, Σάββατο
20 Απριλίου 2024

search icon search icon

Ανάργυροι Φλώρινας: Ζητούν ΕΝΦΙΑ για τα σπίτια που… κατεδαφίστηκαν από κατολίσθηση!

Ιστορίες ελληνικής τρέλας ζουν οι κάτοικοι των Αναργύρων Φλώρινας, του χωριού που έχει καταρρεύσει λόγω των εξορύξεων της ΔΕΗ και ήδη ζουν σε άλλες περιοχές με ενοίκια που πληρώνει η ΔΕΗ. Παρ’ ότι εδώ και χρόνια έχουν μείνει άστεγοι και το κράτος κωλυσιεργεί για την αντιμετώπιση του προβλήματος, για δεύτερη χρονιά φέτος είδαν να τους πιστώνεται ο Ενιαίος Φόρος Ακινήτων.

Από τον ΚΩΣΤΑ ΚΑΝΤΟΥΡΗ

«Είναι όλοι θυμωμένοι, φωνάζουν και διαμαρτύρονται, δεν είναι δυνατόν να ζητούν τον ΕΝΦΙΑ για σπίτια που έχουν καταρρεύσει», είπε στην Karfitsa ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Αναργύρων Γιώργος Τσισμαλίδης. «Εδώ και δύο χρόνια αυτό λέμε, πως δεν είναι δυνατόν να μας χρεώνουν ΕΝΦΙΑ, όταν τα σπίτια μας έχουν καταρρεύσει», τόνισε ο κ. Τσισμαλίδης σημειώνοντας πως ήδη πολλοί από τους 400 κατοίκους του χωριού έχουν πληρώσει το αντίτιμο και των δύο χρόνων (2017 και 2018) για να μην έχουν… προσαυξήσεις, παρ’ ότι η μεγάλη πλειοψηφία τους μένει σε σπίτια στην Πτολεμαΐδα το ενοίκιο των οποίων πληρώνει η ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας έστω και έτσι το πρόβλημα που έχει προκληθεί.

Τα ειδοποιητήρια του ΕΝΦΙΑ αποτελούν θέμα συζήτησης στο καφενείο του χωριού, όπου έχουν μείνει περίπου 40 κάτοικοι, οι οποίοι παρά τις προειδοποιήσεις αρνούνται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. «Πώς είναι δυνατόν να φύγω, πού θα αφήσω την περιουσία μου, τα πράγματά μου, εάν δεν μου εξασφαλίσουν ένα σπίτι. Πείτε τους ότι εμείς χωριό θέλουμε», σημείωσε η Ρεβέκκα Τσαουσίδου, η οποία αρνείται να εγκαταλείψει το σπίτι της που βρίσκεται στην απαγορευμένη ζώνη των Αναργύρων, δηλαδή στο σημείο που είναι υπό απόλυτη κατάρρευση. «Εγώ δεν έχω φύγει ποτέ από το χωριό, μόνο όταν πήγα στον στρατό», λέει ο 57χρονος Μιχάλης Μπίτας. Για τον ίδιο η μετακίνηση είναι δύσκολη, καθώς έχει στο χωριό αγροτικά μηχανήματα αλλά και το κοπάδι του, ως κτηνοτρόφος.

Η τελευταία υπόσχεση που έλαβαν ήταν στις γιορτές όταν έγινε γενική συνέλευση στο χωριό, όπου τους διαβεβαίωσαν πως τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που έχουν καταβάλει θα συμψηφιστούν στα επόμενα χρόνια ή με οφειλές που ήδη έχουν.

Στις καλένδες

Η υπόθεση στους Ανάργυρους Φλώρινας έχει καταντήσει τραγελαφική, καθώς εδώ και χρόνια οι κάτοικοι διαμαρτύρονται πως τα σπίτια τους υποχωρούν λόγω της εξόρυξης του λιγνίτη από τη ΔΕΗ, αφού το ορυχείο βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σπίτια τους. Τελικά το 2011, όταν επισκέφτηκε το χωριό η τότε υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη διαπίστωσε μόνη της την άθλια κατάσταση στο χωριό και ψηφίστηκε νόμος για αναγκαστική απαλλοτρίωση του οικισμού και δημιουργία νέου οικισμού με έξοδα του κράτους και της ΔΕΗ. Από τότε όμως δεν έγινε καμία κίνηση, την ώρα που οι ρωγμές στους τοίχους προχωρούσαν και τα πεζοδρόμια υποχωρούσαν.

Η Πολιτεία ενεργοποιήθηκε τελικά το 2017, όταν τον Απρίλιο σημειώθηκε πρωτοφανής κατολίσθηση στο ορυχείο, που είχε συνέπεια να «καταπιεί» οπωρώνες του χωριού μέχρι και τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού. Η κατολίσθηση ήταν επιβεβαίωση των κινδύνων που τόσα χρόνια σήμαναν οι κάτοικοι χωρίς να ακούγονται. Τα σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα να κατοικηθούν και ένας δρόμος είναι από την περίοδο εκείνη αποκλεισμένος, με τον φόβο της απόλυτης κατάρρευσης. Η ΔΕΗ ανέλαβε το κόστος των ενοικίων των κατοίκων σε σπίτια που οι ίδιοι επέλεγαν εκτός του οικισμού, μέχρι τη μετεγκατάστασή τους.

«Μόλις πριν λίγες ημέρες μας ανακοίνωσαν ότι ψηφίστηκε ο νόμος για την απαλλοτρίωση και περιμένουμε την κοινή υπουργική απόφαση για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη μελέτη κατασκευής του νέου οικισμού», σημείωσε ο πρόεδρος των Αναργύρων, ο οποίος δεν έχει φύγει επίσης από το χωριό, κρατώντας την περιουσία του.

Για την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών θα χρειαστεί χρόνος, ειδικά για την κατασκευή υποδομών. Πάντως οι κάτοικοι ήδη έχουν επιλέξει με ψηφοφορία σε λαϊκή συνέλευση τη θέση «Κουρί» στην Εορδαία για την κατασκευή του νέου χωριού τους.

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

 

#Tags: ΕΝΦΙΑ

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.