22:19, Τρίτη
05 Ιουλίου 2022

Ανοιχτά και με ασφαλή πρόσβαση τα χιονοδρομικά κέντρα στη Β. Ελλάδα

“Ανοιχτά, σε πλήρη λειτουργία, με τη χιονοκάλυψη στο 100% και με τους δρόμους που οδηγούν σε αυτά να είναι απόλυτα ασφαλείς για τους επισκέπτες” είναι τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, όπως διαβεβαίωσε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το μέλος της τριμελούς επιτροπής της Ένωσης Χιονοδρομικών Κέντρων Ελλάδας, Ηρακλής Λεφούσης, απευθύνοντας έκκληση “να μην τρομοκρατείται ο κόσμος” με ανακριβείς πληροφορίες.

“Οταν χιονίζει στις πόλεις, σε αρκετές περιπτώσεις δημιουργούνται προβλήματα είτε μικρά είτε μεγάλα. ‘Ομως, οι πολίτες θα πρέπει να ξέρουν ότι οι δρόμοι που οδηγούν στα χιονοδρομικά κέντρα είναι σχεδόν πάντα καθαροί. Αποχιονίζονται διαρκώς, με τους χειριστές των σχετικών μηχανημάτων να διαθέτουν υψηλή εμπειρία, αλλά και τους υπεύθυνους τοπικούς άρχοντες να γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να πράξουν για να μην προκύψουν προβλήματα για τους επισκέπτες” είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λεφούσης. Στο πλαίσιο αυτό, κάλεσε τους φανατικούς των χειμερινών σπορ, αλλά και τις οικογένειες που αγαπούν το χιονισμένο τοπίο να μη διστάζουν να εκδράμουν στα βουνά, φροντίζοντας βεβαίως να έχουν στις αποσκευές τους και αντιολισθητικές αλυσίδες.

Αναφορικά με την κίνηση και τους τζίρους στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο κ. Λεφούσης επισήμανε ότι “και φέτος το νόμισμα έδειξε ότι έχει δύο όψεις”. Διευκρίνισε ότι στη Νότια Ελλάδα κατά την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς η πληρότητα στις περιοχές όπου είναι εγκατεστημένα χιονοδρομικά κέντρα άγγιξε σχεδόν το 100%, ενώ στη Βόρεια Ελλάδα δεν ξεπέρασε το 80%, λόγω έλλειψης χιονιού.

Υπογράμμισε ότι η επισκεψιμότητα στα χιονοδρομικά κέντρα την περίοδο των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα στη Νότια Ελλάδα, αλλά στον αντίποδα, σε αυτά της Βόρειας Ελλάδας καταγράφηκε υποχώρηση σε ποσοστό άνω του 50%, κυρίως λόγω της απουσίας χιονιού εκείνες τις μέρες.

“Σε πλήρη λειτουργία τέθηκαν τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας από τις 3-4 Ιανουαρίου 2019, οπότε και η χιονοκάλυψη άρχισε να αγγίζει υψηλά επίπεδα” σημείωσε χαρακτηριστικά. Ωστόσο, όπως επισήμανε ο ίδιος, στη συνέχεια κοινή συνισταμένη αποτέλεσε το γεγονός ότι “κατακρημνίστηκε η κίνηση στα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας την περίοδο των εορτών των Φώτων, με τις ακυρώσεις από τους εκδρομείς να ξεπερνούν το 25% και την επισκεψιμότητα να παρουσιάζει υποχώρηση σε ποσοστό άνω του 50%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα”.

Κληθείς να διατυπώσει την εκτίμησή του για το σύνολο της τρέχουσας σεζόν για τα χιονοδρομικά κέντρα, ο κ. Λεφούσης επισήμανε ότι αν και ακόμη είναι νωρίς για να δοθούν τελικά νούμερα, ωστόσο, “στην παρούσα φάση, φαίνεται ότι ο τζίρος των χιονοδρομικών κέντρων στη Β. Ελλάδα θα καταγραφεί μειωμένος σε ποσοστό 30%, σε σχέση με την περσινή σεζόν, ενώ στη Νότια Ελλάδα θα σημειωθεί υποχώρηση κατά 10%”.

Μάλιστα διευκρίνισε ότι “αυτή η εκτίμηση διατυπώνεται με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία. Οι προγνώσεις μιλάνε για απανωτά κύματα χιονόπτωσης τους επόμενους δύο μήνες στη χώρα μας, εξέλιξη που εάν επαληθευτεί θα λειτουργήσει θετικά για τα χιονοδρομικά κέντρα της χώρας, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα συνεχιστεί η τρομοκρατία των πολιτών”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Λεφούσης εξέφρασε εκ νέου τον προβληματισμό του για το μέλλον των χιονοδρομικών κέντρων στη χώρα, λέγοντας χαρακτηριστικά “αν καλυφθούν και φέτος τουλάχιστον τα λειτουργικά έξοδα για τα χιονοδρομικά κέντρα της Βόρειας Ελλάδας, θα είμαστε ικανοποιημένοι”.