, Σάββατο
02 Δεκεμβρίου 2023

Στα δυο και πάλι οι δήμαρχοι λόγω εκλογών!

800px-Αυτοδιοικητικές_Εκλογές_2010_-_Παραβάν

του Βαγγέλη Στολάκη

«Εμφύλιος πόλεμος» στον αυτοδιοικητικό κόσμο της χώρας βρίσκεται προ των πυλών με αφορμή το σενάριο που θέλει τις επόμενες δημοτικές και περιφερειακές κάλπες να στήνονται… ενάμιση χρόνο αργότερα! Δήμαρχοι και περιφερειάρχες έχουν χωριστεί σε δυο στρατόπεδα με τους μεν να κάνουν λόγο για «αντισυνταγματική απόφαση» και τους δε να ισχυρίζονται πως «η παράταση της θητείας τους κρίνεται απαραίτητη». Και μπορεί ο Αντώνης Σαμαράς και ο Ευάγγελος Βενιζέλος να έχουν δώσει τα χέρια για το ζήτημα, τον τελικό λόγο φαίνεται πως θα τον έχει η Τρόικα, καθώς η μετάθεση των εκλογών θα αφαιρέσει από το δημόσιο κορβανά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ! Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι εξετάζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να πάρει παράταση η θητεία των σημερινών δημάρχων και περιφερειαρχών της χώρας για περίπου ενάμιση χρόνο, με αποτέλεσμα οι επόμενες αυτοδιοικητικές κάλπες να στηθούν το 2015 και όχι τον Ιούνιο του 2014, όπως ορίζει ο νόμος.

Αν και για πολλούς η συζήτηση θεωρείται «πρόσκαιρη», κυβερνητικές πηγές αναφέρουν στην «Κ» πως το θέμα θεωρείται λήξαν. Σύμφωνα πάντως με τα δημοσιεύματα που έχουν δει μέχρι σήμερα το φως της δημοσιότητας υπέρ της παράτασης της θητείας δημάρχων και περιφερειαρχών και μετάθεσης των εκλογών τίθεται ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος φέρεται να είναι και ο εισηγητής της σχετικής πρότασης αλλά και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. «Προφανώς και οι δυο θέλουν να μετατεθούν οι εκλογές. Ο Βενιζέλος προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να πάρει και το ΠΑΣΟΚ τα πάνω του και ο Σαμαράς θέλει να δει αποτελέσματα της πολιτικής του, γιατί με την παρούσα οικονομική κατάσταση τότε τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης θα αυξηθούν» αναφέρει στην «Κ» δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, ο οποίος αντιτίθεται με το ενδεχόμενο παράτασης της θητείας του. Σε ό,τι αφορά τη στάση της Δημοκρατικής Αριστεράς, ο Φώτης Κουβέλης κρατά ακόμα «κλειστά» τα χαρτιά του.

Ο κύβος θα ριφθεί τον Δεκέμβρη

Μιλώντας στην «Κ» ο Γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας, Μανώλης Κεφαλογιάννης δηλώνει ότι «είναι νωρίς για τέτοιες συζητήσεις» και αφήνει να εννοηθεί πως την παράταση επιθυμούν ορισμένοι αυτοδιοικητικοί από το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Αριστερά. «Η συζήτηση να δοθεί παράταση στους σημερινούς δημάρχους και περιφερειάρχες θα ξεκινήσει το Δεκέμβρη» τονίζει ο κ. Κεφαλογιάννης, τονίζοντας πως τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η… τρόικα. «Σε βάθος τετραετίας υπολογίζεται πως θα εξασφαλίσουμε 500 εκατομμύρια ευρώ από τις εκλογές. Αν τις μεταθέσουμε δεν κερδίζουμε κάτι και παρεκκλίνουμε από τις δεσμεύσεις προς τους δανειστές μας» καταλήγει ο κ. Κεφαλογιάννης.

Η αλήθεια είναι, πως όλοι όσοι έρχονται σε αντίθεση με το ενδεχόμενο μετάθεσης των εκλογών επικαλούνται λόγους οικονομικούς. «Υποτίθεται πως ο «Καλλικράτης» έδινε στο πλαίσιο της συρρίκνωσης του κράτους, ενώ η απόφαση για πενταετή θητεία των δημάρχων και ταυτόχρονη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών με τις ευρωεκλογές ελήφθη για λόγους οικονομικούς. Αν πάρει παράταση η σημερινή θητεία των αυτοδιοικητικών, αυτό σημαίνει πως το 2014 θα έχουμε ευρωεκλογές, το 2015 δημοτικές εκλογές και το 2016 εθνικές εκλογές. Θα ξοδέψουμε πολλά λεφτά για να στήνουμε κάλπες» αναφέρει μεταξύ άλλων ο πολιτικός αναλυτής της εταιρίας Interview, Δημήτρης Βασιλειάδης.

Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Καρύδης αναφέρει ότι «η Ιπποκράτους επίσημα δεν έχει κάνει τέτοιου είδους συζητήσεις και πως η μετάθεση των εκλογών είναι αίτημα της αυτοδιοίκησης». Κληθείς να σχολιάσει τα δημοσιεύματα που θέλουν τον κ. Βενιζέλο να κάνει τέτοιου είδους εισηγήσεις στον κ. Σαμαρά σχολιάζει πως «πρόκειται περί ψεμάτων». Όμως και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο αναπληρωτής γραμματέας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρος Αθανάσαρος αναφέρει ότι «δεν έχω τέτοιου είδους πληροφόρηση». «Τα σενάρια αυτά διακινούνται από τα κόμματα που βρίσκονται σε δημοσκοπική κατρακύλα» τονίζει ο κ. Βασιλειάδης.

Οι ηγεσίες συμφωνούν…

Πάντως τα παραπάνω σενάρια αποτελούν αφορμή για να ηχήσουν τύμπανα εμφυλίου πολέμου ανάμεσα στους δημάρχους της χώρας. Με την μετάθεση των εκλογών το Νοέμβριο του 2015 συμφωνεί ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, Κώστας Ασκούνης, ο οποίος μιλώντας στην «Κ» σημειώνει: «το έχουμε συζητήσει και το έχουμε ζητήσει από την κυβέρνηση. Δεν είναι δυνατόν όσοι είμαστε εν ενεργεία και η θητεία μας είναι «δοκιμαστική» καθώς για πρώτη φορά εφαρμόστηκε ο «Καλλικράτης» να έχουμε λιγότερο χρόνο για να ολοκληρώσουμε το έργο μας». Με την παραπάνω άποψη φαίνεται πως συμφωνεί αλλά υπό προϋποθέσεις και ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, και δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης. «Εάν οι εκλογές συμπέσουν με τις ευρωεκλογές θα υποβαθμιστούν. Ωστόσο, Για να γίνει δεκτή η καλών προθέσεων πρωτοβουλία και για να μην παρερμηνευτεί και παρεξηγηθεί, πρέπει να συγκεντρώσει την όσο το δυνατόν ευρύτερη ή και καθολική αποδοχή από την αυτοδιοίκηση αλλά και το πολιτικό σύστημα» καταλήγει ο κ. Δανιηλίδης.

… διαφωνούν οι δήμαρχοι

«Αντισυνταγματικό» χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λάζαρος Κυρίζογλου. «Πρόκειται για εκλογομαγείρεμα που γίνεται από τους νυν διοικούντες. Αν ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα είναι αντίθετη με το Σύνταγμα, με το κοινό νομοθέτη και τη λαϊκή εντολή. Οι εκλογές έγιναν με ορίζοντα 3,5 χρόνων και όχι πενταετίας» αναφέρει ο κ. Κυρίζογλου. Με την παραπάνω άποψη συμφωνεί και ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Αναστασιάδης, όπως και ο δήμαρχος Χαλκηδόνας Γιάννης Μπίκος, που μιλώντας στην «Κ» κάνει λόγο για «χτύπημα στη δημοκρατία». Αντίθετος στη μετάθεση των εκλογών είναι και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης. «Εκλεχτήκαμε για συγκεκριμένο διάστημα με συγκεκριμένο πρόγραμμα τρεισήμισι χρόνων. Όλα όσα ακούγονται έχουν ως σκοπό να αποπροσανατολίσουν την κοινή γνώμη» αναφέρει από την πλευρά του ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. «Εάν είναι να παραμείνουμε στη θέση μας για πέντε χρόνια, αυτό έπρεπε να το γνωρίζουν και οι ψηφοφόροι από την αρχή» ισχυρίζεται ο Στάθης Λαφαζανίδης από το δήμο Κορδελιού-Ευόσμου.