01:20, Τετάρτη
25 Μαΐου 2022

Χαρίζουν αναπηρικά καροτσάκια με ρόδες… από πλαστικά καπάκια!

του Βαγγέλη Στολάκη
«Δώσε πλαστικά καπάκια, χάρισε αναπηρικά αμαξίδια». Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ο δήμος Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, η οποία από εδώ και στο εξής σε συνεργασία με την εθελοντική ομάδα Thessaloniki Next2U αναλαμβάνει να υλοποιεί την δράση «Keep on Moving».
Η διαδεδομένη δράση, η ευθύνη της οποίας περνά πλέον στα χέρια του αντιδημάρχου Πέτρου Λεκάκη,  προβλέπει τη συλλογή καπακιών πλαστικών μπουκαλιών και τη μετατροπή της οικονομικής τους αξίας σε αγορά αμαξιδίων για αναπήρους. Μέχρι στιγμής έχει κινητοποιήσει μεγάλο αριθμό δημόσιων και ιδιωτικών φορέων, οι οποίοι συμβάλλουν στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Μέχρι σήμερα η Thessaloniki Next2U έχει καταφέρει να δωρίσει σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, περισσότερα από 20 αναπηρικά αμαξίδια. Τα αμαξίδια αυτά είτε πήγαν απευθείας στους ενδιαφερόμενους σε όλη την Ελλάδα είτε σε νοσοκομεία, φορείς και οργανισμούς. Σύμφωνα με τα μέλη της εθελοντικής ομάδας που πραγματοποιεί την παραπάνω δράση, για ένα αναπηρικό αμαξίδιο χρειάζεται περίπου ένας τόνος πλαστικά καπάκια.
«Πρόκειται για εντυπωσιακά αποτελέσματα. Οι εθελοντές οραματίστηκαν τη συγκεκριμένη δράση και χρόνια τώρα συγκεντρώνουν καπάκια, τα οποία στη συνέχεια πωλούνται και τα χρήματα που συγκεντρώνονται χρησιμοποιούνται για να αγοραστούν αμαξίδια. Τη δράση πλέον την αναλαμβάνει ο δήμος Θεσσαλονίκης» σχολίασε ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης Θωμάς Ψαράς ο οποίος συμπλήρωσε πως στόχος του δήμου είναι από εδώ και στο εξής να συγκεντρώσει όσο το δυνατόν περισσότερα καπάκια.
Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Πέτρος Λεκάκης σχολίασε ότι η δράση συνεχίζεται εδώ και χρόνια με τεράστια επιτυχία. «Με μεγάλη χαρά δεχτήκαμε να αναλάβουμε τη δράση. Συνεργαστήκαμε άριστα με τη συγκεκριμένη εθελοντική ομάδα και θέλουμε να προχωρήσουμε τη δράση ένα βήμα παραπάνω. Οι άνθρωποι αυτοί έδειξαν ότι ο εθελοντισμός στις μέρες μας μπορεί να προσφέρει πολλά» είπε. Σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη τα πλαστικά καπάκια συλλέγονται αυτή την περίοδο σε χώρο του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και προωθητικές ενέργειες προκειμένου να τη μάθει ο κόσμος. «Σκοπεύουμε να έρθουμε σε συνεργασία με φορείς του δημοσίου προκειμένου να τους ενημερώσουμε για τη δράση και να αυξήσουμε τον αριθμό των αναπηρικών αμαξιδίων που θα χαρίζονται από… καπάκια» υπογράμμισε ο κ. Λεκάκης.
Σύμφωνα με την Μίνα Βέλλου, εκπρόσωπο της ομάδας ThessalonikiNext2U, η δράση Keep on Moving ξεκίνησε το 2012 και συνεχίζεται εδώ και χρόνια με μεγάλη επιτυχία. Αναφερόμενη στη διαδικασία είπε ότι τα καπάκια που συλλέγονται, οδηγούνται σε αποθήκη, ζυγίζονται και στη συνέχεια δίνονται σε εταιρίες ανακύκλωσης. Τα χρήματα που λαμβάνει η ομάδα αξιοποιούνται για την αγορά αναπηρικών αμαξιδίων. Σημειώνεται πως το κάθε αμαξίδιο κοστίζει περίπου 260 ευρώ, ωστόσο η εθελοντική ομάδα τα αγοράζει από συνεργαζόμενες εταιρίες έναντι του ποσού των 150 ευρώ. «Όλοι είμαστε μια αλυσίδα και όλοι όσοι συνεργαζόμαστε συμβάλαμε για να πετύχει η δράση. Οι πιο φανατικοί της δράσης αυτής βέβαια είναι τα παιδιά, οι επόμενοι ενεργοί πολίτες της χώρας» κατέληξε η κ. Βέλλου.