, Παρασκευή
14 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην… Κεντρική Μακεδονία (ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ)

Του Βαγγέλη Στολάκη
Με την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκοπή Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση: Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Οι προσδοκίες των Πολιτών στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Στην τοποθέτησή του ο… οικοδεσπότης Απόστολος Τζιτζικώστας σημείωσε μεταξύ άλλων: “Σήμερα, σ’ ολόκληρη την Ευρώπη ο διάλογος για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνεται. Εξήντα χρόνια μετά τη Συνθήκη της Ρώμης, που αποτέλεσε το θεμέλιο της δημιουργίας της ενωμένης Ευρώπης, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα διέρχεται περίοδο μεγάλων προκλήσεων και ο τρόπος που θα διαχειριστεί η Ευρώπη αυτές τις προκλήσεις θα καθορίσει τελικά και την ίδια την ταυτότητά της. Το τελευταίο διάστημα, ακούσαμε πολλές ακραίες φωνές, επανειλημμένα να προφητεύουν το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης”.
Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας συμπλήρωσε πως: “Οι δυνάμεις του λαϊκισμού οραματίστηκαν: νέα τείχη και φράκτες να ορθώνονται παντού στην Ευρώπη, νέες εθνικές περιχαρακώσεις, που θα ξόρκιζαν δήθεν, τα δεινά της παγκοσμιοποίησης. Όμως οι φωνές αυτές, με τις υπεραπλουστευμένες προτάσεις, τις επιφανειακές επεξεργασίες και τις εύκολες λύσεις, αποδείχθηκαν αφελείς. Κι αυτό γιατί δεν κατάφεραν να αντιληφθούν τη δύναμη της Ευρώπης, τη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, που έχει καταγραφεί βαθιά στο υποσυνείδητο των Ευρωπαίων πολιτών, ως αναγκαία και ικανή συνθήκη ειρήνης και προόδου, σε μια ήπειρο που δοκιμάστηκε σκληρά στο παρελθόν. Με άλλα λόγια, αποδείχθηκε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, το μεγαλύτερο πολιτικό οικοδόμημα στην παγκόσμια μεταπολεμική ιστορία, έχει πολύ ισχυρές βάσεις και αντέχει στις ισχυρές αναταράξεις”.
Όπως τόνισε ο κ.Τζιτζικώστας: “Η Ευρώπη πρέπει να αποδείξει ότι έχει τη βούληση:
-Να ασκήσει μια πολιτική δραστικής μείωσης των κοινωνικών ανισοτήτων.
-Να προχωρήσει στην εδραίωση της οικονομικής και δημοσιονομικής ένωσης.
-Να ασκήσει κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική άμυνας, που και πραγματικά να λειτουργεί καιπραγματικά να είναι κοινή.
-Να διευρύνει τη δημοκρατική λογοδοσία.
-Να καθιερώσει την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Ευρώπης από τους πολίτες, την ημέρα που διεξάγονται οι ευρωεκλογές.
-Να υιοθετήσει, τις προτάσεις που πρόσφατα κατέθεσε στο διάλογο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την ενίσχυση των θεσμών της Ευρωζώνης: Με μόνιμο πρόεδρο του Eurogroup και ίδρυση Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου”.
“Η εμβάθυνση της Ευρώπης πρέπει να γίνει με τη σύνθεση των διαφορετικών στοιχείων που την συναποτελούν. Εκεί είναι η πραγματική δύναμη της Ευρώπης. Μιας Ευρώπης που θα είναι ακόμα πιο ισχυρή, ακόμα πιο ανοιχτή, ακόμα πιο δυναμική. Μια Ευρώπης των πολιτών της και του μέλλοντος” κατέληξε ο Απόστολος Τζιτζικώστας.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της ΕΕ Markku Markkula. Όπως είπε ο κ. Markkoula η Κεντρική Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη είναι λαμπρά παραδείγματα για την απορρόφηση κονδυλίων στην ΕΕ. Ο ίδιος σημείωσε επίσης ότι είναι μια ευκαιρία το brexit για να επανενωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.
“Οι πολίτες απομονώνουν όλους τους εχθρούς του Ευρωπαϊκού Οράματος. Όλοι οι πολίτες λένε ΝΑΙ στην Ευρώπη και ΟΧΙ σε αυτούς που εναντιώνονται στην Ευρώπη” τόνισε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκοπής Παυλοπουλος. “Οι πολίτες είναι σε στάση αναμονής. Οι πολίτες οραματίζονται μια ισχυρή Ευρώπη έναντι της υφηλίου” είπε. “Οι βάσεις της Ευρώπης ειναι να χτίσουμε ένα κράτος δικαίου με αντιπροσωπευτική δημοκρατία” σημείωσε.
Μεταξύ άλλων στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι: Γιάννης Μπουτάρης, Βούλα Πατουλίδου, Σάββας Αναστασιάδης, Γιώργος Αρβανιτίδης, Έλενα Ράπτη, Φωτεινή Αραμπατζή, δήμαρχοι του νόμου Θεσσαλονίκης, πρώην βουλευτές και υπουργοί κ.α.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.