12:37, Τετάρτη
06 Ιουλίου 2022

Η κατάθεση – κλειδί για το κύκλωμα θανάτου των μεταναστών

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης

Η κατάθεση ενός 21χρονου Πακιστανού, που κατά περίεργο τρόπο βρέθηκε από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, αφήνοντας μάλιστα και υπόνοιες ότι «απήχθη» από ομοεθνείς του, ήταν αυτή που ξετύλιξε το κουβάρι της υπόθεσης διακίνησης μεταναστών που κατέληξε σε φοβερό τροχαίο δυστύχημα. Τραγικός απολογισμός ήταν αρχικά επτά νεκροί και πέντε τραυματίες. Οι δύο όμως από τους τραυματίες υπέκυψαν στα τραύματά τους. Μεταξύ αυτών και ο οδηγός του οχήματος που είχε προσληφθεί από το κύκλωμα των διακινητών.

Μετρημένες είναι οι περιπτώσεις κατά τις οποίες οι διωκτικές αρχές φτάνουν στα ίχνη όλης της αλυσίδας ενός κυκλώματος διακίνησης μεταναστών από τον Έβρο στο εσωτερικό της χώρας. Στην περίπτωση του τραγικού τροχαίου που σημειώθηκε έξω από την Αλεξανδρούπολη οι αστυνομικοί του τμήματος συνοριακής φύλαξης Φερών, φαίνεται πως βρήκαν την άκρη. Έφτασαν στις ταυτότητες τριών ατόμων, όλοι τους Πακιστανοί, οι οποίοι κατηγορούνται ότι έστησαν τη συγκεκριμένη διακίνηση που οδήγησε στον θάνατο εννέα ανθρώπους. Οι δύο εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν στη Θεσσαλονίκη και μετά την απολογία τους στον ανακριτή Αλεξανδρούπολης κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι. Τα πλοκάμια του κυκλώματος όμως έχουν μπει στο στόχαστρο των διωκτικών και δικαστικών αρχών, για τη διερεύνηση και άλλων περιπτώσεων.

Τα τροχαία με θύματα πρόσφυγες και μετανάστες στο οδικό δίκτυο Έβρου – Θεσσαλονίκης και κυρίως στις περιοχές Κομοτηνής και Καβάλας, προκαλούν έντονο προβληματισμό στα υψηλά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. Διαπιστώνουν ότι με προχειρότητα τα κυκλώματα «προσλαμβάνουν» για ελάχιστα ευρώ μετανάστες να οδηγήσουν αυτοκίνητα μεταφέροντας ομοεθνείς τους ή και όχι από τον Έβρο στη Θεσσαλονίκη. Οι περισσότεροι εξ αυτών δεν γνωρίζουν οδήγηση παρά μόνον τα βασικά. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο πως ο κατάλογος των άτυχων θυμάτων ολοένα μακραίνει.

Στην περίπτωση του τελευταίου τροχαίου, ο νεαρός Πακιστανός οδηγός, τα στοιχεία του οποίου έχουν δοθεί από ομοεθνή του, όμως οι αρχές δεν τα έχουν επιβεβαιώσει, κινούταν με υπερβολική ταχύτητα και δεν πρόλαβε να αντιδράσει στο σημείο όπου ο δρόμος στενεύει λόγω της κατασκευής των νέων διοδίων, στην Εγνατία οδό, στο ύψος της Αλεξανδρούπολης. «Έτρεχε υπερβολικά, δεν πρόλαβε να σταματήσει και έπεσε στα κιγκλιδώματα. Μετά δεν θυμάμαι έπεσα αναίσθητος», περιγράφει νεαρός Πακιστανός που καθόταν στο πίσω κάθισμα του μοιραίου αυτοκινήτου. Τραυματίστηκε και είναι πλέον καλά στην υγεία του.

Η έρευνα 

Οι συνοριοφύλακες του Έβρου γρήγορα έφτασαν στα ίχνη του ανθρώπου – κλειδιού της συγκεκριμένης διακίνησης μεταναστών, η οποία κατέληξε στον θάνατο «ένα λεπτό αφότου ξεκίνησε το αυτοκίνητο», όπως χαρακτηριστικά είπε ένας εκ των διασωθέντων. Ένας 21χρονος Πακιστανός οδηγήθηκε από τη Θεσσαλονίκη έως την Αλεξανδρούπολη αναγνωρίζοντας τον νεκρό διακινητή, όταν ακόμη ήταν τραυματίας στο νοσοκομείο.  Αποκάλυψε στους αστυνομικούς πως και ο ίδιος, όπως και ο οδηγός του αυτοκινήτου, είχαν προταθεί από δύο ομοεθνείς τους να εργαστούν στη Θεσσαλονίκη, χωρίς όμως να γνωρίζουν πού ακριβώς. Όταν έφτασαν στην πόλη τους ζήτησαν να μεταφέρουν μετανάστες με κλεμμένο αυτοκίνητο. «Εγώ αρνήθηκα και με κλείδωσαν σ’ ένα σπίτι», φέρεται να είπε ο μάρτυρας. Ήταν αυτός που υπέδειξε τα άλλα τρία πρόσωπα. Για τα δύο μίλησε μετά βεβαιότητας ότι τα είδε, ενώ για τον τρίτο απλώς άκουσε.

Άμεσα ξεκίνησαν αναζητήσεις στη Θεσσαλονίκη και το απόγευμα της 11ης Αυγούστου εντοπίστηκαν οι δύο στη Θεσσαλονίκη. Κατηγορούνται ότι οργάνωσαν τη διακίνηση και θα έδιναν ένα μικρό ποσό στον οδηγό του αυτοκινήτου, που έχασε τη ζωή του, χωρίς να προσδιορίζεται. Ένα μικρό ποσό θα έδιναν και σε έναν 32χρονο Αλβανό που ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο, αρχικά κατάφερε να διαφύγει περπατώντας, όμως λίγο αργότερα βρέθηκε σε ένα πάρκινγκ της εθνικής οδού και συνελήφθη. «Θα έπαιρνα ένα χαρτζιλίκι δεν ήξερα λεπτομέρειες», ισχυρίστηκε ο 32χρονος, αφήνοντας κάποια ερωτήματα.

Οι δύο συλληφθέντες που οδηγήθηκαν στον ανακριτή και κρίθηκαν προσωρινά κρατούμενοι, αρνήθηκαν την εμπλοκή τους. Ο ένας ειδικά είπε πως ενεπλάκη χωρίς καν να γνωρίζει τον μάρτυρα που κατέθεσε, ούτε και ο τελευταίος εκείνον. Το βέβαιο είναι πως το κύκλωμα εισέπραξε ήδη πολλά χρήματα από τη συγκεκριμένη διακίνηση. Ενδεικτικό είναι ότι δύο μετανάστες που επέζησαν μιλούν για ποσά μέχρι και 2.300 ευρώ για τη διαδρομή τους μέχρι την Ελλάδα. Οι μαρτυρίες τους είναι συγκλονιστικές, καθώς περιγράφουν όλη τη διαδρομή. Την παραμονή τους στην Κωνσταντινούπολη, τη βάρκα που πήραν στο ποτάμι με τη βοήθεια διακινητή στην τουρκική πλευρά, την πεζοπορία εντός ελληνικού εδάφους και τα σημεία όπου έμεναν κρυμμένοι επί ώρες, μέχρι να φτάσει το αυτοκίνητο της μεταφοράς.

Έγκυρες πληροφορίες που έφτασαν στην Karfitsa αναφέρουν ότι η έρευνα δεν θα σταματήσει σε αυτούς τους τρεις Πακιστανούς, που κατηγορούνται για την οργάνωση της διακίνησης. Θεωρούν ότι πίσω από αυτούς κρύβονται και άλλοι υψηλόβαθμα στελέχη μαφιόζικων οργανώσεων που οργανώνουν διακινήσεις από την Ασία σε όλη την Ευρώπη.