fbpx

, Σάββατο
25 Ιανουαρίου 2025

search icon search icon

Τετράχρονα κοιµούνται στα… πατάρια!

Της Έλενας Καραβασίλη
Με αυλή… ένα µικρό πλακόστρωτο, «θέα» τη λαϊκή αγορά και ένα βρώµικο πατάρι να τους «φιλοξενεί» τις ώρες ξεκούρασης, παιδάκια ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών, απασχολούνται… δηµιουργικά και µαθαίνουν να σχηµατίζουν τα πρώτα τους γράµµατα. Εδώ και 13 χρόνια, το 102ο νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης στεγάζεται σε κατάστηµα που βρίσκεται στην οδό Καρακάση 1. Εξωτερικά το κτήριο δε θυµίζει σε τίποτα έναν χώρο όπου περνούν αρκετές ώρες της ηµέρας τους µικρά παιδιά, αφού οι «ζωγραφιές» που το κοσµούν είναι διάφορες µουτζούρες µε σπρέι, σκισµένες αγγελίες και αφίσες, ενώ τα κάγκελα που το περιφράσσουν είναι τόσο χαµηλά που θα µπορούσαν να επιτρέψουν την ανενόχλητη έξοδο και είσοδο οποιουδήποτε σε αυτό.
Γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στο συγκεκριµένο νηπιαγωγείο, εξέφρασαν τις έντονες ανησυχίες τους στην εφηµερίδα Karfitsa, ζητώντας βέβαια να διατηρήσουν την ανωνυµία τους προκειµένου να µη δηµιουργηθούν ζητήµατα µε αυτούς ή τα παιδιά τους. Όπως είπαν, το συγκεκριµένο κτήριο τους εξυπηρετεί φυσικά καθότι βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια τους, ανησυχούν όµως για την ασφάλεια των παιδιών τους καθώς και για τις συνθήκες υγιεινής. Τόνισαν πως παρότι δεν έχει σηµειωθεί ευτυχώς κάποιο περιστατικό, τους προβληµατίζει το γεγονός ότι η «αυλή» του νηπιαγωγείου είναι ουσιαστικά πάνω στο δρόµο και τα κάγκελα της περίφραξης χαµηλά, µε αποτέλεσµα να φοβούνται για την ασφάλεια των παιδιών τους. Επίσης υπογράµµισαν πως το ότι δεν έχουν τα χρήµατα για να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία, δε σηµαίνει πως αυτά θα πρέπει να κοιµούνται στο… πατάρι.
«Υπάρχουν προβλήµατα, φροντίζουµε όµως να τα λύσουµε»
Από την πλευρά της η διευθύντρια του 102ου νηπιαγωγείου, Ιφιγένεια Σείσογλου υπογράµµισε ότι: «όλα τα ζητήµατα που υπάρχουν, δροµολογούνται σε συνεργασία µε τον δήµο και τη διεύθυνση πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης. Φυσικά και υπάρχουν προβλήµατα, φροντίζουµε όµως να τα λύσουµε. Το σκεπτικό όλων είναι να χτιστεί καινούριο διδακτήριο. Πολλά νηπιαγωγεία στεγάζονται σε καταστήµατα και αυτά είναι τα… κακώς κείµενα που τα έχουµε όλοι υπόψιν µας. Η αυλή δε µας καλύπτει και τα παιδιά δεν έχουν επαρκή χώρο για ύπνο. Ένα κατάστηµα δεν έχει τις προδιαγραφές του διδακτηρίου». Το 102ο νηπιαγωγείο, στεγαζόταν εξαρχής σε δύο καταστήµατα, το ένα επί της οδού Καρακάση (όπου έγινε η καθίζηση µε τα έργα του µετρό) το οποίο και στεγάζει δύο τµήµατα και το άλλο ακριβώς απέναντι. «Μέσα στη διάρκεια της χρονιάς, µετακινήθηκε το ένα τµήµα και φιλοξενείται στους χώρους του 82ου νηπιαγωγείου. Είµαστε τρία τµήµατα µοιρασµένα και σύµφωνα µε τον εντεταλµένο σύµβουλο του δήµου Θεσσαλονίκης Αναστάσιο Τελίδη, πρώτη προτεραιότητα τους είναι η µεταφορά µας. Έχει βρεθεί ένα ακίνητο ιδιοκτησίας του δήµου όπου εκεί θα ανεγερθεί ένα νηπιαγωγείο για να µας στεγάσει», λέει η κ. Σείσογλου. Και εξηγεί: «το συγκεκριµένο κατάστηµα είναι µισθωµένο από το δήµο από το 2004 και λειτουργεί σαν ολοήµερο. Έχουµε λάβει τα µέτρα που προϋποθέτει κάθε σχολική µονάδα για την ασφάλεια των παιδιών. Για παράδειγµα εννοείται πως υπάρχουν έξοδοι κινδύνου, πυροσβεστήρες και όλα τα απαραίτητα µέτρα ασφάλειας. Ο δήµος µεριµνά αυτή τη στιγµή ούτως ώστε να βρεθεί µία λύση και να µεταφερθούµε. Βέβαια, εκεί θέλω να δω που θα µεταφερθούνε 75 παιδιά, που είναι συνήθως η δυναµική αυτού του σχολείου». Απαντώντας στις ανησυχίες που εξέφρασαν οι γονείς, η κ. Σείσογλου ξεκαθάρισε ότι: «τα παιδιά δε βγαίνουν ποτέ έξω µόνα τους, υπάρχει πάντα νηπιαγωγός που επιβλέπει τι γίνεται».
«Το κτήριο δεν είναι κατάλληλο»
Η διευθύντρια της διεύθυνσης πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της επιτροπής καταλληλότητας, Ζαχαρούλα Ασηµακοπούλου σηµείωσε πως: «ψάχνουµε πάντα να βρούµε τον καλύτερο δυνατό χώρο στην περιοχή. Όµως δυστυχώς δεν υπάρχει προσφορά. Ο δήµος κάνει προκηρύξεις και διαγωνισµούς, αλλά δυστυχώς δεν ανταποκρίνονται οι ιδιοκτήτες. Ωστόσο, ο δήµος προσπαθεί να εξασφαλίσει την απόκτηση ενός οικοπέδου λίγο πιο πάνω και ευελπιστούµε να τελεσφορήσει αυτό. Πάντα σχολιάζουµε πως το συγκεκριµένο κτήριο δεν είναι κατάλληλο. Όµως, για να µεταφερθεί ένα νηπιαγωγείο πρέπει πρώτα να βρούµε που θα πάµε τα παιδιά», κατέληξε.
620.000 ευρώ σε µισθώµατα
Ο κ. Τελίδης τόνισε πως το πρόβληµα που υπάρχει µε τις σχολικές εγκαταστάσεις στο δήµο είναι τεράστιο. «Για παράδειγµα, το 33ο πρέπει να το αποµακρύνουµε γιατί έτσι έκρινε η επιτροπή καταλληλότητας. Εκεί είναι βέβαιο πως θα έχουµε πρόβληµα µε τους γονείς, διότι θα πρέπει να µετεγκατασταθούν σε αρκετά πιο µακρινή περιοχή. Κάτω από τον άξονα της Κωνσταντίνου Καραµανλή µέχρι την παραλία – ξεκινώντας από την Κατσιµίδη µέχρι και τη Βούλγαρη- υπάρχει απίστευτη ανάγκη για δοµήσιµους χώρους, που όµως δεν υπάρχουν. Ακόµη και αυτές µε τις οποίες έχουµε προγραµµατική σύµβαση µε τον ΟΣΚ, έχουν καταγγελθεί».  Ο εντεταλµένος δηµοτικός σύµβουλος του δήµου Θεσσαλονίκης για δράσεις Παιδείας, εξέφρασε την προσωπική του άποψη, πως «πρέπει να αξιολογήσουµε τη χρησιµότητα των σχολικών µονάδων, δηλαδή αυτές που θα µπορούσαν να συµπτυχτούν, να αξιοποιηθούν καταλλήλως και από άλλες σχολικές µονάδες. Ο δήµος δεν έχει καµιά υπηρεσιακή δυνατότητα να επιβάλλει πράγµατα. Αυτό είναι και το πρόβληµά µας ως προς τις συγχωνεύσεις. Κάνουµε µόνο τις γνωµοδοτήσεις τα υπόλοιπα είναι στην αρµοδιότητα του υπουργείου Παιδείας, που δεν επιθυµεί όµως να µειωθούν οι οργανικές θέσεις καθηγητών και διοικητικής ευθύνης. Εµείς µπορούµε να επιβάλλουµε µόνο συστεγάσεις µέσω της δηµοτικής επιτροπής παιδείας». Όπως εξήγησε ο κ. Τελίδης, όλοι οι δήµοι ανέλαβαν πλήρως την αρµοδιότητα των σχολικών κτηρίων µε τον Καλλικράτη. Τα προηγούµενα χρόνια, επικρατούσε ένα σχήµα όπου η νοµαρχία και ο ΟΣΚ (οργανισµός σχολικών κτηρίων) έχτιζε κτήρια, ο σχεδιασµός γινόταν από το δήµο και «όλο αυτό σήµαινε πως δεν υπήρχε µία συγκεκριµένη στρατηγική µε αποτέλεσµα οι χώροι που ήταν χαρακτηρισµένοι ως σχολικές µονάδες, να αποχαρακτηριστούν διότι δεν είχαν απαλλοτριωθεί. Ο δήµος έχει δέκα µισθωµένα κτήρια για τη στέγαση 17 σχολικών µονάδων, ενώ ετησίως καταβάλει 620.000 ευρώ σε µισθώµατα. Παράλληλα, οκτώ σχολικές µονάδες στεγάζονται σε λυόµενες κατασκευές», υπογράµµισε ο κ. Τελίδης. Και επεξήγησε πως: «το 2004 ξεκίνησε µια συνεργασία µεταξύ της νοµαρχίας του ΟΣΚ και του δήµου Θεσσαλονίκης, όπου υπήρχαν 21 προγραµµατικές συµβάσεις για την απαλλοτρίωση σχολικών χώρων, συνολικού προϋπολογισµού 40.000.000 ευρώ από τις οποίες ευοδώθηκαν οι πέντε, 16 παραµένουν σε εκκρεµότητα µε τον δήµο να βρίσκεται σε αντιδικία µε τον πρώην ΟΣΚ (ΚΤΥΠ)».
Τέλος… υπέρ σχολικής στέγης
Σύµφωνα µε τα στοιχεία, το 2004 ο δήµος Θεσσαλονίκης εισέπραξε για τη συντήρηση σχολικών µονάδων, 1.300.000 ευρώ. Το 2014 ο δήµος ενέγραψε έσοδα ΣΑΤΑ για τη σχολική στέγη, 326.000 ευρώ. « Πρόκειται για το 1/3 χωρίς να υπάρχει πλέον ο ΟΣΚ και η νοµαρχία. Για το λόγο αυτό ο δήµος Θεσσαλονίκης προέβλεψε από τον δηµοτικό του προϋπολογισµό, την χρηµατοδότηση µε 920.000 ευρώ», εξήγησε ο κ. Τελίδης. «Προσωπικά έχω προτείνει στο δηµοτικό συµβούλιο, την επιβολή ενός τέλους της τάξεως του ενός ευρώ στους λογαριασµούς της ΔΕΗ έτσι ώστε να συγκεντρωθεί ένα ποσό που θα είναι αποκλειστικά και µόνο για τη σχολική στέγη, έτσι ώστε να βελτιωθεί η επικρατούσα κατάσταση και να µπορέσουµε να χτίσουµε σχολικές µονάδες». Από την πλευρά της η αρµόδια αντιδήµαρχος Πολιτισµού, Παιδείας και Αθλητισµού, Έλλη Χρυσίδου ανέφερε: «έχουµε έλλειψη χώρων, αυτό είναι γεγονός. Προσπαθούµε να κάνουµε ό,τι καλύτερο µπορούµε και να βρούµε τις καλύτερες δυνατές λύσεις. Όπου µπορούµε κάνουµε βελτιωτικές παρεµβάσεις, καθώς πρόκειται για καταστήµατα».
Σε… αναζήτηση
Ο εντεταλµένος δηµοτικός σύµβουλος του δήµου Θεσσαλονίκης για δράσεις παιδείας, Αναστάσιος Τελίδης εξήγησε ότι στον χαρακτηρισµένο χώρο που υπάρχει για το 102ο νηπιαγωγείο (κάτω από τη Δελφών), έχει χτιστεί ένα αθλητικό κέντρο επί δηµαρχίας του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου. «Δεν υπάρχει διαθέσιµος χώρος που να µπορεί να απαλλοτριωθεί άµεσα. Η επιτροπή καταλληλότητας βέβαια έχει περάσει από το συγκεκριµένο κτήριο. Έχουν κάνουν κάποιες επισηµάνσεις οι οποίες όµως έχουν ληφθεί υπόψιν». Η επιτροπή καταλληλότητας, µε πρόεδρο τη διευθύντρια εκπαίδευσης πρωτοβάθµιας εκπαίδευσης ανατολικής Θεσσαλονίκης Ζαχαρούλα Ασηµακοπούλου, αποτελείται από έναν εκπρόσωπο των κτηριακών υποδοµών Α.Ε., από εκπρόσωπο του δήµου Θεσσαλονίκης (τον κ. Τελλίδη), εκπρόσωπο από την αρµόδια ΔΟΥ και από το υγειονοµικό. «Στις 30/09/16 η επιτροπή έβγαλε ένα πρακτικό καταλληλότητας για το συγκεκριµένο µίσθιο, που το έκρινε κατάλληλο για επανεκµήσθωση µε κάποιες επισηµάνσεις που πρέπει να υλοποιηθούν από τις τεχνικές υπηρεσίες του δήµου Θεσσαλονίκης. Το πρακτικό αυτό µας ήρθε πριν από λίγες µέρες. Αυτές οι επισηµάνσεις αφορούν σε τοποθέτηση αυτοκόλλητων στις σκάλες ώστε να µη γλιστράνε τα παιδιά και σε τοποθέτηση κάγκελων στην αυλή», εξήγησε ο κ. Τελλίδης. Ο ίδιος ανέφερε ότι: «µία πρόταση που έχω κάνει εγώ είναι να µεταφερθεί το σχολείο σε έναν χώρο στη Μαρτίου όπου στεγαζόταν το παλιό εργοτάξιο. Είναι οικοδοµήσιµος χώρος όµως το ζήτηµα είναι ότι για δύο χρόνια έχουµε παραχωρήσει αυτές τις εγκαταστάσεις σε κάποιους συλλόγους που πραγµατοποιούν δηµιουργικά εργαστήρια. Από το 2014 που ανέλαβε η νέα οµάδα στο δήµο, προτεραιότητά µας είναι να χτίσουµε νηπιαγωγεία. Από τις συµβάσεις κτηριακών υποδοµών που καταγγέλθηκαν «ξεπάγωσαν» µόλις δύο, στην Αετοράχης και στην Περδίκα. Το πρόβληµα είναι τεράστιο διότι το υπουργείο έκανε τα νηπιαγωγεία ολοήµερα, χωρίς όµως να κάνει κάποια πρόβλεψη για τη στέγαση», τόνισε ο κ. Τελίδης. «Δεν έλαβαν καθόλου υπόψιν τους τη σοβαρή έλλειψη χώρου καθώς και του εξοπλισµού! Αναγκαζόµαστε και µαζεύουµε στρώµατα από γυµναστήρια προκειµένου να κοιµούνται τα παιδιά. Ο δήµος και οι σχολικές επιτροπές διαχειρίζονται πιστώσεις µόνο για τα λειτουργικά έξοδα. Ο όποιος έξτρα εξοπλισµός είναι δύσκολο να αγοραστεί από το δήµο καθώς δεν υπάρχουν τα κονδύλια για αυτούς τους σκοπούς», συµπλήρωσε.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.