, Πέμπτη
21 Σεπτεμβρίου 2023

Βρήκαν ξεχασμένο…καφέ στη ΔΕΘ αξίας 170.000 ευρώ!

pyrgosote_01

του Βαγγέλη Στολάκη

Τον οικονομικό έλεγχο της Helexpo που καταργήθηκε, και μάλιστα από εξωτερικούς ορκωτούς λογιστές αποφάσισε πριν από λίγες ημέρες το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΘ. Ένα λογιστικό… λάθος λίγο κόντεψε να στοιχίσει περισσότερα από 170.000 ευρώ και ο καφές που σερβίρεται στον πύργο του ΟΤΕ να βγει… πικρός για τη νέα ενοποιημένη εταιρία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΘ-Helexpo αποφασίστηκε η ανάθεση εσωτερικού ελέγχου των οικονομικών στοιχείων της Helexpo Α.Ε., η οποία καταργήθηκε και επίσημα στις 30.06.2012, σε εξωτερική εταιρία.

«Δεδομένου ότι στις 30.06.2012 η Helexpo τελείωσε λογιστικά, όπως προβλέπεται για τις ανώνυμες εταιρίες πραγματοποιήθηκε εσωτερικός έλεγχος και ζητήσαμε μια δεύτερη άποψη από εξωτερικούς συνεργάτες. Ο έλεγχος αφορά την περίοδο από 01.07.2012 μέχρι το τέλος του χρόνου» αναφέρει για το θέμα στην «Κ» ο πρόεδρος της ΔΕΘ, Θεόδωρος Σουμπάσης.

Αφορμή για την ανάθεση του ελέγχου σε εξωτερικούς συνεργάτες φέρεται να αποτέλεσε η αστοχία των ορκωτών λογιστών που είχαν πραγματοποιήσει ήδη έλεγχο για τον περασμένο χρόνο που θα στερούσε από την ενοποιημένη εταιρία περίπου… 170.000 ευρώ.  Το ποσό αφορά την ενοικίαση του πύργου του ΟΤΕ, που βρίσκεται εντός των εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, στον ιδιοκτήτη του καφέ που λειτουργεί στον τελευταίο όροφο.

Λειτουργούσε χωρίς σύμβαση

Ο ιδιοκτήτης φέρεται να οφείλει, σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 250.000 ευρώ, ποσό που αναμένεται να αποπληρώσει σε βάθος χρόνου κατόπιν συμφωνίας του με τη διοίκηση της ενοποιημένης εταιρίας. Το ποσό προκύπτει από τη χρήση του τελευταίου ορόφου για το διάστημα 31.3.2012 μέχρι το τέλος του προηγούμενου χρόνο, διάστημα για το οποίο ωστόσο δεν είχε υπογραφεί κάποια σχετική σύμβαση εκμίσθωσης, παρόλο που η χρήση του χώρου γινόταν κανονικά.

Το γεγονός αυτό δημιούργησε την εντύπωση, που οδήγησε εν τέλει και σε λογιστικό λάθος, πως για τους τελευταίους οκτώ μήνες ο χώρος παρέμενε ανοίκιαστος καθώς δεν είχε υπογραφεί κάποια σύμβαση μεταξύ του ιδιοκτήτη της καφετέριας και της ΔΕΘ. Μάλιστα η προηγούμενη διοίκηση της Helexpo Α.Ε. αντί παραστατικών βεβαίωσε πιστωτικό υπόλοιπο περίπου 170.000 ευρώ, γεγονός που δημιούργησε την εντύπωση πως το εν λόγω ποσό «χαρίστηκε στον επιχειρηματία» όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά στελέχη της ενοποιημένης εταιρίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» ο ιδιοκτήτης της καφετέριας, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για τη λειτουργία κυλικείων τις ημέρες που πραγματοποιείται η Γενική Έκθεση κινήθηκε μάλιστα νομικά εναντίον της ΔΕΘ-Helexpo Α.Ε. καταθέτοντας αγωγή και ισχυριζόμενος πως από τη στιγμή που δεν υπήρχε σύμβαση ο ίδιος δεν οφείλει χρήματα. Τελικά την απέσυρε μετά από παρέμβαση του προέδρου Θεόδωρου Σουμπάση, με τον οποίο συμφώνησε τη ρύθμιση του ποσού και την αποπληρωμή του σε βάθος χρόνου.

Μιλώντας στην «Κ» ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρίας, Τάσος Τζήκας σχολιάζει ότι «η ανάθεση του εσωτερικού ελέγχου σε εξωτερικούς συνεργάτες δεν πρέπει να θεωρείται ασυνήθιστο από τη στιγμή που για το διάστημα μέχρι 30.06.2012 δεν ασκήσαμε εμείς διοίκηση».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι σκέψεις για επανέλεγχο των οικονομικών της Helexpo Α.Ε. από εξωτερικούς ορκωτούς λογιστές προϋπήρχε, ωστόσο το «λάθος» που θα στερούσε από τα ταμεία της νέας εταιρίας, καθώς η ενοποίηση ολοκληρώθηκε μόλις χτες, τον κατέστησε επιβεβλημένο. Μάλιστα, προτού ληφθεί η απόφαση από το διοικητικό συμβούλιο υπήρχαν «φωνές» που ζητούσαν ο έλεγχος να πραγματοποιηθεί από τους υπαλλήλους της εταιρίας, ωστόσο το γεγονός ότι για το περιστατικό ήταν ενήμερο και το υπουργείο Οικονομικών αλλά και το υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θεόδωρος Καράογλου συνέβαλε στην τελική απόφαση.

Σημειώνεται πως υπεύθυνοι για τη λειτουργία του πύργου του ΟΤΕ είναι η ΔΕΘ, ο ΟΤΕ και η Helexpo. Συγκεκριμένα ο ΟΤΕ μισθώνει το κτίριο από τη ΔΕΘ και στη συνέχεια το νοικιάζει στη Helexpo. Η τελευταία με τη σειρά της έρχεται σε συμφωνία με ιδιώτη, ο οποίος και αναλαμβάνει τη λειτουργία της καφετέριας. Το ενοίκιο σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνά τις 16.000 ευρώ μηνιαίως.