Άστεγους αφήνουν… τους άστεγους, πολιτεία και κοινωνία!

Του Βαγγέλη Στολάκη –

Αστεγοι_090112Μπορεί οι δαπάνες του δήμου Θεσσαλονίκης να αυξήθηκαν φέτος κατά τρία εκατομμύρια ευρώ και το κράτος να επιχορηγεί με δεκάδες εκατομμύρια Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και σωματεία για το φιλανθρωπικό τους έργο, οι άστεγοι και οι άποροι του δήμου εν έτη 2012 όμως και μάλιστα παραμονές Χριστουγέννων βρίσκουν τις πόρτες κλειστές! Και ενώ ακόμα δεν έχουν ανοίξει οι αίθουσες των ΚΑΠΗ με την αρμόδια αντιδήμαρχο να κατηγορεί τους εργαζομένους και τις καταλήψεις τους για την καθυστέρηση, ο δήμος Μπουτάρη επιχειρεί με επικοινωνιακά τεχνάσματα να δημιουργήσει την εντύπωση πως υπάρχει κοινωνική πρόνοια.

Πρόσφατα έδωσε τη δυνατότητα σε τουλάχιστον εκατό άπορους, άνεργους και άστεγους να αποκτήσουν το δικό τους κήπο και να καλλιεργήσουν οπωροκηπευτικά για ιδία κατανάλωση. Την ίδια ώρα, νεαρός άστεγος που απευθύνθηκε στην «Κ» ζητώντας βοήθεια ύστερα από τέσσερις ώρες αναζήτησης δεν κατόρθωσε να βρει ένα μέρος για να κοιμηθεί…

Ο 35χρονος άστεγος απευθύνθηκε αρχικά στο δήμο Θεσσαλονίκης. Εξαιτίας του προχωρημένου της ώρας ο μόνος που βρισκόταν στο δημαρχείο ήταν ο υπάλληλος φύλαξης. «Δεν μπορώ να κάνω κάτι. Θα πρέπει να σας παραπέμψω άλλου» είπε στον άστεγο και μετέφερε τη γραμμή στο γραφείο του δημάρχου Γιάννη Μπουτάρη. Όμως και ο εργαζόμενος του δημαρχιακού γραφείου δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα περισσότερο από το να τον παραπέμψει στο τμήμα κοινωνικής αρωγής του δήμου. Παρά τα επανειλημμένα τηλέφωνα στην υπηρεσία δεν βρέθηκε κανείς να απαντήσει. Ο άστεγος ξανακαλεί στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης. «Πάρτε αύριο το πρωί» του απαντά ο ίδιος φύλακας, ο οποίος επιχείρησε να τον συνδέσει ξανά με το γραφείο δημάρχου. Δυστυχώς όμως, ο υπάλληλος που βρισκόταν εκεί δέκα λεπτά πριν είχε σχολάσει ή απλώς δεν ήθελε να απαντήσει στην κλήση.

«Να πάει στο σταθμό»

Επόμενος σταθμός ο δήμος Νεάπολης-Συκεών. «Δεν υπάρχει στέγη αστέγων. Δυστυχώς δεν έχουμε κάποιο ξενώνα που να μπορέσει να κοιμηθεί ο άνδρας» υπογραμμίζει η εργαζόμενη που απάντησε στην κλήση της «Κ» αυτή τη φορά. «Στο παρελθόν ο δήμος Θεσσαλονίκης είχε κάποιους χώρους αλλά τώρα δεν υπάρχει τίποτα» συμπληρώνει. Η ίδια προτείνει στον 35χρονο άνδρα να επισκεφτεί πρωί πρωί την αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του δήμου Θεσσαλονίκης στην οδό Μοναστηρίου και να περάσει τη νύχτα «στο σταθμό των τρένων για να ζεσταθεί».

Έχουν περάσει δυο ώρες και ο άστεγος ακόμα δεν έχει βρει ένα μέρος για να κοιμηθεί. Καλεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που εφημερεύει το βράδυ μήπως και υπάρχει ελεύθερο κάποιο… ράντζο. «Να πάρετε στα επείγοντα περιστατικά» υποστηρίζει ο εργαζόμενος του τηλεφωνικού κέντρου. Ωστόσο, η υπεύθυνη του τμήματος έχει διαφορετική άποψη και τον συνδέει με τη… διαλογή επειγόντων προκειμένου να ενημερωθεί ο άστεγος εάν το νοσοκομείο διαθέτει κάποιο τμήμα κοινωνικής πρόνοιας. Η γιατρός που απαντά στο τηλέφωνο τον παραπέμπει στην «εφημερεύουσα των νοσηλευτών». Στην ερώτηση «σε ποιον αριθμό θα την καλέσει» του αποκρίνεται: «Καλή ερώτηση». «Τι να σας πω δεν ξέρω. Με βρίσκετε απροετοίμαστη» αποκρίνεται η νοσηλεύτρια, με την οποία ο άστεγος συνδέθηκε μέσω τηλεφωνικού κέντρου, καθώς η παραπάνω γιατρός δεν γνώριζε το τηλέφωνό της. «Δεν μπορούμε να τον φιλοξενήσουμε εδώ. Το νοσοκομείο δεν είναι για αστέγους, αλλά για ασθενείς» καταλήγει η προϊσταμένη των νοσηλευτών.

«Εδώ μόνο ασθενείς»

Η «Οδύσσεια» του 35χρονου αστέγου συνεχίζεται. Απευθύνεται στο «Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης» από όπου μας ξεκαθαρίζουν πως δεν μπορούν να τον φιλοξενήσουν. «Εδώ προσφέρουμε μόνο υπηρεσίες σε ανασφάλιστους ασθενείς. Δεν υπάρχει κάποιος χώρος για να κοιμηθεί» αποκρίνεται η κυρία που απάντησε στο τηλέφωνο. Ο 35χρονος θυμάται πως κάπου στην Αντιγονιδών υπάρχει ένα ξενοδοχείο, το οποίο συνεργάζεται με το δήμο Θεσσαλονίκης και φιλοξενεί αστέγους. «Δεν νομίζω να έχουμε κάποια συνεργασία με το δήμο. Έμεναν στο παρελθόν άστεγοι αλλά ο δήμος σταμάτησε τα προγράμματα αυτά πριν από περίπου δυο χρόνια» αποκρίνεται η εργαζόμενη του ξενοδοχείου, η οποία ωστόσο προτείνει να την ξανακαλέσει σε μισή ώρα. Επικοινωνούμε εκ νέου με το δήμο Θεσσαλονίκης. Στο τηλέφωνο ξανά ο ίδιος φύλακας. «Να περιμένετε μέχρι αύριο το πρωί» σημειώνει και όταν του απαντάμε πως θα τον συνοδεύσουμε μέχρι το δημαρχείο για να περάσει εκεί τη βραδιά αποκρίνεται: «Τι να τον κάνω εγώ εδώ»;

«Όχι» και από τις ΜΚΟ

Έχουν περάσει τρεις ώρες και ο άστεγος ακόμα ψάχνει μέρος για να κοιμηθεί. Τηλεφωνούμε στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΑΡΣΙΣ», κατόπιν υποδείξεων δημοτικού υπαλλήλου του δήμου Κορδελιού-Ευόσμου,  η οποία διατηρεί ξενώνα φιλοξενίας ανηλίκων μεταναστών στο Ωραιόκαστρο. «Εδώ είναι ξενώνας ανήλικων μεταναστών, που έχουν κάνει εξετάσεις» μας απαντά ο υπάλληλος. Ο ίδιος ζητά να ξανακαλέσουμε αφού επικοινωνήσει με τα κεντρικά. «Δεν υπάρχει καμία δομή στη Θεσσαλονίκη για άστεγους. Δεν μπορώ να σας προτείνω κάτι. Θα πεθάνει ο κόσμος στο δρόμο από το κρύο. Δοκιμάστε στο δήμο Καλαμαριάς» τονίζει μεταξύ άλλων στο επόμενο τηλεφώνημά μας.

Από δήμο σε δήμο

Δοκιμάζουμε να επικοινωνήσουμε με το δήμο Καλαμαριάς. Ο αρμόδιος υπάλληλος μας προτείνει να καλέσουμε στις έξι το πρωί της επόμενης ημέρας. «Σίγουρα υπάρχει φροντίδα του δήμου για τους αστέγους αλλά δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω» τονίζει. Στη συνέχεια επικοινωνούμε με τη δημοτική αστυνομία Κορδελιού-Ευόσμου, καθώς λίγους μήνες πριν ήταν αρμόδια για τη μεταφορά αστέγων σε ξενώνα του δήμου. «Να μιλήσετε αύριο με τον ξενώνα και να πείτε ότι τον βρήκατε σε εμάς τον άστεγο και όχι στο δήμο Θεσσαλονίκης. Αλλιώς θα σας διώξουν» επισημαίνει εργαζόμενος της υπηρεσίας, ο οποίος συμπληρώνει πως πριν από έναν περίπου μήνα ήθελε να βοηθήσει μια άστεγη, χωρίς αποτέλεσμα. Απάντηση δεν πήραμε ούτε από το Χαρίσειο Γηροκομείο, την Ευαγγελική Εκκλησία και το δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη.

Προσεχώς η ανακοίνωση

Το πρωί της επόμενης ημέρας αναζητήσαμε την αντιδήμαρχο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Προστασίας του Πολίτη του δήμου Θεσσαλονίκης, προκειμένου να μας μιλήσει για την μέριμνα του δήμου απέναντι στους αστέγους του τις ημέρες των εορτών. Μας απάντησε συνεργάτης της, καθώς η κ. Γούλα διένειμε τρόφιμα σε άπορες οικογένειες. «Σύντομα ο δήμος θα εκδώσει ανακοίνωση για τους χώρους που μπορούν να φιλοξενηθούν άστεγοι» σχολιάζει η συνεργάτης.

Τέσσερις ώρες αναζήτησης και τυπικά ο 35χρονος άστεγος δεν κατόρθωσε να βρει ένα μέρος στη Θεσσαλονίκης για να κοιμηθεί το βράδυ. Ευτυχώς που δεν ήταν… άστεγος, αλλά ένας Θεσσαλονικιός δημότης που ήθελε να μας αποδείξει ότι η πρόνοια, στα χαρτιά και τα λόγια μένει…

Μόνο ο Άνθιμος και έχει ο Θεός

Επιχειρούμε να εντοπίσουμε κάποιο διαθέσιμο κρεβάτι στα οικοτροφεία της πόλης, τα οποία ωστόσο επίσης του έκλεισαν την… πόρτα και τον παρέπεμψαν στην Μητρόπολη Θεσσαλονίκης. Στο τηλέφωνο απαντά ο Μητροπολίτης κκ. Άνθιμος, ο οποίος διευκρινίζει πως τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος ξενώνας της εκκλησίας. «Ετοιμάζουμε έναν χώρο για αστέγους σε συνεργασία με το δήμαρχο αλλά αυτός θα είναι έτοιμος σε κάποιους μήνες» υπογραμμίζει. Ωστόσο, προσφέρεται να πληρώσει ο ίδιος τη διανυκτέρευση του αστέγου σε κάποιο ξενοδοχείο. Η αναζήτηση στέγης συνεχίζεται και στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» και στο Ψυχιατρείο. «Το Ιπποκράτειο εφημερεύει εκεί να τον πάτε» απαντούν από το πρώτο, ενώ από το Ψυχιατρείο υπογραμμίζουν ότι «εδώ έχουμε μόνο ψυχικά ασθενείς».