, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Στο εδώλιο (…πάλι) ο Π.Ψωμιάδης για την Κορώνεια!

Στο εδώλιο του τριμελούς πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης κάθεται σήμερα ο έκπτωτος  περιφερειάρχης κεντρικής Μακεδονίας Π.Ψωμιάδης μαζί με την πρόεδρο του περιφερειακού συμβουλίου Α. Αηδονά, κατηγορούμενοι για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση.

Η υπόθεση αφορά τις μειώσεις προστίμων σε επιχειρήσεις που ρύπαιναν το λίμνη Κορώνεια.

Το κατηγορητήριο βασίστηκε στο Πόρισμα του Μαΐου 2010 των Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης. Το πόρισμα αυτό προέκυψε μετά από έρευνα δυόμιση ετών, βασίστηκε σε στοιχεία που έδωσε ο περιφερειακός σύμβουλος της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» Μιχάλης Τρεμόπουλος και άλλοι, μετά τους μαζικούς θανάτους πουλιών στην Κορώνεια το 2007 και αποδίδει ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες στη διοίκηση Ψωμιάδη και στους υπαλλήλους που χειρίστηκαν την υπόθεση.

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, κατηγορούνται ότι στην υπόθεση της Κορώνειας «τελούσαν αξιόποινες πράξεις, που συνιστούν εξακολούθηση του ίδιου εγκλήματος, ως υπάλληλοι με πρόθεση παρέβησαν τα καθήκοντα της υπηρεσίας τους, με σκοπό να προσπορίσουν σε άλλους παράνομο όφελος».

 Με αφορμή την έναρξη της δίκης Π. Ψωμιάδη κ.α. για την Κορώνεια, ο περιφερειακός σύμβουλος Μιχάλης Τρεμόπουλος, που κατέθεσε σήμερα ως βασικός μάρτυρας κατηγορίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Το πτώμα της Κορώνειας βρίσκεται μπροστά μας και η Ελλάδα έχει καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οι ευθύνες της διοίκησης Ψωμιάδη υπήρξαν βαρύτατες, γιατί με συγκεκριμένες πράξεις ή παραλήψεις υπηρέτησε με συνέπεια το πελατειακό σύστημα και τα ποικίλα συμφέροντα. Στο εδώλιο προφανώς κάθεται και το καταστροφικό μοντέλο ανάπτυξης αλλά και οι πολιτικές των υποτυπωδών ελέγχων και της μη είσπραξης ή μείωσης από τη διοίκηση Ψωμιάδη των προστίμων που εισηγούνταν έντιμοι υπάλληλοι αλλά ακόμη και οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ. Η Δικαιοσύνη πρέπει να αποδοθεί».

Η δίκη είναι η πρώτη από αυτές που σχετίζονται με την Κορώνεια, είχε ήδη πάρει δύο αναβολές και συνεχίζεται αύριο Παρασκευή 22.3 στις 9.30 πμ στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης.