Ο πρίγκιπας Νικόλαος και η σύζυγος του Τατιάνα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (ΦΩΤΟ)

Του Βαγγέλη Στολάκη
Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκε σήμερα ο πρίγκιπας Νικόλαος της τέως βασιλικής οικογένειας της Ελλάδας με τη σύζυγο του Τατιάνα και την διάσημη εικαστικό και φιλάνθρωπο Μαρίνα Καρέλλα, η οποία είναι πρόεδρος και ιδρύτρια του Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού Κατά της Κακοποίησης του Παιδιού «ΕΛΙΖΑ».
Πιο συγκεκριμένα, αφορμή της επίσκεψης τους στη Θεσσαλονίκη ήταν η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα, σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης, στην πλατεία Αριστοτέλους, για την ενίσχυση της δράσης του Σωματείου «ΕΛΙΖΑ», που ασχολείται με την προστασία και προαγωγή των δικαιωμάτων των παιδιών που έχουν υποστεί ή κινδυνεύουν να υποστούν κακοποίηση ή παραμέληση, και η μόνη που δίνει  έμφαση στην προσχολική ηλικία.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν μεταξύ άλλων και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης μαζί με την πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Καλυψώ Γούλα, όπου και οι δυο αναφέρθηκαν στη σημαντική δράση και στο πλούσιο έργο της «ΕΛΙΖΑ», αλλά και στη συνεργασία που μπορεί να προκύψει με τον δήμο Θεσσαλονίκης. Επίσης, γνωστοποίησαν την πρόθεση του δήμου για τη δημιουργία ενός δικτύου συντονισμού δομών κατά της κακοποίησης παιδιών.

 Η ιστορία της Ελίζας

H ιστορία της Ελίζας (Elisa Izquierdo, 1989 – 1995) είναι η αληθινή ιστορία ενός παιδιού που πέθανε κακοποιημένη στα 6 της χρόνια.
Παιδί χωρισμένων γονιών η Ελίζα, ζούσε τα πρώτα χρόνια με τον πατέρα της πήγαινε τακτικά στο σχολείο και η ζωή της εξελισσόταν φυσιολογικά. Μετά τον θάνατο του πατέρα όμως, η επιμέλεια της Ελίζας δίνεται στη βιολογική της μητέρα, η οποία ήταν «βυθισμένη» στα ναρκωτικά. Τότε η Ελίζα σταμάτησε να πηγαίνει τακτικά στο σχολείο και έπαψε να είναι το γελαστό παιδί των προηγούμενων ετών. Παρά τις προσπάθειες, κανείς δεν μπόρεσε να επέμβει εφόσον ο δικαστής, με σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών υπηρεσιών, είχε δώσει την επιμέλεια του παιδιού στη μητέρα. Το 1995 η κοινωνία της Νέα Υόρκης συγκλονίζεται από την είδηση του χαμού της Ελίζας, που πέθανε κακοποιημένη.
Ο θάνατος της Ελίζας έφερε στην επιφάνεια με τον πιο δραματικό τρόπο, την ανεπάρκεια των υπηρεσιών παιδικής προστασίας και ταρακούνησε βαθύτατα την κοινή γνώμη σχετικά με το φαινόμενο της κακοποίησης και παραμέλησης παιδιών. Οι κάτοικοι της πόλης υπογράφουν το μανιφέστο «Ποτέ ξανά», ενώ τον Φεβρουάριο του 1996 θεσπίζεται «Ο Νόμος της Ελίζας», ο οποίος επανακαθορίζει τις ευθύνες του κράτους και των κοινωνικών υπηρεσιών στα θέματα προστασίας του παιδιού, με αύξηση της λογοδοσίας όσων εμπλέκονται στην προστασία των παιδιών και μείωση της εμπιστευτικότητας σχετικά με τη δημοσιοποίηση περιπτώσεων αυτού του είδους.