Αν φύγουν τα μεταλλεία υπόσχονται… μακελειό!
Του Λευτέρη Ζαβλιάρη
Έτοιμοι να πάρουν τα… όπλα είναι οι εργαζόμενοι των μεταλλείων στις Σκουριές καθώς η τεταμένη κατάσταση που επικρατεί και οι συνεχείς επιθέσεις αγνώστων σε εργαλεία της «Ελληνικός Χρυσός» δυναμιτίζουν την κατάσταση. Το καμμένο γεωτρύπανο στην περιοχή Φισώκα, λίγα χιλιόμετρα μακριά από τις Σκουριές, αποδεικνύει ότι η κατάσταση δείχνει να ξεφεύγει από τους προπηλακισμούς και τις απλές αντεγκλήσεις και πηγαίνει πιο επικίνδυνες ενέργειες που μπορεί να κοστίσουν τραυματισμούς ή ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Κανείς δεν ξεχνά άλλωστε τη δήλωση του Τόλη Παπαγεωργίου στην Κομοτηνή, που είχε κάνει ξεκάθαρα λόγο για βία, αίμα και καταστροφές σε μεταλλευτικά εργαλεία. «Στα μεταλλεία αυτή τη στιγμή εργάζονται περίπου 1050 άτομα και αναμένεται να αυξηθούν μέχρι το τέλος του χρόνου», τονίζει στην «Κ» ο Άγγελος Δεληγιόβας, πρόεδρος ενός εκ των τριών σωματείων εργαζόμενων στα μεταλλεία της «Ελληνικός Χρυσός».
«Δε θέλουμε να γίνουμε μετανάστες όπως γίνονται πολλοί Έλληνες σήμερα. Θέλουμε τη δουλειά μας εδώ στα μεταλλεία, γιατί αλλού δεν υπάρχει ανάλογη εργασία στην περιοχή» , εξηγεί ο κ. Δεληγιόβας. Παράλληλα, επισημαίνει ότι οι εργαζόμενοι των μεταλλείων είναι έτομοι να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να μην αφήσουν το αντιμεταλλευτικό μπλοκ να πετύχει την ακύρωση της επένδυσης. «Είμαστε έτοιμοι να μπούμε μπροστά σαν εργαζόμενοι των μεταλλείων και να υπερασπιστούμε τη δουλειά μας. Εάν προσπαθήσουν να σταματήσουν την επένδυση θα γίνει μακελειό», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Δεληγιόβας που κατοικεί σε έναν αντιμεταλλευτικό πυρήνα της περιοχής, τον οικισμό της Μεγάλης Παναγιάς.
«Το σπίτι μου βρίσκεται πέντε μόλις χιλιόμετρα από τα μεταλλεία των Σκουριών, λέτε εγώ να θέλω να πεθάνω ή να πάθουν κάτι τα παιδιά μου; Αν πάει κάτι στραβά, πρώτοι εμείς οι εργαζόμενοι στα μεταλλεία, που είμαστε και κάτοικοι της περιοχής θα το αναφέρουμε και θα διαμαρτυρηθούμε», λεει χαρακτηριστικά. Όπως επισημαίνει ακόμα, η ζωή στη Μεγάλη Παναγιά από τότε που το αντιμεταλλευτικό ρεύμα είναι σε έξαρση, δεν είναι καθόλου έυκολη. «Δεχόμαστε καθημερινά προπηλακισμούς από συγχωριανούς μας, με κάποιους δε μιλιόμαστε πλέον. Τα παιδιά μας τα στέλνουμε σε σχολεία της Αρναίας γιατί στην Ιερισσό η κατάσταση είναι πολύ τεταμένη», υπογραμμίζει. Ενώ, δεν κρύβει το μένος που έχουν οι εργαζόμενοι για τους επικεφαλής των αντιδρώντων. «Προσωπικά εργάζομαι στα μεταλλεία εδώ και οκτώ χρόνια. Υπάρχουν συνάδελφοι που εργάζονται πολλά περισσότερα. Αυτοί οι κύριοι που κόπτονται για το περιβάλλον και την οικολογία ας μας δείξουν τα ένσημα τους», καταλήγει ο κ. Δεληγιόβας.
«Θεματοφύλακας η αξιοπρέπεια μας»
Στην «Ελληνικός Χρυσός» βέβαια συνεχίζουν να αναφέρουν ότι η επένδυση εκτός απροόπτου θα προχωρήσει κανονικά. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να αφήσουμε να γίνουμε έρμαιο μικροπολιτικών. Για μας θεματοφύλακες είναι το ελληνικό δημόσιο και η αξιοπρέπεια μας. Οι αυτόκλητοι θεμτοφύλακες μπορούν να αναζητήσουν την τύχη τους όπου θέλουν, μακριά από εμάς όμως», εξηγεί στην «Κ» ο γενικός διευθυντής της εταιρείας Πέτρος Στρατουδάκης. Όπως ο ίδιος επισημαίνει, «υπάρχουν τρία βήματα στην εν λόγω ιστορία. Είχαμε ένα παρελθόν που με τη διαχείριση του και άλλα γεγονότα δημιούργησε πολλά προβλήματα. Τα συγκεκριμένα προβλήματα εμείς τα είδαμε, τα αξιολογήσαμε και φτιάξαμε μια μελέτη που τα κάλυπτε. Αυτή η μελέτη αδειοδοτήθηκε, είναι υπό την αξιολόγηση ΣτΕ και όποια και αν είναι η αποφαση θα τη δεχθούμε και δε θα πάψουμε να είμαστε περήφανοι για την εν λόγω μελέτη», επισημαίνει ο κ. Στρατουδάκης.
Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στις Σκουριές, ο κ. Στρατουδάκης τονίζει ότι η εταιρεία υποσχέθηκε πράγματα στην κοινωνία και τα τηρεί ακόμα και με αυτές τις συνθήκες. «Αν ακυρωθεί η επένδυση η εταιρεία θα χάσει τα χρήματα που έχει επενδύσει και είναι πάνω από 200 εκ. ευρώ και το ελληνικό δημόσιο θα χάσει άλλη μια ευκαιρία η οποία θα είναι η τρίτη ενώ έχουν προηγηθεί άλλες δύο. Αυτή της TVX και η παλαιότερη της ΜΕΤΒΑ», καταλήγει.
Οι Σκουριές στην Καλαμαριά
Στο δημοτικό συμβούλιο της Καλαμαριάς την περασμένη Δευτέρα, συζητήθηκε το θέμα των μεταλλείων στις Σκουριές, με πρωτοβουλία της παράταξης της Δημοτικής Κίνησης Πολιτών Καλαμαριάς. Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, παρόντες ήταν όλοι οι εμπλεκόμενοι στο θέμα, τόσο από την πλευρά των αντιδρώντων, όσο και από την πλευρά της εταιρείας και όσων στηρίζουν την επένδυση. Το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να εκδώσει ψήφισμα, στο οποίο θα υπάρξει συγκερασμός όλων των απόψεων που διατυπώθηκαν. «Αγκαλιάσαμε ένα πρόβλημα, για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη. Εάν η επέκταση αυτή που ετοιμάζεται στα μεταλλεία επηρρεάζει το περιβάλλον, τότε δε θα πρέπει να γίνει», δήλωσε στην «Κ» ο δήμαρχος της Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης.
Οι κτηνοτρόφοι και οι… Σάπες
Ο Δημήτρης Καμπούρης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, κατάγεται και αυτός από τη βόρεια Χαλκιδική, από το χωριό Γομάτι και είναι ένας από τους αντιδρώντες στην προοπτική της επένδυσης των μεταλλείων χρυσού στην περιοχή.
«Ως κτηνοτρόφοι πιστεύουμε ότι εάν γίνει κάτι τέτοιο θα υπάρξει μεγάλη μόλυνση στην περιοχή, που θα επηρρεάσει τόσο την υγεία των ζώων, όσο και την ποιότητα των παραγόμενων κτηνοτροφικών προϊόντων», εξηγεί στην «Κ».
Μάλιστα, ο κ. Καμπούρης χρησιμοποιεί το παράδειγμα των Σαπών στη Ροδόπη, τοποθεσίας όπου και εκεί σχεδιάζεται επένδυση χρυσού. «Γαλακτοβιομήχανος της Θράκης, είχε δηλώσει ορθά κοφτά πως εάν δρομολογηθεί επένδυση χρυσού στις Σάπες δε θα προμηθεύεται γάλα από την περιοχή. Δεν είναι λογικό να συμβεί το ίδιο και στη Χαλκιδική;», επισημαίνει. Η αλήθεια είναι πως στην περιοχή της Χαλκιδικής υπάρχουν αρκετές κτηνοτροφικές μονάδες, που εκτείνονται από την Αρναία μέχρι το Στανό και το Γομάτι. «Είναι μεγάλο πρόβλημα για τους κτηνοτρόφους μια ενδεχόμενη επένδυση χρυσού, καθώς η κτηνοτροφία και η γεωργία ήταν μέχρι τώρα η κυριότερη απασχόληση των κατοίκων της περιοχής», καταλήγει ο κ. Καμπούρης.