, Δευτέρα
06 Φεβρουαρίου 2023

«Πρότυπο ευρωπαϊκό καμπ η δομή φιλοξενίας προσφύγων στα Διαβατά»

Στο πρώην στρατόπεδο “Αναγνωστοπούλου”, στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, η ανακαινισμένη δομή φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών δεν θυμίζει σε τίποτα την εικόνα στα τέλη Φεβρουαρίου του 2016, όταν έφταναν εκεί τα πρώτα λεωφορεία με πρόσφυγες, ούτε αυτή λίγους μήνες μετά, όταν ο χώρος μετατράπηκε σε μια μεγάλη σκηνούπολη για να υποδεχθεί ακόμη περισσότερους ανθρώπους.
Οι σκηνές αποτελούν παρελθόν έχοντας δώσει τη θέση τους σε 156 σύγχρονους οικίσκους (κοντέινερ) πλήρως εξοπλισμένους ώστε να προσφέρουν στους πρόσφυγες που φιλοξενούνται εκεί περισσότερο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όσο διάστημα χρειαστεί να παραμείνουν στην Ελλάδα έως ότου συνεχίσουν το ταξίδι τους για τον τελικό τους προορισμό- συνήθως κάποια χώρα της βόρειας Ευρώπης.
“Πρότυπο ευρωπαϊκό καμπ” χαρακτήρισε το ανακαινισμένο καμπ των Διαβατών ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και διαβεβαίωσε ότι οι προσπάθειες για τη βελτίωση της καθημερινής διαβίωσης προσφύγων και μεταναστών σε συνθήκες αξιοπρεπείς θα συνεχιστούν. “Στα Διαβατά, μεταφέραμε ξαφνικά, τελειώνοντας ο Μάιος του 2016, σε σκηνές, περίπου 2.5000 ανθρώπους. Παραδώσαμε το καινούριο καμπ των Διαβατών σε συνθήκες άριστες, πρότυπο ευρωπαϊκό καμπ και αυτή είναι η καινούρια φάση στην οποία περνάμε” τόνισε ο υπουργός και υπενθύμισε ότι ήδη 15.000 άνθρωποι έχουν αναχωρήσει για τον τελικό τους προορισμό στο πλαίσιο της διαδικασίας μετεγκατάστασης, ενώ έχουν γίνει επιπλέον 6.500 οικογενειακές επανενώσεις και 7.000 εθελοντικές επιστροφές.