11:48, Τρίτη
28 Ιουνίου 2022

«Δαμόκλειος Σπάθη» επικρέμεται πάνω από τον Τύμβο Καστά

Της Φιλίππα Βλαστού 
Από μια κλωστή κρέμεται η έναρξη των εργασιών και η ανάδειξη του Τύμβου Καστά, στην Αμφίπολη.
Τον Νοέμβριο του 2017 το έργο «στερέωσης, συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου» κατάφερε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 1,5 εκατ. ευρώ, έπειτα από προσπάθεια του περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολου Τζιτζικώστα. Ωστόσο, οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στις εργασίες από πλευράς του Υπουργείου Πολιτισμού ενδυναμώνουν τον κίνδυνο η Ευρωπαϊκή Ένωση να απεντάξει το έργο και να χαθεί η χρηματοδότησή του.
Οι λόγοι των καθυστερήσεων
Σύμφωνα με πληροφορίες της Karfitsa η μεγάλη καθυστέρηση δημιουργήθηκε λόγω διοικητικών διαδικασιών. Πιο συγκεκριμένα, η συμβασιοποίηση του τεχνικού συμβούλου, η οποία αν και έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί προ μηνών εν τέλη ολοκληρώθηκε πρόσφατα και θα ανακοινωθεί μέχρι τέλους του 2018. «Η διαδικασία ήταν χρονοβόρα, καθώς δεν έγινε με πλειοδοτικό ή μειοδοτικό διαγωνισμό, αλλά με ποιοτικά χαρακτηριστικά, λόγω των απαιτήσεων του έργου. Αυτός ο τεχνικός σύμβουλος θα συμβάλει στην εξέλιξη του έργου σε όλες του τις φάσεις και είναι απαραίτητος, λόγω των ιδιαίτερων τεχνικών χαρακτηριστικών του ταφικού μνημείου», αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου στην Karfitsa.
Μάλιστα, πέραν από τις πρόδρομες εργασίες, δηλαδή την εγκατάσταση του εργοταξίου, τη μεταφορά των λίθων, στον περιβάλλοντα χώρο του μνημείου, στερεώσεις και αποκαταστάσεις των επιχρισμάτων στο εσωτερικό του τάφου, δεν έχουν ξεκινήσει ουσιαστικά οι εργασίες.
Από την άλλη όπως μας έγινε γνωστό τον Ιανουαρίου του 2019 θα αρχίσει και η διαδικασία πρόσληψης επιπλέον προσωπικού, ενώ οι εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν προς το τέλος του ερχόμενου Μαρτίου.
Επίσης, ένα ακόμη έργο το οποίο έχει «κολλήσει», λόγω των παραπάνω καθυστερήσεων είναι και η ενοποίηση του αρχαιολογικού χώρου της Αμφίπολης με δημιουργία αρχαιολογικών διαδρόμων και κέντρου πληροφόρησης. Το έργο αυτό έχει ενταχθεί σε ένα διακρατικό διασυνοριακό πρόγραμμα της Ε.Ε.
«Περιμένουμε ακόμα να μας απαντήσει το Υπουργείο Πολιτισμού»
Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου το έργο «τρέχει» με γοργούς ρυθμούς. Από την άλλη πλευρά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ξεκαθαρίζει ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει και ότι οι εργασίες δεν έχουν καν ξεκινήσει.
Στα μέσα Οκτωβρίου ο κ.Τζιτζικώστας είχε στείλει δεύτερη επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, η πρώτη είχε σταλεί τον Μάιο, στην οποία ζητούσε διευκρινίσεις για τους λόγους που δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες στην Αμφίπολη, κρούοντας παράλληλα το κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο να χαθεί η χρηματοδότηση. Ο ίδιος είχε επισημάνει ότι αν οι εργασίες δεν ξεκινήσουν άμεσα ή οι απαντήσεις που θα δοθούν δεν θα είναι επαρκείς, θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη. Ενάμιση μήνα μετά ο κ.Περιφερειάρχης δεν έχει λάβει καμιά απάντηση από το Υπουργείο.
«Μέχρι σήμερα δεν έχει ξεκινήσει απολύτως καμία εργασία στον Τύμβο Καστά, στην Αμφίπολη. Περιμένουμε ακόμα να μας απαντήσει το Υπουργείο Πολιτισμού στα αναλυτικά ερωτήματα που θέσαμε για τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα οι εργασίες. Εμμένω λοιπόν, στην προειδοποίησή μου ότι αν δεν μας απαντήσουν σύντομα ή αν δεν ξεκινήσουν οι εργασίες άμεσα, δεν έχω άλλη επιλογή από το να προσφύγω στη Δικαιοσύνη. Δεν κινδυνεύουν να χαθούν μόνο τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχει εξασφαλίσει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας για τη συντήρηση και ανάδειξη αυτού του μοναδικού Μακεδονικού μνημείου, κινδυνεύει με κατάρρευση το ίδιο το μνημείο, αν δεν ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες αναστήλωσης», είπε ο κ.Τζιτζικώστας μιλώντας στην Karfitsa.
 
Το ρεπορτάζ δημοσιεύθηκε στο φύλλο 744