05:25, Τετάρτη
28 Σεπτεμβρίου 2022

Φεστιβάλ Τουρισμού και… σούβλας!

Festival Toyrismou

 

του Βαγγέλη Στολάκη

Αρνιά την ημέρα του Πάσχα στο Πάρκο της Νέας Ελβετίας, τόνωση της αγοράς με ποικίλες δράσεις και Φεστιβάλ Τουρισμού στον πρώτο προβλήτα του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης ανακοίνωσαν σήμερα σε κοινή συνέντευξη τύπου εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της πόλης, ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης και ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Μιχάλης Ζορπίδης το 1ο Φεστιβάλ Τουρισμού Θεσσαλονίκης αναμένεται να πραγματοποιηθεί από τις 16-19 Μαΐου 2013. Πρόκειται στην ουσία για μια έκθεση που θα δώσει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες να προβάλουν τουριστικά προϊόντα αλλά και προσφορές λίγο πριν την έλευση του καλοκαιριού. Το Φεστιβάλ πλαισιώνεται από πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων με σκοπό να δοθεί η ευκαιρία στους επαγγελματίες του τουρισμού να εκθέσουν τα προϊόντα τους, να «γεμίσει» η πόλη από εκθέτες άλλων περιοχών και να δοθεί η ευκαιρία στους Βορειοελλαδίτες να προγραμματίσουν σωστά και φτηνά τις καλοκαιρινές τους διακοπές.  Αν και οι συμμετοχές δεν έχουν «κλείσει» οι διοργανωτές εκτιμούν πως θα αγγίξει το 100%, ενώ μέχρι σήμερα εκτός από τους φορείς του δημοσίου συμμετέχουν και είκοσι ιδιώτες.

Αναφερόμενος στο θέμα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης τόνισε πως «η συνεργασία δήμου και ΕΕΘ ενδυναμώνεται συνεχώς. Πρόκειται για ένα σημαντικό Φεστιβάλ». Μάλιστα ο δήμαρχος ζήτησε από το κράτος να εξαιρεθεί ο πρώτος προβλήτας από το σχέδιο ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ και υπογράμμισε ότι «το λιμάνι είναι χώρος του δήμου. Το λιμάνι δεν πουλιέται».

Μάλιστα οι κκ. Μπουτάρης και Ζορπίδης ανακοίνωσαν πως το προσεχές διάστημα θα γίνουν ενέργειες προκειμένου η Θεσσαλονίκη να αποτελεί το νούμερο ένα προορισμό μαθητικών εκδρομών από τις γείτονες χώρες.

«Στηρίζουμε έμπρακτα κάθε δράση τουρισμού. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα έχει και δικό της περίπτερο στο Φεστιβάλ. Θέλουμε να επικοινωνήσουμε την ιδέα του δωδεκάμηνου τουρισμού για την περιοχή, γιατί ο τουρισμός φέρνει ζεστό χρήμα στην αγορά» ανέφερε από την πλευρά του ο Περιφερειάρχης Απόστολος Τζιτζικώστας.

Για νέα στρατηγική συνεργασία έκανε λόγο ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ-HELEXPO (η οποία είναι συνδιοργανωτής του Φεστιβάλ) Τάσος Τζήκας. Μάλιστα ξεκαθάρισε πως το εν λόγο Φεστιβάλ «δεν πρόκειται να ανταγωνιστεί τη Philoxenia» την έκθεση τουρισμού που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια από τη HELEXPO.

Πρωτοβουλίες για το Πάσχα

Την ίδια ώρα, όπως ανακοινώθηκε δήμος και Επαγγελματικό Επιμελητήριο αναμένεται να διοργανώσουν από κοινού εκδηλώσεις με αφορμή τις γιορτές του Πάσχα. Συγκεκριμένα προκειμένου να υποστηρίξουν την κίνηση της αγοράς του κέντρου της Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν το προσεχές Σάββατο 27 Απριλίου από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, εκδηλώσεις στο πεζοδρομημένου τμήμα της οδού Αγίας Σοφίας. Όπως ανακοινώθηκε θα αναβιώσει το έθιμο «Λαζαρίνες», θα προσφερθούν νηστίσιμα κεράσματα στους περαστικούς ενώ μικροί και μεγάλοι θα ζωγραφίσουν 25.000 αυγά. Την υλοποίηση και διοργάνωση των δράσεων έχει αναλάβει ο Κοινωφελής Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός «Τέχνη Ζωής».

Στο μεταξύ ανήμερα της Κυριακής του Πάσχα δήμος και ΕΕΘ αναμένεται να «σουβλίσουν» τα δικά τους αρνιά στο πάρκο της Νέας Ελβετίας προκειμένου αυτά να δοθούν σε άπορες οικογένειες.