fbpx

, Παρασκευή
06 Δεκεμβρίου 2024

search icon search icon

«Χαμηλός σφιγμός» για ΑΧΕΠΑ και Θεαγένειο


του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Η κρίση στο χώρο της υγείας βρίσκεται σε εξέλιξη και αυτό φαίνεται ξεκάθαρα πλέον στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όπου το νοσηλευτικό προσωπικό δεν έχει πληρωθεί τις εφημερίες του, ενώ οι ελλείψεις σε φαρμακευτικό και νοσηλευτικό υλικό είναι πλέον τόσο μεγάλες, που οδηγούν στην απελπισία τόσο τους νοσηλευόμενους, όσο και το προσωπικό των νοσοκομείων.
Στην πλέον τραγική κατάσταση έχει βρεθεί το πανεπιστημιακό νοσοκομείο της πόλης, το ΑΧΕΠΑ, όπου οι ειδικευόμενοι γιατροί ειδικότερα έχουν να πλήρωθούν της εφημερίες τους από τον περασμένο Φεβρουάριο. Χαρακτηριστικό είναι πως σε νοσοκομεία στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι εφημερίες μέχρι και το Μάιο έχουν πληρωθεί στους ειδικευόμενους, κάτι που όμως δεν ισχύει για τη Θεσσαλονίκη.
Είναι άλλωστε χαρακτηριστική η ένταση που προκλήθηκε στο γραφείο του διοικητή του ΑΧΕΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα από ειδικευόμενους γιατρούς, οι οποίοι δεν αρκούνται πλέον σε υποσχέσεις και δεσμεύσεις που φτάνουν από το υπουργείο Υγείας.
Ήδη τα πρώτα προβλήματα από τις επισχέσεις εργασίας των γιατρών που δεν έχουν πληρωθεί τις εφημερίες τους, αναμένονται να φανούν στο πρόγραμμα των χειρουργικών επεμβάσεων.
Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού ενδεχομένως να οδηγήσει στην αναβολή ορισμένων χειρουργείων, με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό για την υγεία πολλών ασθενών.
Την ίδια και χειρότερη εικόνα παρουσιάζει το αντικαρκινικό νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «Θεαγένειο», όπου η θεραπεία πολλών καρκινοπαθών έχει τεθεί εν αμφιβόλω μιας και οι ελλείψεις σε φάρμακα είναι τέτοιες, που σε πολλές περιπτώσεις κινδυνεύει ακόμα και η ζωή ορισμένων ασθενών.
«Πολλοί ασθενείς αναγκάζονται να ψάξουν τα φάρμακα τους μέσω διαδικτύου προκειμένου να συνεχίσουν τη θεραπεία τους», αναφέρει στην «Κ» η πρόεδρος των καρκινοπαθών Βορείου Ελλάδος, Περσεφόνη Μήττα.
«Αυτό φυσικά σημαίνει ότι αναγκάζονται να τα πληρώνουν πανάκριβα, αφού δεν υπάρχει καμία στήριξη από την πλευρά του κράτους», τονίζει.
Παράλληλα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις ασθενών που στρέφονται σε κοντινές χώρες, όπως η Βουλγαρία και η Τουρκία, προκειμένου να βρουν κόκκινη πλατίνα, που είναι το φθηνότερο χημειοθεραπευτικό φάρμακο και να συνεχίσουν τη θεραπεία τους.
Την κατάσταση επιδεινώνουν οι κινητοποιήσεις εργαζομένων.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.