, Τρίτη
18 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Αποζημιώθηκε επειδή προφυλακίστηκε για ηρωίνη που όμως ήταν … αλεύρι!

 
 
ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΝΤΟΥΡΗΣ
 
«Διέφυγε της προσοχής μέχρι και του Συμβουλίου Εφετών, παρ’ ότι επανειλημμένως ζητούσε την άρση της κράτησής του. Το έγγραφο υπήρχε μέσα στη δικογραφία. Προκύπτει ότι οι κατασχεθείσες ποσότητες δεν ήταν ναρκωτικά». Με αυτά τα λόγια η εισαγγελέας της έδρας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης εισηγήθηκε να αποζημιωθεί 39χρονος από τη Βόρεια Μακεδονία, καθώς έμεινε κρατούμενος επί έντεκα μήνες για εμπορία ναρκωτικών, παρ’ ότι η ποσότητα την οποία συνελήφθη να μεταφέρει ήταν… αλεύρι. Το δικαστήριο τον αποζημίωσε με το ελάχιστα προβλεπόμενα των 20 ευρώ κάθε ημέρα.
Ο 39χρονος πέρασε παράνομα τα σύνορα στις 26 Ιανουαρίου 2019 και γι’ αυτό καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 μηνών με τριετή αναστολή, αλλά συνελήφθη κατηγορούμενος για εμπορία ναρκωτικών! Στα χέρια του βρέθηκε μία σακούλα με άσπρη σκόνη, που θεωρήθηκε ότι είναι ηρωίνη, παρ’ ότι οι ίδιος αρνούταν πως πρόκειται για ναρκωτικά. Λίγες ημέρες αργότερα το τμήμα ασφαλείας Κιλκίς, που τον συνέλαβε, έστειλε έγγραφο στο Χημείο με δείγμα 5,5 γραμμαρίων της σκόνης που χαρακτηρίστηκε «ηρωίνη» και βάσει αυτού του χαρακτηρισμού κρίθηκε προφυλακιστέος. Αυτό συμβαίνει συχνά, δεδομένου ότι οι αστυνομικοί δεν είναι δυνατόν να κάνουν χημική ανάλυση και συνήθως τα αποτελέσματα των εργαστηρίων καθυστερούν.
Στις 6 Μαρτίου 2019 με έγγραφο το Χημείο αναφέρει πως η σκόνη δεν έχει καμία σχέση με ναρκωτικά. Παρ’ ότι ο 39χρονος κατέθεσε αμέσως αίτηση αποφυλάκισης, το δικαστικό Συμβούλιο δεν την έκανε δεκτή. Και δεν έφτανε μόνον αυτό. Παραπέμφθηκε για «εμπορία ναρκωτικών» όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο που συντάχθηκε στις 13 Μαΐου 2019, δηλαδή δυόμισι μήνες μετά την κοινοποίηση της έκθεσης του Χημείου, την οποία κανείς δεν είδε, όπως επιβεβαίωσε στην πρότασή της η εισαγγελέας της έδρας. «Είπαν ότι είναι ναρκωτικά επειδή το έκριναν με το… μάτι» είπε δηκτικά στο δικαστήριο κατά τη διάρκεια της εξέτασης αποζημίωσης, ο συνήγορός του Μόρφης Βασιλακέρης. «Σε προγενέστερο στάδιο φώναζε πως αυτά που είχε δεν ήταν ναρκωτικά, εφόσον επιβεβαιώθηκε από έκθεση του Χημείου. Όμως κανείς δεν είδε τη δικογραφία», συμπλήρωσε ο συνήγορος. Τελικά ο κατηγορούμενος κηρύχθηκε αθώος από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων τον Δεκέμβριο του 2019, ύστερα από έντεκα μήνες στις φυλακές, καθώς οι δικαστές εκείνου του δικαστηρίου είδαν το επίμαχο έγγραφο.
 
Η ελάχιστη αποζημίωση
 
Στις περιπτώσεις της άδικης φυλάκισης, όπως αυτή του κτηνοτρόφου, ο οποίος εργαζόταν ως βοσκός σε στάνες της Χαλκιδικής, παρ’ ότι ζούσε παράνομα στην Ελλάδα, ο νομοθέτης έχει προβλέψει τη χορήγηση αποζημίωσης από 20 έως 50 ευρώ την ημέρα. Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων επέλεξε να αποζημιώσει τον κτηνοτρόφο με το χαμηλότερα προβλεπόμενο ποσό των 20 ευρώ. «Δεν έχει σημασία εάν δεν ήταν ασφαλισμένος. Όποια δουλειά και να έκανε σε διάστημα έντεκα μηνών θα εισέπραττε πολύ περισσότερα χρήματα από τα 20 ευρώ που είναι το ελάχιστο της ημερήσιας αποζημίωσης», σχολίασε στο δικαστήριο ο κ. Βασιλακέρης, ζητώντας να δοθεί μεγαλύτερο ποσό στον πελάτη του.
«Ο άνθρωπος έχει οικογένεια, είχε εργασία. Από την αρχή έλεγε πως δεν ήταν ναρκωτικά. Η ζημιά που έχει υποστεί είναι τραγική», αντέτεινε ο συνήγορος απαντώντας στην εισαγγελική πρόταση που ζήτησε να του δοθεί το ποσό των 20 ευρώ ημερησίως, με το σκεπτικό ότι ο αδίκως φυλακισθείς αποδέχτηκε ότι δεν είχε σταθερή εργασία. Ο 39χρονος είναι αλήθεια ότι μπαινόβγαινε στην Ελλάδα και στη χώρα του από «περάσματα» των συνόρων, καθώς δεν μπορούσε να μείνει νόμιμα στην Ελλάδα για να εργαστεί ως βοσκός. Όμως η σύλληψή του και πολύ περισσότερο η προσωρινή του κράτηση και μάλιστα για διάστημα έντεκα μηνών ξεπέρασε κάθε όριο. Όπως έλεγε ο συνήγορός του, από τις συζητήσεις που είχε μαζί του και με την οικογένειά του, δεν είχε ποτέ σχέση με ναρκωτικά και από την αρχή έλεγε πως η σακούλα με τη σκόνη δεν ήταν ηρωίνη, όπως τον κατηγόρησαν. «Δυστυχώς λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον κορωνοϊό δεν μπορούσε να παραστεί στο δικαστήριο και να εκθέσει την άποψή του, κυρίως πόσες φορές ζήτησε να δουν τα έγγραφα που υπήρχαν στη δικογραφία», ενημέρωσε την περασμένη εβδομάδα το Κακουργιοδικείο ο κ. Βασιλακέρης. Ήδη τους απασχολεί το ενδεχόμενο να προσφύγουν και στα Διοικητικά Δικαστήρια, ενώ υπάρχει η σκέψη για προσφυγή στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια.
Πολλοί είναι πάντως οι πολίτες που βρέθηκαν από… λάθος στις φυλακές. Δεκάδες είναι οι περιπτώσεις που έμειναν άδικα πίσω από τα σίδερα και οι περισσότερες απ’ αυτές έχουν αποζημιωθεί από το δημόσιο.

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.