07:37, Πέμπτη
30 Ιουνίου 2022

«Η πανδημία ήρθε και ισοπέδωσε τους μουσικούς»

Ρεπορτάζ Φιλίππα Βλαστού
Μια δύσκολη, αδιέξοδη περίοδο, χωρίς φως στο άμεσο μέλλον διανύουν οι μουσικοί.
«Η πανδημία ήρθε και μας ισοπέδωσε», λέει χαρακτηριστικά στην Karfitsa ο μουσικός και πρόεδρος του συλλόγου μουσικών Βορείου Ελλάδος, Πέτρος Καράλης. Ήδη από την αρχή της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας, ένας από τους κλάδους που χτυπήθηκε ανελέητα ήταν αυτός των μουσικών. Ανεργία και μειωμένα μεροκάματα συνέθεσαν μια δυσχερή κατάσταση για τους καλλιτέχνες. Αυτό συνεχίστηκε με αποκορύφωμα το lockdown, εξαιτίας του κορονοϊού. Η κατάσταση επιδεινώθηκε ραγδαία. Η μουσική σταμάτησε, τα μουσικά όργανα μπήκαν στις θήκες τους και η αγωνία για το πότε θα ξαναβγούν κορυφωνόταν. Οι μουσικοί έμειναν χωρίς κανένα έσοδο, καθότι όλες οι προγραμματισμένες εμφανίσεις τους ακυρώθηκαν.
Όπως μας εξηγεί ο κ.Καράλης, μόνο ένα μικρό ποσοστό μουσικών κατάφερε να πάρει την αποζημίωση ειδικού σκοπού των 800 ευρώ. «Αρκετοί, δεν είχαν τον απαραίτητο αριθμό ενσήμων ή επειδή είχαν και άλλες επαγγελματικές δραστηριότητες έμειναν έξω από το μέτρο στήριξης», λέει ο πρόεδρος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα μεγάλο ποσοστό μουσικών να μείνουν από την αρχή της καραντίνας έως και τώρα με μηδενικά έσοδα.
Αλλάζουν επάγγελμα
«Προσωπικά θα σας πω ότι το τελευταίο μεροκάματο που έκανα ήταν στις 28 Φεβρουαρίου. Έκτοτε δεν έχω κάνει ούτε ένα», περιγράφει ο κ.Καράλης και προσθέτει πως αναγκαστικά έχει στραφεί σε ένα άλλο κλάδο επαγγελματικά για να βγάλει τα προς το ζην, μέχρι να φτιάξουν και πάλι τα πράγματα. Δεν είναι όμως ο μόνος. Και άλλοι μουσικοί έχουν καταπιαστεί με άλλο επάγγελμα αυτή την περίοδο, για βιοποριστικούς λόγους. «Σύγκριση με πέρυσι δεν μπορούμε να κάνουμε. Τέτοια εποχή είχα τρία τουλάχιστον μεροκάματα την εβδομάδα και φέτος κανένα», υπογραμμίζει και προθέτει ότι «υπάρχουν περιπτώσεις μουσικών που ζουν σε οριακές καταστάσεις. Δεν έχουν ούτε τα απαραίτητα, ούτε να πληρώσουν το ρεύμα, με αποτέλεσμα να τους έχει κοπεί», αναφέρει ο ίδιος.
Παρότι οι χώροι εστίασης και διασκέδασης άνοιξαν οι μουσικοί δεν έχουν δει να αλλάζει κάτι στον κλάδο τους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο, μόνο ένα μικρό ποσοστό μουσικών εργάζεται αυτή την περίοδο. Ωστόσο, πλέον το μεροκάματο έχει πέσει κατά πολύ, ενώ «υπάρχουν περιπτώσεις μουσικών που δεν ασφαλίζονται. Αλλά δεν έχουν άλλη επιλογή. Δεν μπορούν να πουν όχι, καθώς χρειάζονται το μεροκάματο για να βγάλουν την εβδομάδα τους», τονίζει ο κ.Καράλης.
Μάλιστα, μετά το λουκέτο που μπήκε και στα πανηγύρια το αδιέξοδο που έχουν περιέλθει οι μουσικοί μεγαλώνει. Από την άλλη, πρόταση του συλλόγου είναι να συνεχιστούν κανονικά, αλλά να υπάρχει ένας περιορισμός, ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. «Έτσι θα μπορέσουν κάποιοι μουσικοί να δουλέψουν. Δεν ζητάμε επιδοτήσεις. Εμείς αυτό που θέλουμε είναι να δουλέψουμε. Θέλουμε δικαίωμα στην εργασία. Εφόσον μας αφαιρούν αυτό το δικαίωμα το κράτος πρέπει να μεριμνήσει», ξεκαθαρίζει.
Σκεπτόμενος τον προσεχή χειμώνα ο πρόεδρος του συλλόγου υποστηρίζει ότι θα είναι ο δυσκολότερος που έχουν διανύσει οι μουσικοί. Το μόνο θετικό από το όλο δυστοπικό εργασιακό περιβάλλον ο κ.Καράλης θεωρεί πως είναι το γεγονός ότι αρκετοί μουσικοί συσπειρώθηκαν. «Υπήρξε έντονη κινητοποίηση, γιατί κατάλαβαν ότι μόνο ισχύς εν τη ενώσει μπορούμε να καταφέρουμε κάτι. Όσο πιο πολύ είμαστε, τόσα πιο πολλά πράγματα μπορούμε να πετύχουμε».
Μια άλλη εποχή για τους μουσικούς
Ως εποχή αλλαγών για το επάγγελμα των μουσικών, χαρακτήρισε αυτή την περίοδο ο κ. Καράλης. «Είναι μια εποχή που τα πράγματα αλλάζουν. Βλέπουμε πως οι μουσικοί προσπαθούν να βρουν τρόπους να λειτουργήσουν το επάγγελμα τους. Για παράδειγμα έχουν γίνει κάποιες συναυλίες μέσω youtube. Δεν γνωρίζω αν αυτό μπορεί να καρποφορήσει. Ειλικρινά όμως δεν ξέρουμε αν αυτές οι αλλαγές και ο τρόπος που θα εξελιχθεί το επάγγελμα θα οδηγήσουν σε κάτι θετικό ή αρνητικό. Το μέλλον για εμάς είναι άγνωστο και απρόβλεπτο».
Ο ίδιος κάνει ιδιαίτερη μνεία μάλιστα για τη νέα γενιά μουσικών. Αναφερόμενος σε εκείνους τονίζει ότι «είναι κρίμα να μην μπορούν να εργαστούν και να παράξουν τέχνη, ενώ έχουν αφιερώσει άπλετο χρόνο σε ωδεία και σπουδές. Αυτή τη στιγμή είναι μετέωροι».
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ KARFITSA