, Τετάρτη
22 Μαρτίου 2023

Εργαστήριο στο ΠΑΜΑΚ διδάσκει την… επιχειρηματικότητα

Η καλλιέργεια του επιχειρηματικού πνεύματος στους νέους, είναι ο βασικός στόχος λειτουργίας του Εργαστηρίου Επιχειρηματικότητας που λειτουργεί εδώ και τρία χρόνια στο ΠΑΜΑΚ. Μια άριστη ομάδα καθηγητών παρέχει υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για να δημιουργηθεί μια γενιά νέων με επιχειρηματική αντίληψη και νοοτροπία, προκειμένου να δραστηριοποιηθεί στη χώρα μας και θα αξιοποιήσει τις ευκαιρίες που δημιουργούνται παρά την κρίση. Το Εργαστήριο ανήκει στο τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών και συνεργάζεται με όλα τα τμήματα του ΠΑΜΑΚ, αλλά και με φορείς της πόλης.
Της Βιβής Ανδρίτσου
H καθηγήτρια Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΠΑΜΑΚ Αικατερίνη Σαρρή και διευθύντρια του Εργαστηρίου Επιχειρηματικότητας τονίζει μιλώντας στην Karfitsa ότι «μέσω του εργαστηρίου επιχειρείται μια ευρύτερη προσέγγιση της επιχειρηματικότητας και του επιχειρηματικού πνεύματος. Ακολουθείται μια διεπιστημονική προσέγγιση όπου διακρίνεται η επιχειρηματικότητα σε διάφορα πεδία. Συγχρόνως βλέπουμε την επιχειρηματικότητα ως μέσο άσκησης δημόσιας πολιτικής από ξένες χώρες στη χώρα μας».
Στην παγκόσμια έρευνα QUESS που συντονίζει για όλη την Ελλάδα το Εργαστήριο Επιχειρηματικότητας, αποτυπώνεται η στάση των φοιτητών απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Η έρευνα έγινε πριν δύο χρόνια και θα επαναληφθεί και φέτος. «Τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά. Οι νέοι θέλουν να ασχοληθούν με την επιχειρηματικότητα, αλλά προσδιορίζουν χρονικά αυτή την ενασχόληση 3 – 5  χρόνια μετά το τέλος των σπουδών τους. Επιθυμούν πρώτα να αποκτήσουν επαγγελματικές εμπειρίες και μετά να μπουν σε αυτή τη… θάλασσα που θέλει να ξέρεις καλό κολύμπι. Κι αυτό επειδή αρχικά απαιτείται να παρουσιαστεί αρχικά η επιχειρηματική ιδέα, να ελεγχθεί εάν είναι πράγματι ευκαιρία και μετά να προωθήσουν την ιδέα τους και να λάβουν τη σχετική συμπαράσταση», υπογραμμίζει η κ. Σαρρή.
Μέλος του Εργαστηρίου Επιχειρηματικότητας είναι ο 21χρονος Βαλεντίνος Τζέκας, φοιτητής Εφαρμοσμένης Πληροφορικής του ΠΑΜΑΚ, που έδωσε απαντήσεις σε ένα σύγχρονο πρόβλημα, τις ψευδείς ειδήσεις ή fake news. Δημιούργησε μια πλατφόρμα, το FighHoax.com, η οποία μέσω ενός αλγορίθμου, μπορεί να αναλύσει μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ένα οποιοδήποτε ειδησεογραφικό άρθρο και να καταλήξει στο συμπέρασμα αν μπορεί κάποιος να το εμπιστευτεί ή αν πρόκειται για fake news. Η συγκεκριμένη πλατφόρμα λειτουργεί με ποσοστό ακριβείας 89%.
«Ο Βαλεντίνος Τζέκας συνεργαζόταν με το δικό μας Εργαστήριο και σήμερα είναι ένα από τα πετυχημένα παραδείγματα που έχουμε να δείξουμε. Ένα ακόμη  πετυχημένο παράδειγμα ήταν η περίπτωση του Βαγγέλη Νομικού, ενώ προσφάτως βραβεύτηκαν φοιτητές μας για τα δίχτυα που αυτοκαθαρίζονται και χρησιμοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες», δηλώνει η κ. Σαρρή. Προσθέτει ακόμα ότι η Ελλάδα υπολείπεται έναντι άλλων χωρών στην εκπαίδευση για την επιχειρηματικότητα, κυρίως στη δημιουργία κατάλληλης νοοτροπίας και αντίληψης, και αυτό πρέπει να γίνει από την πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
Η επιχειρηματικότητα των προσφύγων
Μεταξύ άλλων ασχολείται και με ζητήματα που αφορούν στην επιχειρηματικότητα των προσφύγων. Τον Ιούνιο ψηφίστηκε από το Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης ο οδηγός επιχειρηματικότητας για τους πρόσφυγες, που θα συζητηθεί και ενδεχομένως να υιοθετηθεί το Δεκέμβριο στο Μαρακές (στο Μαρόκο) σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Υπάρχουν καλές ευρωπαϊκές και παγκόσμιες πρακτικές  για την επιχειρηματικότητα των προσφύγων.
«Πρέπει να προετοιμαστούμε για το προσφυγικό. Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που ζούσαν σε μια χώρα και είχαν εκεί τις ζωές τους. Λόγω πολέμου, βρέθηκαν στη χώρα μας και αλλού, σε αντίθεση με τους μετανάστες που επιλέγουν με τη θέληση τους να βρεθούν νόμιμα σε μιαν άλλη χώρα με τα χαρτιά τους. Τα επόμενα χρόνια θα έχουμε πρόσφυγες και λόγω κλιματικής αλλαγής», σημειώνει η κ. Σαρρή.
Η ίδια τονίζει ότι ο χρόνος αναμονής στην Ελλάδα για τους αιτούντες άσυλο είναι τέσσερα χρόνια. Στη συνέχεια οι πρόσφυγες μπορούν να παραμείνουν στη χώρα για άλλα τρία με τέσσερα χρόνια, γεγονός που σημαίνει ότι ο χρόνος παραμονής τους είναι δυνατό να φθάσει τα 7 – 8 χρόνια. «Αν παραμένουν όλα αυτά τα χρόνια άπραγοι στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων, θα χαθεί κάθε διάθεση για ζωή, δουλειά και δημιουργία. Επομένως πρέπει να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα που μπορεί να καταστεί ένα σημαντικό εργαλείο για την κοινωνική και οικονομική ενσωμάτωση τους. Οι καλές πρακτικές για την επιχειρηματικότητα των προσφύγων που εφαρμόζονται διεθνώς,  είναι θέμα πολιτικής βούλησης να υιοθετηθούν από οποιαδήποτε κυβέρνηση στην Ελλάδα, γιατί διαφορετικά το προσφυγικό θα μας πνίξει», καταλήγει η κ. Σαρρή.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ