01:39, Τετάρτη
25 Μαΐου 2022

Αλλάζουν όλα στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται εξελίξεις όσον αφορά το Μουσείο Ολοκαυτώματος, που θα αποτελέσει ένα μνημείο – σύμβολο κατά του ρατσισμού και θα ανεγερθεί σε ακίνητο που ανήκει στη ΓΑΙΑΟΣΕ στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού περίπου 23 εκατ. ευρώ και το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από το γερμανικό κράτος, το Ιδρυμα Νιάρχος και από ιδιωτικές δωρεές και χορηγίες.
Το κτίριο του Μουσείου θα αποτελείται από έναν οκταγωνικό πύργο ύψους 32 μέτρων, έξι ορόφων, από μέταλλο και γυαλί, το οποίο αναμένεται να αποτελέσει πόλο έλξης τα επόμενα χρόνια για χιλιάδες τουρίστες, από την Ελλάδα και ολόκληρο τον κόσμο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς εκτιμάται πως κάθε χρόνο ο αριθμός των επισκεπτών του Μουσείου Ολοκαυτώματος -μαθητές, σπουδαστές αλλά και όσοι ενδιαφέρονται για την εβραϊκή ιστορία- θα αγγίζουν τις 100.000.
Η ίδρυση του συγκεκριμένου Μουσείου στον τόπο απ’ όπου ξεκίνησαν τα τρένα θανάτου για 55.000 Εβραίους της πόλης προς τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα αποτελέσει “ένα σύμβολο της πόλης κατά του Ολοκληρωτισμού”, όπως έχει δηλώσει επανειλημμένα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης.
Το Μητροπολιτικό Πάρκο και το Πάρκο Μνήμης με τις 5.000 ελιές
Στο χώρο του Εμπορικού Σιδηροδρομικού Σταθμού, έκτασης 200 στρεμμάτων, όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος θα δημιουργηθεί το Μητροπολιτικό Πάρκο.
Μόλις μεταφερθούν οι σιδηροδρομικές λειτουργίες, ο χώρος θα παραχωρηθεί στον δήμο Θεσσαλονίκης προς χρήση ως Μητροπολιτικό Πάρκο, ενώ στην ίδια έκταση προβλέπεται και λειτουργία Σιδηροδρομικού Μουσείου από την ΓΑΙΟΣΕ, τον ΟΣΕ και τον δήμο.
Όσον αφορά το “Πάρκο Μνήμης των θυμάτων του Ολοκαυτώματος» έχει οριοθετηθεί μια έκταση περίπου 27 στρεμμάτων, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει έναν ελαιώνα με περίπου 5.000 ελιές. Τα δέντρα αναμένεται να φυτευτούν μέσα στο επόμενο διάστημα, πιθανότατα εντός του Νοεμβρίου, ενώ θα διαμορφωθούν χώροι αναψυχής και χώροι περιπάτου. Εκτιμάται ότι το πρώτο εξάμηνο του 2019 να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για τη διαμόρφωση του πάρκου με τον ελαιώνα.
Παράλληλα, σχεδιάζεται η αναβάθμιση της 26ης Οκτωβρίου, ώστε να γίνει ένας όμορφος αστικός δρόμος καθώς και η απομάκρυνση σιδηροδρομικών γραμμών από την οδό.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο αναβάθμισης της περιοχής έχει προχωρήσει ήδη σε ενέργειες, κατεδαφίζοντας παραπήγματα κατά μήκος της Κωλέττη, ενώ σχεδιάζεται και η διαμόρφωση της εισόδου στα Σφαγεία.
Όλες οι παρεμβάσεις, πάντως, που πρόκειται να δρομολογηθούν στην περιοχή αναμένεται να καθοριστούν  στο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, όπου θα καθορίζονται οι Χρήσεις Γης, όλης της περιοχής.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ