, Παρασκευή
22 Σεπτεμβρίου 2023

Σταδιακή βελτίωση του καιρού τις ημέρες των Χριστουγέννων

Βελτιωμένος καιρός αναμένεται να επικρατήσει στη χώρα μας τις ημέρες των Χριστουγέννων, με τοπικές νεφώσεις και σταδιακή εξασθένηση των βορείων ανέμων στο Αιγαίο. Μοναδικό πρόβλημα ως προς τις μετακινήσεις θα αποτελέσει ο παγετός στα ηπειρωτικά, ο οποίος στα ορεινά, στα ημιορεινά και στη Βόρεια Ελλάδα θα είναι τοπικά ισχυρός. Πιο αναλυτικά:
Το Σάββατο 24/12/2016 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες με τα φαινόμενα στην Κρήτη και στο Καστελόριζο να είναι τοπικά έντονα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν με εντάσεις 6-7 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ. Παγετός θα εκδηλωθεί τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά.
Ανήμερα τα Χριστούγεννα στις περισσότερες περιοχές της χώρας θα επικρατήσουν νεφώσεις, οι οποίες στην Κρήτη θα δίνουν κατά διαστήματα τοπικές βροχές. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν με εντάσεις που δε θα ξεπερνούν τα 7 μποφόρ, ενώ οι θερμοκρασίες θα σημειώσουν μικρή άνοδο φτάνοντας στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα στους 10-11 βαθμούς και στα νότια στους 13-15 βαθμούς Κελσίου, ωστόσο νωρίς το πρωί και αργά το βράδυ στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός. Παράλληλα τις πρωινές ώρες η ορατότητα θα είναι περιορισμένη και θα σχηματιστούν ομίχλες.
Τη Δευτέρα 26/12/2016 αναμένονται γενικά καλές καιρικές συνθήκες, με περαιτέρω άνοδο της θερμοκρασίας στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα (παρά τον πρωινό παγετό) και τοπικές νεφώσεις κυρίως στο Αιγαίο. Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν με εντάσεις έως 6 μποφόρ, με εξαίρεση τα νοτιοανατολικά πελάγη και κυρίως το Καρπάθιο όπου οι εντάσεις τους θα φτάνουν στα 7 με 8 μποφόρ.

Γενική πρόγνωση καιρού για Σάββατο 24-12-2016

Το Σάββατο 24 Δεκεμβρίου 2016 στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στις Κυκλάδες, στην Κρήτη και στα Δωδεκάνησα θα εκδηλωθούν βροχές και σποραδικές καταιγίδες με τα φαινόμενα στην Κρήτη και στο Καστελόριζο να είναι τοπικά έντονα. Χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Κρήτης. Μέχρι το βράδυ τα φαινόμενα θα σταματήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στην Κρήτη. Στην Ανατολική Στερεά και στην Εύβοια αναμένονται νεφώσεις με ασθενείς βροχές ή χιονόνερο και χιόνια στα ορεινά, αλλά μέχρι το μεσημέρι ο καιρός θα βελτιωθεί. Στην υπόλοιπη χώρα θα επικρατήσει ηλιοφάνεια, αλλά τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός, που στα βόρεια θα είναι ισχυρός.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από -11 έως 6 βαθμούς, στη Βόρεια Ελλάδα από -6 έως 11, στην Κεντρική Ελλάδα από -5 έως 9 βαθμούς, στην Ήπειρο από -2 έως 12, στη Δυτική και Νότια Ελλάδα από 2 έως 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά από -1 έως 11, στα νησιά του Βόρειου και Βορειοανατολικού Αιγαίου από 5 έως 9 βαθμούς και στις υπόλοιπες νησιωτικές περιοχές 7 έως 13 βαθμούς Κελσίου.
Οι άνεμοι στο Βόρειο Αιγαίο θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και στο υπόλοιπο Αιγαίο βόρειοι ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις και τοπικά θυελλώδεις 8 μποφόρ. Στο Ιόνιο θα επικρατήσουν σχεδόν μέτριοι και τοπικά μέτριοι άνεμοι ανατολικών διευθύνσεων.
Στην Αττική περιμένουμε νεφώσεις με πιθανότητα για ασθενή βροχή ή χιονόνερο στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού και λίγα χιόνια στην Πάρνηθα, αλλά γρήγορα ο καιρός θα βελτιωθεί. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι, στο Σαρωνικό ισχυροί έως σχεδόν θυελλώδεις 6 με 7 μποφόρ και στο Νότιο Ευβοϊκό σχεδόν θυελλώδεις έως θυελλώδεις 7 με 8 μποφόρ, με σταδιακή μικρή εξασθένηση. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 6 έως 11 βαθμούς, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα διατηρηθεί 2 με 4 βαθμούς χαμηλότερα.
Στη Θεσσαλονίκη αναμένονται αραιές νεφώσεις και πολύ κρύο νωρίς το πρωί. Οι άνεμοι θα πνέουν από βορειοδυτικές διευθύνσεις σχεδόν μέτριοι 4 μποφόρ, και παροδικά μέτριοι 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της πόλης θα κυμανθεί από -1 έως 9 βαθμούς, αλλά περιφερειακά της πόλης οι ελάχιστες θα πέσουν στους -4 βαθμούς Κελσίου.
Πηγή: meteo.gr