, Παρασκευή
01 Δεκεμβρίου 2023

ΠΡΟΧΩΡΑ (ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ) Η ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ;

Periferiakos_ThessalonikhΝέα σημαντική παρέμβαση στον τομέα των οδικών δικτύων εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που αφορά στην αναβάθμιση της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού της Θεσσαλονίκης.

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, υπέγραψε την προέγκριση των τευχών δημοπράτησης για την δημοπράτηση της «Αναβάθμισης της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής από ισόπεδο κόμβο Εσωτερικής Περιφερειακής με Συμμαχική Οδό (περιοχή Α/Κ16) έως και Α/Κ Μαιάνδρου», η οποία αποτελεί τμήμα του έργου «Βελτίωση/αναβάθμιση της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης από πέρας κόμβου Κ16 (Λαχαναγορά) έως κόμβο Κ5 (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου)». Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Μακεδονία-Θράκη 2007-2013» και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και ο προϋπολογισμός της δημοπράτησης ανέρχεται σε 40.467.000,00 € συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ.

Με το τμήμα που δημοπρατείται, βελτιώνεται και αναβαθμίζεται η Δυτική Εσωτερική Περιφερειακή οδός της Θεσσαλονίκης από το πέρας του Ανισόπεδου Κόμβου Μακρυγιάννη (ο οποίος έχει περιληφθεί σε άλλη εργολαβία που είναι ήδη υπό δημοπράτηση) έως και την σύνδεση με το υπό κατασκευή έργο του ανισόπεδου κόμβου Κ16 στο ύψος της Λαχαναγοράς.

Στις εργασίες περιλαμβάνεται η δημιουργία δύο νέων ανισόπεδων κόμβων (ανισόπεδος κόμβος Μαιάνδρου και ανισόπεδος κόμβος 3ης Σεπτεμβρίου), η δημιουργία νέων και η αναδιαμόρφωση υφιστάμενων κλάδων εισόδου και εξόδου στην αρτηρία πριν την οδό Μοναστηρίου, η αντικατάσταση των στηθαίων ασφαλείας και της κεντρικής νησίδας βάσει των νέων προδιαγραφών, η κατασκευή του απαραίτητου για την προστασία της αρτηρίας από εισερχόμενα ύδατα, δικτύου αποχέτευσης όμβριων σε περιοχή επέκτασης του Δήμου Ευόσμου, καθώς και η βελτίωση του ασφαλτοτάπητα σε όλο το μήκος του οδικού τμήματος και στο παράπλευρο δίκτυο.

Το έργο εκτελείται από την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ ΑΕ». Η ολοκλήρωσή του θα επιφέρει σημαντική βελτίωση των συνθηκών κυκλοφορίας  στο μεγαλύτερο τμήμα της Εσωτερικής Περιφερειακής.

«Η αναβάθμιση της εσωτερικής περιφερειακής οδού αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα έργα πνοής για τη Θεσσαλονίκη, που θα συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση του συγκοινωνιακού δικτύου της ευρύτερης περιοχής. Ένα έργο που περιμένει χρόνια η δυτική Θεσσαλονίκη και το οποίο θα ανακουφίσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης, ενώ ταυτόχρονα θα παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια στις μετακινήσεις των οδηγών. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε στο μέγιστο βαθμό τα αναπτυξιακά εργαλεία του ΕΣΠΑ, ώστε να έχουμε το μέγιστο δυνατό όφελος για τους πολίτες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.