί της οδού Φιλοποίμενος, βρίσκεται η οικεία του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Αντώνη Μανιτάκη. «Σίγουρα είναι ενήμερος ο υπουργός για το ζήτημα. Μπορεί ο ίδιος το τελευταίο διάστημα να μένει στην Αθήνα αλλά η σύζυγός του κατοικεί εδώ και θα έχει ακούσει για τις αντιδράσεις μας» αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής. Κύκλοι του υπουργού πάντως, μιλώντας στην «Κ» σχολιάζουν πως «ως μέλος της κυβέρνησης ο κ. Μανιτάκης δεν μπορεί να πάρει θέση υπέρ ή κατά του εν λόγω έργου καθώς το αρμόδιο υπουργείο είναι το υπουργείο Εσωτερικών». Οι ίδιοι συμπληρώνουν πως «ο κ. Μανιτάκης πολίτης και ως πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης στο παρελθόν έχει υπερασπιστεί τα δικαιώματα των κατοίκων της περιοχής και έχει ενεργήσει εναντίον έργων που θα γίνονταν στην παραλία». 

kentriki

Η αλήθεια είναι πως ο υπουργός την τελευταία εικοσαετία είναι πρόεδρος της «Ένωσης Πολιτών Θεσσαλονίκης για το περιβάλλον και τον πολιτισμό». Η Ένωση ιδρύθηκε το 1992 από ενεργούς πολίτες, μεταξύ των οποίων ο ίδιος ο κ. Μανιτάκης, ο Γιάννης Μπουτάρης και ο Σπύρος Βούγιας ως συνέχεια της «Ένωσης» που δημιουργήθηκε το 1990 με σκοπό την αποτροπή των έργων της παλαιάς παραλίας επί δημαρχίας Σωτήρη Κούβελα. Μάλιστα ο ίδιος ο σημερινός δήμαρχος Θεσσαλονίκης στο βιογραφικό του σημείωμα, που είναι αναρτημένο στην ηλεκτρονική σελίδα του δήμου, αναφέρει πως υπήρξε ιδρυτικό μέλος της παραπάνω Ένωσης που «σε συνεργασία με Οικολογικές οργανώσεις και φορείς της Θεσσαλονίκης, απέτρεψαν το μπάζωμα της παλιάς παραλίας».

 «Παλιά ήταν μαζί μας»

Σήμερα, είκοσι και πλέον έτη αργότερα ο κ. Μπουτάρης κατηγορείται από κατοίκους της περιοχής, που στο παρελθόν συνεργάστηκαν μαζί του, πως επιχειρεί και αυτός «να μπαζώσει τη νέα παραλία». «Πριν χρόνια μας ήθελε μαζί του στον αγώνα κατά της τσιμεντοποίησης της παραλίας και τώρα που εκλέχτηκε δήμαρχος ξέχασε τους αγώνες και κάνει τα δικά του» σχολιάζει κάτοικος της περιοχής. Η ίδια επισημαίνει μάλιστα πως «διακόσιοι περίπου κάτοικοι είναι έτοιμοι να καταθέσουν μήνυση και αγωγή εναντίον του δημάρχου Θεσσαλονίκης για τους χαρακτηρισμούς που χρησιμοποίησε ο τελευταίος μόλις ενημερώθηκε πως είναι έτοιμοι να προσφύγουν στο Συμβούλιο της Επικρατείας και να ζητήσουν την ακύρωση κατασκευής του «λόφου» ακριβώς απέναντι από τα σπίτια τους. Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μπουτάρης τους χαρακτήρισε «κανίβαλους» στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ στο παρελθόν από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου είχε πει πως οι προθέσεις των κατοίκων είναι «κατάπτυστες».

Η νέα δήλωση αυτή του δημάρχου Θεσσαλονίκης είναι η «σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» και έτσι εκτός από το Συμβούλιο της Επικρατείας στο οποίο θα προσφύγουν για την ακύρωση του έργου εντός των επομένων ημερών, αναμένεται να καθίσουν τον κ. Μπουτάρη στο εδώλιο του κατηγορουμένου για εξύβριση. «Θα του κάνουμε μήνυση. Κανίβαλος είναι αυτός που τρώει άλλον άνθρωπο που προέρχεται από την ίδια φυλή. Δεν θεωρώ ότι ανήκω στην ίδια φυλή με τον Μπουτάρη» σχολιάζει στην «Κ» ο Θωμάς Ξένος, κάτοικος της περιοχής.

 Οι αντιρρήσεις

Σημειώνεται πως περισσότεροι των διακοσίων κατοίκων αντιδρούν με την κατασκευή του τεχνητού «λόφου» στον «Κήπο του Απογευματινού Ηλίου», καθώς όπως ισχυρίζονται δεν έχουν τηρηθεί οι προδιαγραφές για την εκτέλεση του έργου και δεν υπάρχει η έγκριση περιβαλλοντικών όρων ούτε οι απαιτούμενες οικοδομικές άδειες για διάφορα κτίσματα που έχουν ανεγερθεί στο υπό διαμόρφωση τμήμα της νέας παραλίας. «Την προσφυγή στο ΣτΕ δεν την κάνουν μόνο κάτοικοι της Μεγάλου Αλεξάνδρου αλλά και άλλων περιοχών. Υπάρχει επιχειρηματολογία, καθώς δεν υπάρχει μελέτη των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του έργου» σχολιάζει από την πλευρά της η δικηγόρος που έχει αναλάβει την υπόθεση κ. Χρυσάνθη Υφαντή. Η ίδια συμπληρώνει πως εντός των επομένων εικοσιτετραώρων θα γίνει και η προσφυγή. Μιλώντας στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Αστικού Σχεδιασμού, Πολεοδομίας και Δικτύων, Ανδρέας Κουράκης υπογραμμίζει πως έχει ενημερωθεί η νομική υπηρεσία του δήμου για το γεγονός και συμπληρώνει ότι «εάν οι συγκεκριμένοι κάτοικοι στραφούν εναντίον του λόφου δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στα χρονοδιαγράμματα παράδοσης του έργου. Εάν όμως κινηθούν εναντίον όλου του έργου της παραλίας, καθώς ισχυρίζονται πως δεν υπάρχει μελέτη για περιβαλλοντικές επιπτώσεις τότε μπορεί να καθυστερήσει να ολοκληρωθεί». Επαναλαμβάνει δε, την εκτίμησή του πως η κατασκευή των νέων πάρκων θα έχει ολοκληρωθεί στο συμβατικό χρόνο δηλαδή το Νοέμβριο του 2013, ενώ αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «ένα μέρος της παραλίας να δοθεί στους Θεσσαλονικείς το καλοκαίρι». Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπουτάρη περί «κανιβάλων» τονίζει ότι «ο δήμαρχος το είπε αυτό γιατί οι εν λόγω κάτοικοι θέλουν να μπλοκάρουν το έργο για να μη χάσουν τη θέα τους. Σκέφτονται το όφελός τους εναντίον του κοινωνικού συνόλου» αναφέρει ο κ. Κουράκης και καταλήγει λέγοντας «πως δεν μπορεί να υπάρξει οποιαδήποτε άλλη τροποποίηση του έργου γιατί υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση».

 «Όχι» στις τροποποιήσεις

Την ίδια άποψη εκφράζει και ο μελετητής του έργου, Πρόδρομος Νικηφορίδης. «Δεν υπάρχουν περιθώρια άλλων τροποποιήσεων. Ήδη έχουν γίνει έξι και υπάρχει κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση. Δεν θεωρώ πως ο λόφος κόβει τη θέα των κατοίκων. Στην αρχή σχεδιάζαμε να το κατασκευάσουμε στα 7,5 μέτρα και το μειώσαμε στα 3,5» λέει ο κ. Νικηφορίδης. «Δεν ευσταθούν οι λόγοι που επικαλούνται οι κάτοικοι της περιοχής. Ένα τέτοιο έργο, που είναι χαρακτηρισμένο ως έργο πρασίνου, δεν χρειάζεται μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων. Γιατί άλλοι κάτοικοι να έχουν απέναντί τους το Μακεδονία  Παλλάς και αυτοί οι διακόσιοι να μην έχουν κάτι; Όλες οι άδειες έχουν παρθεί όπως επίσης έχει ληφθεί υπόψη και ο παράγοντας: κάτοικοι» επισημαίνει ο κ. Νικηφορίδης. Αφήνει δε, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξει καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του έργου και την παράδοση της νέας παραλίας στο κοινό πέραν του συμβατικού χρόνο, εάν το ΣτΕ αποφανθεί υπέρ των κατοίκων.

«Ο λόφος είναι ένα ανοσιούργημα. Είναι η ασχήμια προσωποποιημένη. Με ποια λογική κατασκευάστηκε ο λόφος; Ποιος λογικός αρχιτέκτονας έδωσε βραβείο μάλιστα για αυτή τη μελέτη στον κ. Νικηφορίδη;» αναρωτιέται η κ. Ελένη Παναγιωτάκη, επίσης κάτοικος της περιοχής. Η ίδια υπογραμμίζει πως «στο Ηράκλειο της Κρήτης γκρέμισαν ολόκληρο ξενοδοχείο για τη θέα και εδώ δημιουργούν οπλοστάσιο» συμπληρώνοντας πως «πολύ εύκολα όσοι διαμαρτυρηθούν μελλοντικά στο Γερμανικό Προξενείο που βρίσκεται παραδίπλα μπορούν να κόψουν τα προστατευτικά και να αφαιρέσουν τις πέτρες του… λόφου».

Καθυστέρηση στο έργο;

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο καθυστέρησης ολοκλήρωσης του έργου ανάπλασης της νέας παραλίας ύψους 20,5 εκατομμυρίων ευρώ, ο εργολάβος, Δημήτρης Παπανικολάου σε περίπτωση που το ΣτΕ «διακόψει» τις εργασίες. «Εάν υπάρξουν τροποποιήσεις θα χαθεί η χρηματοδότηση και εμείς θα ζητήσουμε αποζημίωση» συμπληρώνει. «Οι κάτοικοι της περιοχής δεν έχουν ισχυρά επιχειρήματα κατά της κατασκευής του λόφου» υπογραμμίζει ο κ. Παπανικολάου και καταγγέλλει πως «η μελέτη του Νικηφορίδη προδιαγράφει την αγορά και τη χρησιμοποίηση συγκεκριμένων υλικών. Αυτός είναι και ο λόγος προστριβής της εταιρίας μας με το δήμο Θεσσαλονίκης. Σκέφτομαι να πάω στην επιτροπή Ανταγωνισμού». Η κατασκευή του συγκεκριμένου «λόφου» πάντως, οι αντιδράσεις των κατοίκων και η κόντρα των τελευταίων με το Γιάννη Μπουτάρη αποτελεί αφορμή για νέα κόντρα μεταξύ της διοίκησης του δήμου και της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Θα μπορούσε ο δήμαρχος να προχωρήσει σε συζήτηση με τους κατοίκους και στη συνέχεια να τροποποιήσει τη μελέτη. Είναι απαράδεκτο να βρίζει τους πολίτες. Ας θυμηθεί ο κ. Μπουτάρης πως τους κατοίκους που τώρα βρίζει τους χρησιμοποιούσε στο παρελθόν για να μπλοκάρει τα έργα της νέας παραλίας επί Παπαγεωργόπουλου» αναφέρει ο δημοτικός σύμβουλος της «Ομάδας Δημιουργίας» και πρώην αντιδήμαρχος Αρχιτεκτονικού του δήμου Θεσσαλονίκης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου. Από την πλευρά του, ο νέος αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσαμασλής σχολιάζει πως «το ζήτημα απασχολεί την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας» και πως «τις προσεχείς ημέρες θα ενημερωθεί σε συσκέψεις με τους εκπροσώπους του δήμου Θεσσαλονίκης».

 «Πέφτει» η αξία τους

Σε ό,τι αφορά τις επιπτώσεις της κατασκευής του πρανούς, όπως είναι η ονομασία του τεχνητού «λόφου», στην αξία των ακινήτων της περιοχής, η κ. Γωνιάδου, μεσίτρια που έχει αναλάβει την πώληση διαμερίσματος στον πρώτο όροφο πολυκατοικίας επί της Μεγάλου Αλεξάνδρου σχολιάζει στην «Κ» ότι «εάν το ύψος του λόφου ξεπεράσει τα 3,5 μέτρα, τότε  θα πέσει η τιμή του τετραγωνικού μέτρου». Η ίδια εξηγεί πως «σήμερα τα διαμερίσματα σε εκείνη την περιοχή πωλούνται από 2.500 ευρώ έως 3.500 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Με το «λόφο» η τιμή τους θα πέσει στα χίλια ευρώ το τετραγωνικό. Υποτίθεται πως ο δήμος Θεσσαλονίκης προωθεί την αναβάθμιση της περιοχής και όχι ορισμένων τμημάτων αυτής σε βάρος άλλων» καταλήγει η κ. Γωνιάδου.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.