06:20, Σάββατο
21 Μαΐου 2022

Σπίρτζης για ΟΑΣΘ: «Ήσασταν μια όαση σπατάλης»

Καθολική ήταν σχεδόν η αποδοχή του νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών για την κρατικοποίηση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών, κατά την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων που κλήθηκαν να εκφράσουν τις απόψεις τους στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής.
Κοινή παραδοχή πάντως, όπως τονίστηκε, ήταν η ανάγκη να μπει τέλος σε ένα καθεστώς 60 ετών κακής λειτουργίας του ΟΑΣΘ, με τον υπουργό Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη, να κάνει λόγο για «όαση σπατάλης».
«Δεν μπορούμε να ανεχτούμε  να συνεχίζεται μια παραβατική κατάσταση που επικρατεί 60 χρόνια, γιατί κάποιοι υπουργοί προχωρούσαν σε παρατάσεις της σύμβασης με τον ΟΑΣΘ σε βάρος του Δημοσίου.
Οι αστικές συγκοινωνίες είναι ένας κρίσιμος τομέας. Και το Σύνταγμα προβλέπει, σε κρίσιμους τομείς να μην υπάρχει μονοπώλιο. Ήσασταν μονοπώλιο που στηρίχθηκε σε βάρος των πολλών και με υπέρογκες επιδοτήσεις. Ήσασταν μια όαση σπατάλης» ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Μεταφορών και πρόσθεσε:
«Δεν μπορούμε να πάμε σε μια μεταβατική περίοδο και να δεχθούμε το πάρτι που γινόταν μέχρι σήμερα. Να πληρώνουμε περισσότερες αστικές συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη από ότι  στην Αθήνα».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ, Χρήστος Στεφανίδης,  υποστήριξε ότι ουδέποτε χαρίστηκαν χρέη στον Οργανισμό, ενώ χαρακτήρισε ψευδή την άποψη περί απαίτησης είσπραξης αποζημίωσης από τα πρόστιμα που επέβαλε.
Ακόμα υποστήριξε, ότι τα μη επιστρεφόμενα ρέστα από τα μηχανήματα έκδοσης εισιτηρίων ήταν 350.000 ευρώ και ότι αυτό το ποσό, αν δεν υπήρχε, θα επιβάρυνε το κράτος, καθώς θα έδινε μεγαλύτερη επιδότηση.
Είπε ακόμα, ότι το μετοχολόγιο της εταιρίας παραδόθηκε πριν τρία χρόνια στο υπουργείο Μεταφορών, και ότι επί 60 χρόνια ο ΟΑΣΘ συνέβαλε σημαντικά στην τοπική κοινωνία.
Ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ υποστήριξε, ότι δεν επιχορηγείται ο Οργανισμός, αλλά ούτε υπάρχει σπατάλη, ενώ αντέτεινε ότι έγινε πρόταση για εξορθολογισμό των δαπανών η οποία δεν έγινε δεκτή από τον υπουργό Μεταφορών.
«Σε όλα τα χρόνια λειτουργίας του ΟΑΣΘ διεπόταν από τις συμφωνίες που γίνονταν με κοινές υπουργικές αποφάσεις» κατέληξε.
Ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΟΑΣΘ, Δημήτρης  Τσερμενίδης, έκανε λόγο για θετική εξέλιξη, γιατί, όπως είπε, «με αυτό το νομοσχέδιο έκλεισε ένας κύκλος του ΟΑΣΘ και τελειώνει η ιστορία της κατασπατάλησης».
Παράλληλα, χαρακτήρισε επιβεβλημένο το να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και να κατοχυρωθούν όλα τα εργασιακά δικαιώματα, συμφωνώντας ότι αυτό γίνεται με την κρατικοποίηση του ΟΑΣΘ.
Επιβεβλημένη χαρακτήρισε και την εκπροσώπηση των εργαζομένων στο  Διοικητικό Συμβούλιο του νέου φορέα, που δεν θα έχει, όπως είπε,  δικαίωμα ψήφου, αλλά δικαίωμα λόγου.
Η Βούλα Πατουλίδου, που εκπροσώπησε την Περιφέρεια Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι κάθε σχεδιασμός πρέπει να γίνει με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, ενώ χαρακτήρισε «Λυδία λίθο» την σύμβαση που θα συναφθεί.
«Επιβάλλεται η έγκαιρη λήψη πρωτοβουλιών, διαφορετικά η κρατικοποίησή του δεν θα φέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα» σημείωσε.
Ο Λάζαρος Κυρίζογλου, πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας και δήμαρχος Αμπελοκήπων, υποστήριξε ότι αυτό το νομοσχέδιο που κατατέθηκε δεν έχει καμία σχέση με αυτό που συζητούσε ο υπουργός Μεταφορών με τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης.
«Δεν μπορούμε να ανταποκριθούμε σε μια πρόταση γουρούνι στο σακί» είπε.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη να διασφαλιστούν όλες οι θέσεις εργασίας, να μην επιβαρυνθούν οι κάτοικοι και να υπάρξει μέριμνα για την ομαλή μετάβαση των αστικών συγκοινωνιών στον νέο φορέα.
«Είναι προς τη θετική κατεύθυνση ότι αλλάζει το παλιό σύστημα με ένα  νέο συντονιστικό φορέα» ανέφερε.
Διαβάστε περισσότερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ