Αντιδράσεις στον Άρειο Πάγο για το «κόψιμο» των ερωτήσεων του εισαγγελέα
Θόρυβος έχει προκληθεί στον Άρειο Πάγο μετά την απόφαση του δικαστικού συμβουλίου του Ειδικού Δικαστηρίου για το νόμο περί ευθύνης υπουργών να αποκλείσει την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου από τη διαδικασία των ερωτήσεων στην εξέταση της υπόθεσης Novartis. Το βούλευμα, που ενδίκως δεν προσβάλλεται, έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων και αντιδράσεων στους κόλπους του Ανώτατου Δικαστηρίου.
Η διαφωνία για τον ρόλο του εισαγγελέα στην εξέταση μαρτύρων εντοπίστηκε όταν κατά τη διάρκεια της κατάθεσης του μάρτυρα Ευάγγελου Βενιζέλου στην ανακρίτρια – αεροπαγίτη Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου, δεν επιτράπηκε να υποβληθούν ερωτήσεις στον μάρτυρα από την παριστάμενη αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου, διά της ανακρίτριας, όπως προβλέπεται. Η διαφωνία οδηγήθηκε στο δικαστικό συμβούλιο το οποίο με πλειοψηφία έκρινε κατά πλειοψηφία ότι ο εισαγγελέας δεν έχει το δικαίωμα να υποβάλει ερωτήσεις.
Κύκλοι στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου έλεγαν πως με την απόφαση αυτή, στην οποία μάλιστα μειοψήφισε η ίδια η εισηγήτρια, ο ρόλος του εισαγγελέα καθίσταται διακοσμητικός. «Δεν θα γίνουμε γλάστρες» έλεγαν εισαγγελικοί λειτουργοί του ανώτατου δικαστηρίου, υποστηρίζοντας πως η απόφαση αντιβαίνει στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας για τον ρόλο του εισαγγελέα. Καθηγητές της Νομικής σχολιάζοντας την απόφαση έλεγαν μάλιστα πως η παρουσία του εισαγγελέα, όπως διατυπώνεται στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, εννοεί και την υποβολή ερωτήσεων από μέρους του κατά τη διάρκεια της διαδικασίας.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση, δημιουργούνται σκιές λόγω της απόφασης. Η αντεισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου, η οποία διετέλεσε και εισαγγελέας στην Εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης, είναι από τους λειτουργούς που χαίρουν απόλυτου σεβασμού στο Ανώτατο Δικαστήριο και δεν θα δεχόταν κανέναν τέτοιον – διακοσμητικό – ρόλο σε οποιαδήποτε διαδικασία πόσω μάλλον σε αυτή που αφορά και τόσο σημαντική υπόθεση. Μάλιστα η απόφαση έχει προκαλέσει πλήθος συζητήσεων για επιχείρηση περιορισμού του ρόλου του εισαγγελέα στην εξέταση των υποθέσεων και το ζήτημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου.
Κ.Κ.