, Τρίτη
29 Νοεμβρίου 2022

Ρεπορτάζ KARFITSA: Υποψήφιοι πρόεδροι με το… σταγονόμετρο στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας!

 
του Βαγγέλη Στολάκη
Μια, δυο, το πολύ τρεις υποψηφιότητες αναμένεται να κατατεθούν επίσημα μέχρι το τέλος της διορίας για τις θέσεις των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στους νομούς της Περιφέρειας. Σε αντίθεση με τη Θεσσαλονίκη, όπου οι υποψηφιότητες για τη θέση του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου αναμένεται να ξεπεράσουν τις δέκα, στους υπόλοιπους δικηγορικούς συλλόγους της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι ενδιαφερόμενοι όχι μόνο δεν κάνουν ουρά αλλά σε ορισμένες περιοχές τους ψάχνουν με τα… κυάλια.
Και στους περιφερειακούς Δικηγορικούς Συλλόγους υπάρχει η εκτίμηση, όπως αναφέρουν γνωστοί δικηγόροι των κατά τόπους περιοχών, πως οι υποψηφιότητες θα ανακοινωθούν την 31η Οκτωβρίου 2017, καταληκτική ημερομηνία, για λόγους εντυπωσιασμού. Την επομένη θα ανακηρυχτούν επίσημα οι υποψήφιοι συνδυασμοί που θα διεκδικήσουν την ψήφο των δικηγόρων την Κυριακή 26 και τη Δευτέρα 27 Νοεμβρίου. Σε αντίθεση με τον μεγαλύτερο Δικηγορικό Σύλλογο της Περιφέρειας, αυτόν της Θεσσαλονίκης, δεν θα χρειαστεί επαναληπτική ψηφοφορία μεταξύ των δυο επικρατέστερων για τη θέση του προέδρου αφού στις περισσότερες περιπτώσεις εκείνοι που διεκδικούν την καρέκλα του προέδρου είναι… δυο!
Σημειώνεται πως με βάσει τις τελευταίες αλλαγές του Κώδικα περί Δικηγόρων επιτρέπεται σε κάποιον να είναι πρόεδρος ΔικηγορικούΣυλλόγου μέχρι δυο θητείες και μέλος διοικητικού συμβουλίου μέχρι τρεις θητείες. Παρά τα κωλύματα που δημιουργούν οι εν λόγω διατάξεις στην Περιφέρεια υπάρχουν πολλοί εν ενεργεία πρόεδροι που δηλώνουν πως θα διεκδικήσουν ξανά τη θέση του προέδρου με κίνδυνο να μην ανακηρυχτούν ή στη συνέχεια να εκπέσουν του αξιώματός τους. Σε ορισμένες περιπτώσεις Δικηγορικοί Σύλλογοι κινδυνεύουν να μείνουν ακέφαλοι αφού δεν  υπάρχει καμία διάθεση ενασχόλησης πέραν των εν ενεργεία προέδρων.
Πιερία
Στην Πιερία ακούγεται πως την ψήφο των συναδέλφων του για ακόμα μια θητεία θα διεκδικήσει ο νυν πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κατερίνης Μπάμπης Μπρουσκέλης. Στα «πηγαδάκια» των δικαστηρίων συζητιούνται επίσης τα ονόματα των Γεώργιου Μπαλάτου και Χρήστου Ξανθόπουλου, χωρίς ωστόσο να έχουν υπάρξει μέχρι στιγμής επίσημες ανακοινώσεις.
Σέρρες
Στις Σέρρες «παίζει» μόνο το όνομα του σημερινού προέδρου Παναγιώτη Καρύπογλου. Ωστόσο, υπάρχουν εκτιμήσεις πως μέχρι την 31η Οκτωβρίου μπορεί να βρεθεί υποψήφιος που να εκφράζει τους δικηγόρους που  είναι δυσαρεστημένοι με την ασκούμενη πολιτική του σημερινού προέδρου. Όπως αναφέρει στην Karfitsa δικηγόρος της περιοχής: «Το ενδιαφέρον ενασχόλησης και εμπλοκής με τις δικηγορικές εκλογές είναι από μικρό έως μηδενικό. Μέχρι στιγμής ο κ. Καρύπογλου δεν φαίνεται να έχει κάποιον αντίπαλο. Άλλωστε ο σύλλογός μας αριθμεί μόλις περίπου 400 άτομα με τους ενεργούς δικηγόρους να μην ξεπερνούν τους 200. Στις τελευταίες εκλογές υπήρχε και ενιαίο ψηφοδέλτιο αφού δεν μπορούσαν να στελεχωθούν συνδυασμοί» αναφέρει ο ίδιος δικηγόρος χαρακτηριστικά.
Χαλκιδική
Στο νομό Χαλκιδικής σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την περίοδο δεν υπάρχει καθόλου κινητικότητα. Θεωρείται βέβαιη μια νέα υποψηφιότητα του νυν προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Χαλκιδικής, Παντελή Ζήση, ενώ τα χαρτιά της δεν έχει ανοίξει ακόμα η Μαρία Σαράντη (πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πολυγύρου) που στο παρελθόν υπήρξε υποψήφια πρόεδρος.
Ημαθία
Στην Ημαθία ο σημερινός πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βέροιας, Δημήτρης Ζηγουλιάνος μετά από οκτώ χρόνια στην καρέκλα του προέδρου αποφάσισε να μην ριχτεί ξανά στην μάχη του σταυρού. Η ονοματολογία στην περιοχή δίνει και παίρνει με τα ονόματα που συζητιούνται περισσότερο στα «πηγαδάκια» να είναι των δικηγόρων: Φώτη Καραβασίλη, Κώστα Μηνόπουλου και Θεόκτιστου Πιπερόπουλου. «Τα πράγματα παρά είναι ήρεμα για προεκλογική περίοδο. Ή ορισμένοι επιθυμούν να εκπλήξουν τους αντιπάλους τους ή έχει χαθεί το ενδιαφέρον» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κιλκίς
Στο νομό Κιλκίς τις τελευταίες τρεις εκλογικές διαδικασίες η μόνη υποψηφιότητα που είχε κατατεθεί για την θέση της προέδρου ήταν εκείνη της σημερινής επικεφαλής του εκεί Δικηγορικού Συλλόγου, Ευρώπης Αρτόγλου. Μέχρι σήμερα κανείς υποψήφιος… υποψήφιος πρόεδρος δεν έχει εκδηλώσει έστω κάποια πρόθεση να διεκδικήσει την εν λόγω θέση, με την κ. Αρτόγλου σύμφωνα με πληροφορίες να κρατά και η ίδια κλειστά τα χαρτιά της και να εκτιμάται πως θα ανακοινώσει την υποψηφιότητά της στο τέλος Οκτωβρίου. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κιλκίς αριθμεί μόλις 93 μέλη με τους περισσότερους δικηγόρους να μην έχουν διάθεση και να μην θέλουν να ασχοληθούν με τα προβλήματα του κλάδου.
Έδεσσα και Γιαννιτσά
Στον νομό Πέλλας υπάρχουν δυο Δικηγορικοί Σύλλογοι, ο ένας στα Γιαννιτσά και ο δεύτερος στην Έδεσσα. Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Γιαννιτσών θεωρείται δεδομένη η μη κάθοδος στις εκλογές του σημερινού προέδρου του Θανάση Ξυνίδη, ο οποίος άλλωστε από πολύ νωρίς και άσχετα με το έαν υπάρχουν ή όχι κωλύματα σχετικά με  την υποψηφιότητά του ανακοίνωσε στον τοπικό Τύπο πως δεν προτίθεται να διεκδικήσει για ακόμα μια θητεία την θέση. Πιθανές υποψηφιότητες, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα επίσημες ανακοινώσεις είναι αυτές των δικηγόρων: Θεόδωρου Αθανασόπουλου, Μηνά Γρηγοριάδη και Στάθη Φουντουκίδη. Για τον Δικηγορικό Σύλλογο Έδεσσας μέχρι στιγμής δεν ακούγεται καμία άλλη υποψηφιότητα από εκείνη της σημερινής προέδρου Λεμονιάς Γαϊσίδου