Έρευνα της Interview για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία: Συμφωνούν με τις αλλαγές οι φοιτητές!

 

 

Ένα παλιός φίλος πολιτικός μου έλεγε κάποτε πως αν θέλει ένας Πρωθυπουργός να «κάψει» κάποιον από τους δικούς του, τότε του αναθέτει ή το Παιδείας ή το Υγείας!. Σήμερα δείχνει η εκτίμηση του αυτή να μην ισχύει. Για το Υγείας βλέπουμε ότι τα πρόσωπα που το στελεχώνουν χαίρουν υψηλής δημοφιλίας και στο Παιδείας παραμένει μια υπουργός, που για να παραμένει κάτι σημαίνει.

Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία δεν αφορούν μόνο τους μαθητές ή τους φοιτητές. Αγγίζουν τους πάντες, τους γονείς των μαθητών/φοιτητών, τους εκπαιδευτικούς, την ιδιωτική παιδεία. Στην παρούσα έρευνα ρωτήσαμε για την γνώμη τους τους κατεξοχήν «πληττόμενους» από αυτή την μεταρρύθμιση : τους φοιτητές. Και μάλιστα σε τρια βασικά σημεία αυτής της μεταρρύθμισης, στην αστυνόμευση, τον τρόπο εισαγωγής στα ΑΕΙ και φυσικά στον περιορισμό των ετών φοίτησης.

Στην αστυνόμευση υπάρχει ένα θέμα. Η πλειοψηφία δείχνει αρνητική, η πραγματικότητα όμως την επιβάλει. Όσο τα Πανεπιστήμια μας και αυτοί που τα ορίζουν (καθηγητές και φοιτητές) δείχνουν ανοχή σε ποινικές πράξεις, δεν βλέπω πως θα μπορούσε διαφορετικά να αντιμετωπισθεί το θέμα. Αν οι ίδιοι οι «ένοικοι» των Πανεπιστήμιων αποφάσιζαν να περιφρουρήσουν τον χώρο τους, κρατώντας μακριά ότι τον υποβαθμίζει, τότε πραγματικά δεν θα υπήρχε ανάγκη όχι για αστυνομία αλλά ούτε για απλή security!

Τις πολιτικές παρατάξεις επίσης δεν τις θέλουν εντός του Πανεπιστήμιου σε ποσοστό 72%. Είναι και αυτό μια ελληνική ιδιαιτερότητα που δεν την συναντάμε στο εξωτερικό. Ακόμα και όταν υπάρχουν κάποιες κομματικές εκπροσωπήσεις, αυτές είναι εντελώς παροπλισμένες και κανείς έξω δεν ασχολείται μαζί τους. Τα κόμματα πρέπει σοβαρά να αναλογιστούν αν θα πρέπει να τις αποσύρουν, γιατί εκτός των άλλων και η αισθητική τους παραπέμπει σε περαιτέρω υποβάθμιση.

Το ν+2 στα έτη σπουδών και το κατώτερο όριο βάσης για την εισαγωγή στην ανώτατη παιδεία, βρίσκουν σε μεγάλο βαθμό σύμφωνους τους εν ενεργεία φοιτητές. Το ν+2 θα απελευθερώσει πόρους για αυτούς που σπουδάζουν πραγματικά και όχι εικονικά και το κατώτερο όριο βάσης θα ανεβάσει το επίπεδο. Αυτό το τελευταίο βέβαια, ίσως να μην αρέσει σε κάποιους…

 

Βασιλειάδης Δημήτρης

Πολιτικός αναλυτής | INTERVIEW