, Παρασκευή
22 Σεπτεμβρίου 2023

Τζάμπα τα χαράτσια για την προστασία του Θερμαϊκού

154306_473699073072_3641014_n

Των Βαγγέλη Στολάκη και Λευτέρη Ζαβλιάρη

Εκσυγχρονισμένη Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων έτσι ώστε να μη ρυπαίνεται ο Θερμαϊκός Κόλπος από περίπου πέντε εκατομμύρια ακατέργαστα λύματα της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης υπόσχονται υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, ΕΥΑΘ και Τράπεζα Πειραιώς σε ενάμιση χρόνο. Μετά τα αποκαλυπτικά ρεπορτάζ της «Κ» ο Θεόδωρος Καράογλου συγκάλεσε σχετική σύσκεψη και ανάγκασε τη διαχειρίστρια εταιρία να… βάλει το χέρι στην τσέπη προκειμένου να δώσει ένα τέλος στο περιβαλλοντικό έγκλημα δεκαετιών. Την ίδια ώρα, επιχειρηματίες της περιοχής προειδοποιούν με αποχώρηση εάν η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. δεν μειώσει τα… κοινόχρηστα.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης, Θόδωρος Καράογλου ανακοίνωσε πως η ολοκλήρωση των εργασιών της Μονάδας κατεργασίας Αποβλήτων της Βιομηχανικης Περιοχής Θεσσαλονίκης αναμένεται να ολοκληρωθούν σε ενάμιση χρόνο. «Μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί συγκεκριμένη πρόταση η οποία θα υπογραφεί από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕΘ, την ΕΥΑΘ και την ΕΥΑΘ Παγίων και θα βάζει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ενεργειών» σχολίασε ο υπουργός.

Σύμφωνα με όσα αποφασίστηκαν το κόστος εκσυγχρονισμού θα επιβαρύνει την ΕΤΒΑ της Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης, συμφερόντων της Τράπεζας Πειραιώς η οποία θα είναι υπεύθυνη για την εκτέλεση του έργου. Στη συνέχεια οι εγκαταστάσεις, αναβαθμισμένες, καλύπτοντας τα λειτουργικά ζητήματα που έχουν σχέση με τα βιομηχανικά λύματα και αφού έχει δοθεί άδεια μόνιμη άδεια λειτουργίας της ΜΚΑ θα περάσουν στην ιδιοκτησία της ΕΥΑΘ. «Σήμερα ο Θερμαϊκός έχει σημάδια βελτίωσης συγκριτικά με το παρελθόν, διότι αφενός έχουμε τη λειτουργία του Βιολογικού καθαρισμού και αφετέρου την ελάφρυνση της βιομηχανικής όχλησης εξαιτίας της αποβιομηχάνισης» κατέληξε ο κ. Καράογλου.

Χωρίς άδεια και μελέτες

Το θέμα είχε αναδείξει η «Κ» σε προηγούμενα εκτενή ρεπορτάζ της που οδήγησαν την πολιτκή ηγεσία του υπουργείου Μακεδονίας-Θράκης στην πραγματοποίηση της σύσκεψης υπό τον Θεόδωρο Καράογλου και με τη συμμετοχή του προέδρου της ΕΥΑΘ, Νίκου Παπαδάκη, εκπροσώπου της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, του δημάρχου του δήμου Δέλτα Γιώργου Γλώσση και υπηρεσιακών παραγόντων. Όπως είχαμε αποκαλύψει η Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων λειτουργεί μέχρι και σήμερα χωρίς την απαιτούμενη αδειοδότηση, με εγκαταστάσεις που χρίζουν επισκευών και ενώ έχει λήξει η περιβαλλοντική μελέτη της κοινής υπουργικής απόφασης του 2006. Οι αρμόδιοι μέχρι σήμερα «πετούσαν ο ένας το μπαλάκι στον άλλον» με αποτέλεσμα περισσότερα από πέντε εκατομμύρια βιομηχανικά λύματα να «ρίχνονται» στο Θερμαϊκό Κόλπο και μάλιστα ακατέργαστα.

Αν και ακόμα δεν έχει αποφασιστεί το ύψος των κονδυλίων που αναμένεται να διαθέσει η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία ανήκει το 65% της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ –το άλλο 35% ανήκει στο υπουργείο Ανάπτυξης- σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ο κ. Καράογλου το κόστος του εκσυγχρονισμού της Μονάδας θα ξεπεράσει τα 3,5 εκατομμύρια ευρώ. Σημειώνεται πως είναι η τρίτη φορά που η ΜΚΑ παίρνει το δρόμο της Βουλής. Το 2010 σχετική ερώτηση είχε καταθέσει ο κ. Καράογλου ως βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ακολούθησαν επίκαιρες ερωτήσεις του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Αρβανιτίδη και πριν τρεις περίπου εβδομάδες της βουλευτή της Δημοκρατικής Αριστεράς, Κατερίνας Μάρκου.

«Είμαστε σε καλό δρόμο»

Νερό στο… κρασί του όμως φαίνεται πως βάζει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ, Νίκος Παπαδάκης ο οποίος σε προηγούμενες δηλώσεις του χαρακτήριζε «αστείο» το γεγονός ορισμένοι να πιστεύουν πως για την σημερινή κατάσταση ευθύνεται η ΕΥΑΘ. Σε νεότερες δηλώσεις του στην «Κ» ο κ. Παπαδάκης  επισημαίνει ότι «είμαστε εκτελεστικός μηχανισμός και όχι μηχανισμός συζήτησης. Αυτός που πρέπει να πληρώσει είναι ο ρυπαίνων και όχι όλοι οι Θεσσαλονικείς. Δυστυχώς η κρίση δεν βοήθησε ώστε να είναι συνεπής η ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ και η Τράπεζα Πειραιώς στις συμφωνίες που κατά καιρούς κάναμε. Θα πρέπει η Θεσσαλονίκη να έχει μια αποτελεσματική Μονάδα Κατεργασίας Αποβλήτων για να μπορεί να δέχεται νέες επενδύσεις». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «πρέπει το σύστημα στην περιοχή να είναι βιώσιμο γιατί αυτή την περίοδο ο καθένας έχει καβούρια στις τσέπες. Από την Τράπεζα μέχρι και τον κάθε εγκατεστημένο στη Βιομηχανική Περιοχή». «Φταίει το κακό το ριζικό μας, φταίει ο Θεός που μας μισεί. Η ιστορία της ΜΚΑ θα μπορούσε να αποτελέσει αντικείμενο βιβλίου. Είμαστε σε ένα καλό δρόμο» απαντά ο κ. Παπαδάκης στην ερώτηση ποιος ευθύνεται για τη σημερινή κατάσταση. «Υπήρξε ασυνέπεια που είναι αποτέλεσμα της αφραγκιάς» καταλήγει ο κ. Παπαδάκης.

Αντιδράσεις για τα… χαράτσια

Την ίδια ώρα, αντιδρούν οι επιχειρηματίες της Σίνδου για τα υψηλά κόστη που καλούνται να καταβάλλουν προς τη διαχειρίστρια ΕΤΒΑ για τις κοινόχρηστες δαπάνες, δηλαδή συντηρήσεις, αντικαταστάσεις, βιολογικό καθαρισμό κ.α. Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Παπαδόπουλος  σχολιάζει ότι όλοι οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή επιβαρύνονται με τη δαπάνη για την επεξεργασία των αποβλήτων που παράγονται και μεταφέρονται στη Μονάδα Καθαρισμού Αποβλήτων. «Εμείς όποτε καλούμαστε να καταβάλουμε τις κοινόχρηστες δαπάνες το κάνουμε, όσοι μπορούμε τουλάχιστον». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι επιχειρηματίες της περιοχής βρίσκονται εν αναμονή των εξελίξεων. «Περιμένουμε από την ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ να προχωρήσει στη διάθεση των απαραίτητων κεφαλαίων και να προχωρήσει στην αναβάθμιση της Μονάδας». Ένα άλλο πρόβλημα που απασχολεί τους επιχειρηματίες που είναι εγκατεστημένοι στη ΒΙ.ΠΕ, είναι και αυτό του βιολογικού καθαρισμού της περιοχής. « Ο βιολογικός καθαρισμός της ΕΤΒΑ πρέπει κάποια στιγμή να δουλέψει κανονικά. Εμείς ως επιχειρηματίες μπορεί να δίνουμε τα ποσά που απαιτεί η διαχειρίστρια και να μην επηρεαζόμαστε από τη λειτουργία του ή μη, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει να εξυπηρετεί κανονικά της ΒΙ.ΠΕ», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος. Όπως λέει ο ίδιος, το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι η ίδια η ΕΥΑΘ δεν παραλαμβάνει το βιολογικό καθαρισμό της ΕΤΒΑ. «Η ΕΥΑΘ οφείλει σε συνεργασία με την ΕΤΒΑ να δει το θέμα του βιολογικού καθαρισμού. Είναι κάτι το οποίο οι επιχειρηματίες πληρώνουν και επίσης δεν πρέπει να αφήνεται στην τύχη του», υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ.

Υψηλά τα κόστη

Πέραν των δαπανών που καλούνται να πληρώσουν οι επιχειρηματίες της ΒΙ.ΠΕ για την επεξεργασία των λυμάτων, η ΕΤΒΑ έχει δημιουργήσει τα τελευταία χρόνια ένα αρκετά υψηλό κοστολόγιο, τα οποίο έρχεται να προστεθεί στην ήδη επιβαρυμένη οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων.  Άλλωστε είναι γνωστό ότι πολλοί ιδιοκτήτες βιομηχανιών και βιοτεχνιών έχουν κατεβάσει ρολά εξαιτίας των «αλμυρών» κοστολογίων φιλοξενίας που θέτει η ΕΤΒΑ. «Τα κόστη είναι ιδιαίτερα υψηλά. Κάποιο μέρος των επιχειρηματιών μπορεί ακόμα και τα πληρώνει, αλλά δεν ξέρουμε για πόσο ακόμα. Θεωρώ ότι σε συνεννόηση με την ΕΤΒΑ πρέπει να ξαναδούμε το ύψος των δαπανών που καλούμαστε να καταβάλουμε στη διαχειρίστρια εταιρεία, γιατί οι εποχές έχουν αλλάξει», επισημαίνει ο Παναγιώτης Παπαδόπουλος. Ο επιμερισμός των δαπανών από την ΕΤΒΑ προσωρινά δίνει μια ελάφρυνση σε πολλούς επιχειρηματίες, ωστόσο πολλοί είναι αυτοί που ζητούν την αλλαγή του καθεστώτος, ώστε οι τιμές των δαπανώ να κατέβουν προς τα κάτω.