, Παρασκευή
01 Δεκεμβρίου 2023

Ψήφισμα διαμαρτυρίας του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης


Ψήφισμα διαμαρτυρίας αναφορικά με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο επαγγελματικός κόσμος εξέδωσε ο Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης.
Αναλυτικά η ανακοίνωση:
“Η Χώρα, η Οικονομία, η Αγορά περνάει τη δυσκολότερη μεταπολεμική περίοδο, έχοντας φτάσει, πλέον, ένα βήμα πριν την καταστροφή. Ο κοινωνικός και οικονομικός ιστός της διαλύεται, με την ανέχεια να πλήττει την ελληνική κοινωνία και την αγορά, την ύφεση να εντείνεται διαρκώς αντί να υποχωρεί, τη δυσπραγία να αφυδατώνει και να απονευρώνει το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.
Η ελληνική κοινωνία έχει αγγίξει τα όριά της και αδυνατεί πλέον να διαχειριστεί τις διαρκώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των δανειστών μας. Τα εισπρακτικά μέτρα των 11,9 δισ. ευρώ συνεπάγονται την στέρηση του ποσού αυτού από την αγορά. Αντί να καταλήξουν στην κατανάλωση ώστε να κινηθεί η ήδη τελματωμένη αγορά, θα αφαιρεθούν από τους Έλληνες καταναλωτές ώστε να πληρωθούν οι πιστωτές της χώρας, με τη δικαιολογία της ισορρόπησης της οικονομίας σε χαμηλότερο επίπεδο. Η άμεση εφιαλτική προοπτική της ελληνικής αγοράς είναι περισσότερη ύφεση, περισσότεροι χαμένοι τζίροι, περισσότερα λουκέτα και λιγότερη αξιοπρέπεια.
Οι συνάδελφοι αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες ποινικού δικαίου οδηγούμενοι στο αυτόφωρο για οφειλές που δεν καταβάλλονται όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά γιατί δεν μπορούν.
Η ανικανότητα , η ανεπάρκεια, η αδράνεια, η καθυστέρηση και η αναποτελεσματικότητα στη λειτουργία του Κράτους για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και δεσμεύσεων οδηγεί, για πολλοστή φορά σε επιπλέον εισπρακτικά μέτρα, αδιαφορώντας παντελώς για τις αντοχές μας.
Λέμε ΟΧΙ στην υπερφορολόγηση που έχει βυθίσει τη χώρα στην ύφεση και τους Ελληνες στην πτώχευση και δήμευση της περιουσίας τους
Λέμε ΟΧΙ στην καταστροφή του κοινωνικού ιστού της χώρας και τον αφανισμό της μεσαίας παραγωγικής τάξης
Λέμε ΟΧΙ στη διάλυση της Μμε επιχειρηματικότητας
Οι άμεσες προτεραιότητες οι οποίες μπορούν να αμβλύνουν τα δραματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εμπορικός κόσμος της χώρας σήμερα, ώστε να μην αναζητηθούν μέτρα «νεκρανάστασης» της αγοράς αύριο, είναι οι ακόλουθες:
1.       Άμεσος ορισμός και νομοθετική προστασία της «εντός κρίσης μικρομεσαίας υπερχρεωμένης επιχείρησης» και υπαγωγή της στο καθεστώς ευνοϊκών φορολογικών και ασφαλιστικών ρυθμίσεων, ώστε να δοθεί μια ανάσα στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις. Το ρυθμιστικό πακέτο πρέπει να περιλαμβάνει άρση των ποινικών διώξεων και της αυτόφωρης διαδικασίας, αλλαγές στον Τειρεσία για τους μικρομεσαίους με νέα κριτήρια αμνηστίας και ρυθμίσεις δανείων με επιμήκυνση αποπληρωμής με σημαντική μείωση του ύψους της δόσης σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
2.       Άμεσος εκσυγχρονισμός του φορολογικού πλαισίου, με νέο, απλό, δίκαιο σε όλους φορολογικό νόμο, κατάργηση του ΚΒΣ, άρση των πονηρών φορολογικών τροπολογιών, άμεση εφαρμογή μειωμένου συντελεστή «flat tax» 15% για όλες τις επιχειρήσεις και μείωση στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ τουλάχιστον για τα είδη πρώτης ανάγκης.
3.       Άμεση λύση στο έλλειμμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που είναι στην κυριολεξία ζήτημα «ζωής ή θανάτου» για χιλιάδες οικογένειες ασφαλισμένων και συνταξιούχων του ΟΑΕΕ. Αναδρομική καταβολή του επιδόματος στους ανέργους εμπόρους από τον Ειδικό Λογαριασμό Ανεργίας του ΟΑΕΔ.
O Εμπορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης, στα πλαίσια της απόφασης της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, με την οποία δηλώνεται η ενεργής παρουσία του ελληνικού εμπορίου στις κινητοποιήσεις της 26ης Σεπτεμβρίου, αρθρώνει «κραυγή αγωνίας» για το μέλλον της ελληνικής αγοράς, οικονομίας και κοινωνίας και συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της 26ης Σεπτεμβρίου με τις εξής ενέργειες:
1.        Παρουσία και συμμετοχή του Διοικητικού Συμβουλίου στην κεντρική συγκέντρωση στις 26/9/2012.
2.        Κατάθεση Ψηφίσματος στους Βουλευτές της Θεσσαλονίκης, καθώς και συμμετοχή στη διαδικτυακή διαμαρτυρία με αποδέκτες όλους, την Κυβέρνηση, τους πολιτικούς αρχηγούς, τους Βουλευτές, τους Υπουργούς, τους θεσμικούς φορείς και το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
3.        Στάση λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Για το ελληνικό εμπόριο το κλείσιμο των καταστημάτων είναι πλέον εφιάλτης  και εξαναγκασμός  και όχι τρόπος διαμαρτυρίας. Ωστόσο, στη μνήμη των αυτόχειρων  συναδέλφων μας προτείνουμε «στάση εργασίας» την ώρα των συγκεντρώσεων.
Το ελληνικό εμπόριο λέει ΟΧΙ:
·        ΟΧΙ στην επιλεκτική απελευθέρωση της αγοράς.
·       ΟΧΙ στην κατάργηση της Κυριακάτικης Αργίας.
·       ΟΧΙ στα καρτέλ και την ολιγοπώληση της ελληνικής αγοράς.
·       ΟΧΙ στην κατάργηση του αφορολόγητου των εμπόρων.
·        ΟΧΙ στην επιβολή νέων και αναδρομικών φόρων και τελών.
·        ΟΧΙ στην ανεργία και τα λουκέτα εμπορικών καταστημάτων.
Το ελληνικό εμπόριο λέει ΝΑΙ:
ΝΑΙ στην αυθεντική ανάπτυξη μιας παραγωγικής Ελλάδας.
ΝΑΙ στην πάταξη του παρεμπορίου και της παραοικονομίας.
ΝΑΙ στις ταμειακές παντού και αποδείξεις από όλους.
 
ΝΑΙ στην απλοποίηση της φορολογικής, εργασιακής και αγορανομικής νομοθεσίας.
ΝΑΙ  στην ελληνική ανταγωνιστική μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και την επιβίωση της μεσαίας τάξης
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ
ΒΙΩΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΜΕΛΛΟΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΜΑΣ
ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑΣ ΜΑΣ
ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΚΑΙ ΑΝΕΡΓΙΑ”.