Το ΣΔΟΕ θα μας πει που… πήγαν τα χρήματα της ΑΓΝΟ
Της Κατερίνας Μάρκου*
Την προηγούμενη εβδομάδα, 110 εργαζόμενοι της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ ενημερώθηκαν με δικαστικό επιμελητή ότι τίθενται σε διαθεσιμότητα για τρεις μήνες. Βέβαια, είναι προφανές ότι με 110 άτομα λιγότερα το εργοστάσιο της ΑΓΝΟ δεν μπορεί να λειτουργήσει έτσι κι αλλιώς. Αδιέξοδο, λοιπόν, για τους εργαζόμενους.
Από την άλλη μεριά, οι προμηθευτές της ΑΓΝΟ, με κυριότερους τους γαλακτοπαραγωγούς, περιμένουν εδώ και μήνες να τους καταβληθούν τα πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ που τους χρωστάει η εταιρεία. Παρά τα εξώδικα που έχουν στείλει οι γαλακτοπαραγωγοί, όπως διαφαίνεται δεν πρόκειται να πάρουν ποτέ τα οφειλόμενα αυτά, διότι τα περιουσιακά στοιχεία της ΑΓΝΟ είναι πολύ μικρής αξίας, ενώ προηγούνται οι απαιτήσεις των εργαζομένων, του Δημοσίου, των τραπεζών και τελευταίες των μη προνομιούχων δανειστών, όπως οι προμηθευτές.
Το αδιέξοδο των παραγωγών είναι τεράστιο. Το κράτος υποτίθεται θέλει να βοηθήσει τους νέους αγρότες, να στηρίξει την πρωτογενή παραγωγή, διότι αυτή είναι που θα βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο, αλλά ακόμη δεν έχει πάρει επίσημη θέση. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης φαίνεται πως αγνοεί το θέμα και το κράτος εμφανίζεται ανήμπορο να εξασφαλίσει την εφαρμογή της νομιμότητας.
Με την πολιτική της απραξίας, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης “βάζει βούτυρο στο ψωμί” αυτών που θέλουν να σταματήσει η εγχώρια παραγωγή φρέσκου γάλακτος και να ενισχυθεί η πώληση γάλακτος υψηλής παστερίωσης, ζωής άνω των 10 ημερών, το οποίο, φυσικά, θα εισάγεται από χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία.
Η ουσία του θέματος είναι η εξής: οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να πληρωθούν για τον κόπο τους, για την παραγωγή τους. Εργάζονται σκληρά 365 μέρες το χρόνο, χωρίς Σάββατα, Κυριακές και αργίες. Ο κρατικός μηχανισμός τους γυρνάει την πλάτη, αφήνοντας έτσι και άλλες εταιρείες του κλάδου να συμπεριφερθούν με τον ίδιο τρόπο. Όποιος γαλακτοπαραγωγός απευθύνθηκε σε άλλη γαλακτοβιομηχανία έλαβε την ίδια απάντηση: «μπορείς να φέρεις το γάλα σου αλλά δεν ξέρω πότε και πως θα σε πληρώσω».
Επιπλέον, έχουν ακουστεί διάφορες εκδοχές της διασύνδεσης των εταιρειών του κ. Κολιού. Καλό και επιτακτικό είναι να παρέμβουν οι αρμόδιες αρχές, το ΣΔΟΕ, ώστε να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα. Δεν είναι δυνατόν μια εταιρεία που είναι γνωστό ότι πάντα πληρώνεται τοις μετρητοίς από τους πελάτες της να μην πληρώνει εργαζόμενους και προμηθευτές και να προσπαθεί να μπει στο άρθρο 99.
Με την παρέμβαση του ΣΔΟΕ, θα φανεί επιτέλους πού πήγαιναν και πού πηγαίνουν τα χρήματα από τις πωλήσεις των προϊόντων της ΑΓΝΟ, θα φανεί εάν η υπαγωγή στο άρθρο 99 είναι πρόσχημα ή όχι.
Αν θέλουμε οι νέοι μας να στραφούν προς την ύπαιθρο και την πραγματική αγροτική και ζωική παραγωγή, αν θέλουμε να μην ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες το δρόμο της ΑΓΝΟ, πρέπει να προστατέψουμε τους παραγωγούς, τώρα που η χώρα τους χρειάζεται περισσότερο από πότε.
*Η κ. Μάρκου είναι βουλευτής της Δημοκρατικής Αριστεράς στη Β’ Θεσσαλονίκης