Το… κυνήγι της γκαρσονιέρας
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Όπως κάθε χρόνο η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για την εισαγωγή των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, φέρνει και τη «σκοτούρα» της έυρεσης στέγης για όσους έχουν περάσει σε άλλη πόλη.
Ωστόσο τα οικονομικά δεδομένα αναγκάζουν τόσο τους ενοικιαστές φοιτητές, όσο και τους ιδιοκτήτες των ακινήτων να προσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, με τις τιμές στα ενοίκια να παρουσιάζουν αισθητή πτώση. Το συγκεκριμένο φαινόμενο άλλωστε έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, καθώς τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές οικογένειες υφίστανται εδώ και αρκετό καιρό.
«Οι τιμές όπως και πέρυσι θα παραμείνουν καθηλωμένες στα χαμηλότερα μισθώματα. Οι ιδιοκτήτες δε ζουν σε άλλο σύμπαν και γνωρίζουν την κατάσταση» εξηγεί στην «Κ» ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Χαϊδούτης.
Όπως επισημαίνει κατά την προσωπική του εκτίμηση, η έντονη κινητικότητα που θα παρατηρηθεί τις επόμενες ημέρες θα διαμορφώσει το μέσο όρο των τιμών στα ακίνητα που προορίζονται για τους νέους φοιτητές. «Οι τιμές πιστεύω ότι θα είναι σε πολλές περιπτώσεις χαμηλότερες σε σχέση με πέρυσι και δε θα είναι απαγορευτικές για τους ενδιαφερόμενους.
Πολλοί είναι οι νέοι φοιτητές που στρέφονται στη βοήθεια που τους προσφέρει το ΑΠΘ στην αναζήτηση στέγης, μέσω ειδικής υπηρεσίας που προσφέρεται ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα του ιδρύματος.
«Οι νέοι φοιτητές δείχνουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη υπηρεσία γιατί διαθέτει φωτογραφίες και τιμές για τα διαθέσιμα σπίτια που μπορούν να αναρτήσουν οι ιδιοκτήτες στην ιστοσελίδα μας» αναφέρει η Ελένη Χρυσοβελίδου, προϊστάμενη του Τμήματος Σπουδών του ΑΠΘ.
Ωστόσο όπως επισημαίνει η προσφορά φέτος είναι πολύ μεγάλη, κάτι που δε συμβαίνει με τη ζήτηση των διαμερισμάτων, που είναι πολύ μικρή.
«Παλαιότερα η υπηρεσία μας σταματούσε το Νοέμβριο και ανοίκιαστα απέμεναν περίπου 200 σπίτια και διαμερίσματα. Πέρυσι την ίδια εποχή τα διαμερίσματα που δε βρήκαν ενοικιαστή ήταν πάνω από 1000», σημειώνει η κ. Χρυσοβελίδου.
Όπως τονίζει το ΑΠΘ παροτρύνει τους ιδιοκτήτες να κρατούν χαμηλά τις τιμές και να δείξουν διάθεση να διαπραγματευτούν με τους υποψήφιους ενοικιαστές.
Στροφή σε συγκατοίκηση και… δυτικά
Βέβαια δεν είναι λίγες οι φορές που όσο και να πέσει η τιμή, η τσέπη κάποιων γονιών δεν αντέχει και πάλι να πληρώνει ενοίκιο για ένα ολόκληρο σπίτι και για αυτό το λόγο οι νέοι φοιτητές οδηγούνται σε εναλλακτικές λύσεις.
Μία από αυτές είναι αυτή τη συγκατοίκησης όπως λέει ο κ. Χαϊδούτης. «Πλέον οι νέοι φοιτητές προτιμούν να συγκατοικήσουν με κάποιον άλλο φοιτητή, από το πρώτο κιόλας έτος κάτι που παλιά σπάνια γινόταν, καθώς επέλεγαν αυτή τη λύση μετά το πρώτο ή ακόμα και το δεύτερο έτος των σπουδών τους».
Μια άλλη λύση είναι αυτή τη επιλογής σπιτιών σε άλλες περιοχές, εκτός αυτών του κέντρου, όπως επικεντρώνεται το ενδιαφέρον.
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΕΝΙΕΘ, είναι πια δεδομένο σε πολλές περιπτώσεις ενδιαφερόμενων, ότι δε θα επιλέξουν το κέντρο για να βρουν σπίτι αλλά και άλλες περιοχές, όπως αυτές της δυτικής Θεσσαλονίκης.
«Είναι πολλές οι περιπτώσεις που αγνοούν θέματα όπως η μετακίνηση ή η απόσταση από το Πανεπιστήμιο προκειμένου να βρουν ένα φθηνότερο ενοίκιο σε περιοχές όπως η Σταυρούπολη», αναφέρει χαρακτηριστικά.