, Σάββατο
01 Απριλίου 2023

Άρχισε η δίκη για τις μολότοφ στο Άγιο Όρος

Άρχισε σήμερα στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Θεσσαλονίκης η δίκη των οκτώ ζηλωτών της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, οι οποίοι κατηγορούνται για την επίθεση με μολότοφ σε δικαστικό επιμελητή που επιχείρησε να εισβάλει με σκαπτικό μηχάνημα στο αντιπροσωπείο του μοναστηρίου στις Καρυές. Το εδώλιο των κατηγορουμένων είναι άδειο, καθώς οι μοναχοί δικάζονται διά πληρεξουσίων δικηγόρων. Πρωτόδικα είχαν επιβληθεί βαριές ποινές κάθειρξης από 10 έως 20 χρόνια.

Το επεισόδιο σημειώθηκε στις 29 Ιουλίου 2013 στην είσοδο του αντιπροσωπείου της Εσφιγμένου και ήρθε να προστεθεί σε ένα από τα πολλά επεισόδια για την κτήση του κτιρίου. Ένας μοναχός, που ομολόγησε και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 20 ετών, πέταξε βόμβες μολότοφ προς έναν δικαστικό επιμελητή και τον αδερφό του, οι οποίοι επιχειρούσαν να εισβάλουν στο αντιπροσωπείο για να σπάσουν την πόρτα, υλοποιώντας σχετική δικαστική απόφαση για κατάσχεση  υπέρ των μοναχών της νέας Μονής Εσφιγμένου, που συγκροτήθηκε όταν οι ζηλωτές κρίθηκαν σχισματικοί. Για την ίδια πράξη καταδικάστηκε στην ίδια ποινή ο ηγούμενος των Εσφιγμενιτών ζηλωτών μοναχών Μεθόδιος, κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία στις πράξεις της έκρηξης, της κατοχής και κατασκευής εκρηκτικών υλών.

«Κινδύνεψε η ζωή μου, έσκασε η μολότοφ δίπλα μου και μπορούσα να τραυματιστώ και μπορούσε να δημιουργηθεί πρόβλημα με το μηχάνημα», είπε στην κατάθεσή του σήμερα στο δικαστήριο ο δικαστικός επιμελητής που ήταν ένας εκ των πρωταγωνιστών του περιστατικού. Ωστόσο όταν ρωτήθηκε από την έδρα και τους δικηγόρους είπε ότι δεν τραυματίστηκε κανείς από τη ρίψη μολότοφ ούτε υπέστησαν ζημιές τα μηχανήματα. Στις ερωτήσεις των συνηγόρων των ζηλωτών τονίστηκε πως για την εισβολή με σκαπτικό μηχάνημα στο αντιπροσωπείο δεν είχε κληθεί η αστυνομία παρά μόνον αλλοδαποί, οι οποίοι θα χρησιμοποιούνταν ως «καταγραφείς» των κειμηλίων που θα κατάσχονταν.

Πρωτόδικα εκτός του ηγούμενου των ζηλωτών και του μοναχού που έριξε τις μολότοφ άλλοι έξι μοναχοί καταδικάστηκαν σε κάθειρξη 10 χρόνων για απλή συνέργεια στις συγκεκριμένες πράξεις, καθώς ήταν μέσα στο κονάκι. Επίσης τρεις λαϊκοί, που ήταν επίσης κατηγορούμενοι, κρίθηκαν αθώοι. Η δίκη διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 28 του μήνα με καταθέσεις μαρτύρων.

Κ. Κ.