, Τετάρτη
27 Σεπτεμβρίου 2023

Ο χαλκός των… χωραφιών "ξεραίνει" τις καλλιέργειες!

Του Λευτέρη Ζαβλιάρηmetasxhmatistes2

Έρμαιο των επιτηδείων είναι εδώ και αρκετούς μήνες ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Νέας Απολλωνίας του δήμου Βόλβης, αφού οι συνεχείς κλοπές μετασχηματιστών και καλωδίων έχουν προκαλέσει σοβαρότατο πρόβλημα στις αγροτικές εγκαταστάσεις, αφού η άρδευση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος.

Το νέο χτύπημα της οργανωμένης από ό,τι φάνηκε σπείρας πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όταν και κλάπηκαν ξανά μετασχηματιστές που είχε επανατοποθετήσει η ΔΕΗ. Οι αγρότες της περιοχής, μετά την παρέλευση της χειμερινής περιόδου, έμειναν έκπληκτοι βλέποντας τις καταστροφές που υπέστησαν οι εγκαταστάσεις. Τα τέλη Μαρτίου σηματοδοτούν άλλωστε και τη λήξη των βροχοπτώσεων και για αυτό το λόγο οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πρέπει να ξεκινήσουν να ποτίζονται. Ωστόσο, χωρίς μετασχηματιστές κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, με αποτέλεσμα η πλειοψηφία των αγροτών να βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή.

Ανυπολόγιστη καταστροφή

metasxhmatistes3Από την καταγραφή, που πραγματοποίησε η ΔΕΗ στην περιοχή διαπιστώθηκε ότι εκλάπησαν συνολικά 32 μετασχηματιστές των 100 βολτ, γνωστοί και ως μεγάλοι μετασχηματιστές.  Είναι χαρακτηριστικό ότι η συνολική ζημιά από τις κλοπές, που διαπιστώθηκαν, αγγίζει το ποσό των 130.000 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η αντικατάσταση τους είναι μια ιδιαίτερα δαπανηρή διαδικασία, ιδιαίτερα σε περίοδο οικονομικής κρίσης. Οι συγκεκριμένες κλοπές διαπιστώθηκαν σε αγροτικές εκτάσεις της Νέας Απολλωνίας, αλλά και της Νυμφόπετρας και του Περιστερώνα. Βέβαια παρόμοιες περιπτώσεις έχουν καταγραφεί σε ολόκληρη τη χώρα και αριθμούν περισσότερους από 1.500 μετασχηματιστές. Η ΔΕΗ πλέον είναι ιδιαίτερα διστακτική στην αντικατάσταση των μετασχηματιστών, αφού το κόστος μόνο για έναν κυμαίνεται από 4.500 έως και 5.000 ευρώ. Οι συγκεκριμένες συσκευές είναι ιδιαίτερα βαριές, αφού η μία ξεπερνά τα 100 κιλά και η συστηματική τους κλοπή δείχνει ότι οι ομάδες δραστών που επιδίδονται στο συγκεκριμένο πλιάτσικο είναι ιδιαίτερα οργανωμένες.

Όλα για το χαλκό

Στην περίοδο κρίσης που διανύουμε, οι παράνομες αγοραπωλησίες χαλκού παρουσιάζουν ιδιαίτερη έξαρση. Θύματα τουmetasxhmatistes4 παράνομου εμπορίου του εν λόγω μετάλλου, είναι κυρίως οι εγκαταστάσεις του ΟΣΕ, καθώς και τα καλώδια ή οι μετασχηματιστές της ΔΕΗ. Οι σπείρες που λυμαίνονται συγκεκριμένες περιοχές γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο χαλκός έχει την ίδια αξία πώλησης ακόμα και αν χρησιμοποιηθεί. Οι μεγάλοι μετασχηματιστές της ΔΕΗ τάσης 100 βολτ, διαθέτουν μια ικανοποιητική ποσότητα χαλκού προκειμένου να πωληθεί στη συνέχεια παράνομα. Όπως και στην περίπτωση της Νέας Απολλωνίας οι δράστες ακολούθησαν τον «παραδοσιακό» τρόπο αφαίρεσης του ογκώδους μετασχηματιστή. Όπως αναφέρουν πληροφορίες, οι metasxhmatistes6δράστες προτιμούν ώρες μεταξύ 1 και 4 τα ξημερώματα, προκειμένου να δράσουν ανενόχλητοι. Αρχικά κόβουν τα καλώδια των στύλων της ΔΕΗ που συνδέονται με το μετασχηματιστή, με αποτέλεσμα η «λεία» τους να πέσει στο έδαφος. Στη συνέχεια με τη χρήση ειδικών κλειδιών ανοίγουν τη συσκευή του μετασχηματιστή και αφαιρούν όλα τα εξαρτήματα τα οποία αποτελούνται από το εν λόγω μέταλλο και στη συνέχεια εξαφανίζονται. Η ΔΕΗ έχει υποβάλει μήνυση κατ’ αγνώστων για το περιστατικό, ενώ η υπόθεση ερευνάται από την ασφάλεια Θεσσαλονίκης. Ερωτηματικά πάντως προκαλεί το γεγονός το πρώτο κύμα κλοπών πραγματοποίηθηκε στις 24 Δεκεμβρίου και μετά την επανατοποθέτηση των μετασχηματιστών, διαπιστώθηκε μετά από ένα δεκαήμερο νέα επιδρομή στο ηλεκτρολογικό υλικό. Σύμφωνα με μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, οι δράστες πιθανότατα παρακολουθούσαν τις κινήσεις της ΔΕΗ προκειμένου να προβούν σε νέα κλοπή.

Κίνδυνος για τις καλλιέργειες

metasxhmatistes5Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις αυτή τη στιγμή ξεπερνούν συνολικά τα 6.000 στρέμματα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία σπαρμένες με αρακά, και το ενδεχόμενο να μην ποτίζονται την περίοδο που ανεβαίνει η θερμοκρασία και είναι συνεχής η ηλιοφάνεια μπορεί να αποδειχθεί καταστροφικό. «Η σπορά των καλλιεργειών μου κόστισε 14.000 ευρώ. Εάν τα τα χωράφια δεν ποτιστούν καταλαβαίνετε τι οικονιμική καταστροφή μπορεί να έχουμε όλοι οι καλλιεργητές», προσθέτει ο ίδιος.