Ο πρώτος Έλληνας αστυνοµικός της… Γερµανίας
Της Παναγιώτας Γιδαροπούλου
Μετά από εξίµιση χρόνια στην Ελληνική Αστυνοµία και πιο συγκεκριµένα στα Μ.Α.Τ. ο 28χρονος Χαρίλαος Κυριακίδης πήρε την απόφαση να συνεχίσει την ζωή του αλλά και την δουλειά του αστυνοµικού που τόσο αγαπάει στη… Γερµανία. Ο νεαρός είναι ο πρώτος αστυνοµικός, χωρίς γερµανική υπηκοότητα, που έγινε δεκτός στην Οµοσπονδιακή Γερµανική αστυνοµία για να εργαστεί στον χώρο του αεροδροµίου Φρανκφούρτης και ο λόγος που τον οδήγησε σε αυτήν την απόφαση είναι… ο έρωτας: «Την περίοδο που ήµουν στο Ελληνικό Λύκειο Φρανκφούρτης γνώρισα την σηµερινή γυναίκα µου. Χαίροµαι πάρα πολύ που εδώ στην Γερµανία µου επιτρέπεται να είµαι ταυτόχρονα οµοσπονδιακός αστυνοµικός όπως και να ζω µαζί µε την γυναίκα µου και την οικογένειά µου».
Οι πρώτες ηµέρες σε ξένη πόλη
Έζησε στην Έδεσσα µέχρι την ηλικία των 16 χρόνων του, τότε ο γονείς του, του ανακοίνωσαν πως θα µετακοµίσουν στην Γερµανία: «Τα παιδικά µου χρόνια στην Έδεσσα ήταν όµορφα αλλά οι γονείς µου πήραν την απόφαση να µετακοµίσουµε στην Φρανκφούρτη, στην αρχή ξαφνιάστηκα µε αυτή την απόφαση, παρόλα αυτά χάρηκα γιατί θα γνώριζα µια άλλη χώρα και φυσικά θα µάθαινα µια καινούρια γλώσσα». Στην αρχή όπως οµολογεί ο κ. Κυριακίδης ήταν όλα καινούργια για αυτόν και την οικογένεια του στην Γερµανία αλλά προσαρµόστηκε σχετικά γρήγορα: «Καθώς φτάσαµε στην Φρανκφούρτη µε την οικογένειά µου στην αρχή ήταν όλα νέα για εµάς. Μια ξένη πόλη, αλλά χωρίς να περάσει πολύς καιρός µου άρεσε η χώρα όπως και η γλώσσα». Ξεκίνησε µαθήµατα στο Ελληνικό Λύκειο Φρανκφούρτης από όπου αποφοίτησε αλλά πιστεύει πως στην Ελλάδα τα µαθήµατα είναι πιο δύσκολα: «Τα µαθήµατα στην Ελλάδα προσωπικά τα βρίσκω πιο απαιτητικά κι αυτό που µου άρεσε στην Γερµανία είναι ότι ο αριθµός των µαθητών στις σχολικές τάξεις ήταν µικρότερος».
Η πραγµατοποίηση του ονείρου
Μετά την αποφοίτηση του από το Λύκειο Φρανκφούρτης, θέλησε να επιστρέψει στην πατρίδα του όπως και έκανε για να πραγµατοποιήσει το όνειρο του να γίνει αστυνοµικός και να µπορέσει να παραµείνει στην χώρα του, έτσι έδωσε εξετάσεις και έγινε δεκτός στην Σχολή Αστυφυλάκων Διδυµοτείχου το έτος 2007: «Πάντα ήθελα να γίνω αστυνοµικός, επέστρεψα στην Ελλάδα στην ηλικία των 18 ετών, όπου και εκεί ξεκίνησα την αστυνοµική µου εκπαίδευση. Ήθελα να παραµείνω στην χώρα και να υπηρετήσω εκεί ως αστυνοµικός». Με το πέρας της αστυνοµικής εκπαίδευσης εντάχθηκε στα Μ.Α.Τ. και όπως είπε χαρακτηριστικά, ενίοτε και σε σκληρές συνθήκες εργασίες ενώ εργάστηκε και ως αξιωµατικός υπηρεσίας σε αστυνοµικό Τµήµα της Αθήνας. Όµως του έλειπε η οικογένεια του που βρισκόταν σε άλλη χώρα καθώς και η γυναικά του, η οποία µεγάλωσε και εργαζόταν στην Γερµανία: «Η γυναίκα µου γεννήθηκε και µεγάλωσε εδώ. Έχει σίγουρη εργασία στην εφορία της Φραγκφούρτης. Η Οµοσπονδιακή Αστυνοµία µου έδωσε αυτή την ευκαιρία και πιστεύω ότι µπορούµε οργανωµένα και δυναµικά να ξεκινήσουµε την οικογένειά µας».
“Είµαι ευγνώµων στην Ελληνική Αστυνοµία”
Ενηµερώθηκε αρχικά από την επίσηµη ιστοσελίδα της Οµοσπονδιακής γερµανικής αστυνοµίας για να καταθέσει την αίτηση του για την αλλαγή εργασίας του και η γνώση της γερµανικής γλώσσας στάθηκε σύµµαχος του: «Με υποστήριξε και το Αρχηγείο της Γερµανικής Οµοσπονδιακής Αστυνοµίας. Μετά την κατάθεση της έγγραφης αίτησης υποψηφιότητας καλέστηκα να λάβω µέρος στις εισαγωγικές εξετάσεις, τις οποίες και πέρασα µε επιτυχία. Η αστυνοµική µου εκπαίδευση από την Ελλάδα αναγνωρίστηκε µέσω της γερµανικής αρµόδιας υπηρεσίας, κι έτσι την 1η Φεβρουαρίου του 2017 τοποθετήθηκα στην Διεύθυνση του αεροδροµίου της Φρανκφούρτης» εκεί µέρος των καθηκόντων του είναι ο έλεγχος διαβατηρίων και οι περιπολίες εντός του αεροδρόµιου καθώς δηλώνει ευγνώµων στην ΕΛ.ΑΣ. γιατί χάρη στην εκπαίδευση του µπόρεσε να συνεχίσει την καριέρα του ως αστυνοµικός σε ξένη χώρα: «Είµαι ευγνώµων στην Ελληνική Αστυνοµία για την επαγγελµατική εκπαίδευση που µου παρείχε, διότι µου έδωσε την δυνατότητα να συνεχίσω να ασκώ το επάγγελµα µου στην Γερµανία». Σε ερώτηση σύγκρισης των δύο υπηρεσιών εκείνος αποκρίθηκε: «Τα καθήκοντα και οι αρµοδιότητες της Ελληνικής Αστυνοµίας διαφέρουν από αυτά της Γερµανικής Οµοσπονδιακής Αστυνοµίας. Επίσης η οργάνωση της στην Ελλάδα είναι πιο στρατιωτική». Τον δέχτηκαν µε ανοιχτές αγκάλες οι νέοι του συνάδελφοι: «Το περιβάλλον και οι συνθήκες εργασίας είναι πολύ καλές. Οι συναδέλφισσες και οι συνάδελφοι µου είναι πολύ ικανοί και φιλικοί µαζί µου και µε δέχτηκαν εγκάρδια».
«Δεν µετανιώνω που ήρθα Γερµανία»
Αυτό που θα του λείψει πιο πολύ τονίζει ο νεαρός αστυνοµικός είναι: «Ο ήλιος και η θάλασσα. Αλλά ως αντάλλαγµα έχω κοντά µου την γυναίκα µου και τους γονείς µου» παράλληλα σε νέους που σκέφτονται να µετακοµίσουν σε ξένη χώρα συµβουλεύει: «Να σκεφτούν πρώτα πολύ, τα θετικά και τα αρνητικά, πριν εγκαταλείψουν την χώρα τους. Και εάν τα θετικά υπερισχύουν των αρνητικών και µπορούν να ζήσουν µε τα αρνητικά αυτά τότε να το τολµήσουν. Εγώ προσωπικά αυτό το βήµα δεν το µετάνιωσα».