Ανοίγει η πλατφόρμα για την αναδοχή και υιοθεσία παιδιών

Στις επόμενες ημέρες θα ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας, οι ενδιαφερόμενοι ανάδοχοι ή θετοί γονείς, θα μπορούν να υποβάλουν αίτηση, σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Μιλώντας σε εκδήλωση για το νέο πλαίσιο αναδοχής και υιοθεσίας, η κ. Φωτίου χαρακτήρισε τον νόμο παιδοκεντρικό, με τον οποίο κατοχυρώνονται τα δικαιώματα του παιδιού. Η αναπληρώτρια υπουργός έκανε λόγο για διαφανείς διαδικασίες, καθώς, όπως είπε, τόσο το κράτος όσο και ο κάθε εμπλεκόμενος (υποψήφιος θετός ή ανάδοχος γονιός) έχουν τη δυνατότητα ανά πάσα στιγμή να παρακολουθούν τη διαδικασία.
Όπως εξήγησε, ο νόμος ορίζει ότι εντός 48 ωρών το παιδί πρέπει να αποκτά ηλεκτρονικό φάκελο, ενώ για όλα τα παιδιά που βρίσκονται ήδη στα ιδρύματα πρέπει να δημιουργηθεί ο ηλεκτρονικός φάκελός τους. Μεταξύ άλλων, η κ. Φωτίου σημείωσε ότι μέχρι τώρα οι κοινωνικοί λειτουργοί που μπορούσαν να διεξάγουν την κοινωνική έρευνα ήταν ελάχιστοι κι απασχολούνταν στα Κέντρα Κοινωνικής Προστασίας και στις Περιφέρειες. Πλέον, όλοι οι πιστοποιημένοι κοινωνικοί λειτουργοί από τον Σύνδεσμο Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας αναλαμβάνουν να κάνουν τη σύνταξη της κοινωνικής έρευνας, συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, ο νέος νόμος για την αναδοχή και την υιοθεσία εισάγει μία ενιαία διαδικασία για την επιλογή αναδόχου ή θετού γονέα, η οποία γίνεται ηλεκτρονικά και είναι απολύτως διαφανής. Ο υποψήφιος γονέας μπορεί να την παρακολουθήσει από το σπίτι του, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας και να βεβαιωθεί ότι δεν υπάρχουν σκοτεινές πλευρές, έτσι ώστε να μην αποθαρρύνεται.
Όλα τα παιδιά που πρόκειται να δοθούν για αναδοχή ή υιοθεσία, εγγράφονται στα μητρώα ανηλίκων κι αποκτούν υποχρεωτικά ηλεκτρονικό φάκελο της καταγωγής τους, ο οποίος συμπληρώνεται με ατομικό σχέδιο για την αποκατάστασή του. Κάθε παιδί με την ενηλικίωσή του μπορεί να αποκτήσει πρόσβαση στο φάκελο και να μάθει για την καταγωγή του.
Επιπλέον, μειώνεται ο χρόνος αναμονής ενός υποψήφιου ανάδοχου ή θετού γονέα με την ψηφιοποίηση όλων των σταδίων της διαδικασίας και με τη μεγάλη διεύρυνση του αριθμού των κοινωνικών λειτουργών που κάνουν την κοινωνική έρευνα. Με το νέο πλαίσιο, εκατοντάδες εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι κοινωνικοί λειτουργοί του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος μπορούν να διεξάγουν την κοινωνική έρευνα, μειώνοντας, έτσι, τον χρόνο αναμονής στο ελάχιστο. Προβλέπονται από οκτώ έως 12 μήνες αναμονής, με απόλυτα επιστημονικές και διαφανείς διαδικασίες.
Νέα εθνικά μητρώα υποψήφιων αναδόχων ή υποψήφιων θετών γονέων θα δημιουργηθούν, σε αυτά θα καταγράφονται με ενιαίο τρόπο πανελλαδικά οι οικογένειες ή και τα μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα που ενδιαφέρονται να γίνουν γονείς.
Το πληροφοριακό σύστημα διασφαλίζει την ισονομία, αφού για κάθε παιδί αναζητείται ο κατάλληλος ανάδοχος ή θετός γονέας, με απόλυτο σεβασμό στη σειρά προτεραιότητας.
Πηγή: naftemporiki.gr