, Δευτέρα
17 Ιουνίου 2024

search icon search icon

Θέλουν να κλείσουν τα κενά στους ελέγχους ταξιδιωτών

Ρεπορτάζ: Κώστας Καντούρης
Κενά στον έλεγχο των εισερχομένων ταξιδιωτών στην Ελλάδα, λίγες ημέρες πριν το άνοιγμα των συνόρων διαπιστώνουν οι ελληνικές αρχές, με συνέπεια να βλέπουν πως πίσω από το «σύστημα» περνούν ανεξέλεγκτα, πρόσωπα που είναι θετικά στον κορωνοϊό τα οποία σε άλλες περιπτώσεις θα είχαν απομονωθεί. Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της φοιτήτριας από το Πανόραμα, ενώ τα ίδια προβλήματα θεωρείται ότι δημιουργήθηκαν και με τους κατοίκους της ορεινής Ξάνθης, όπου επίσης έχουν αυξηθεί τα κρούσματα.
Το πρόβλημα φαίνεται πως εντοπίζεται στη διακίνηση των καταλόγων μεταξύ διαφορετικών υπηρεσιών για τον έλεγχο της «καραντίνας» των εισερχομένων ταξιδιωτών. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρωί της περασμένης Τετάρτης όταν «έσκασε» η ιστορία με το πάρτι της φοιτήτριας στο Πανόραμα, η οποία προηγουμένως είχε έρθει στην Ελλάδα από τη Μεγάλη Βρετανία και ήταν θετική στον κορωνοϊό, οι αστυνομικές αρχές δεν έβρισκαν σε ποιόν κατάλογο βρίσκεται το όνομά της και εάν έπρεπε να γίνονταν έλεγχοι για την καραντίνα των επτά ημερών.
Συγκεκριμένα, η φοιτήτρια ανέφερε πως εισήλθε στην Ελλάδα οδικώς από τα ελληνοβουλγαρικά σύνορα του Προμαχώνα. Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. στις Σέρρες έλεγαν στην Karfitsa πως την περίοδο αυτή, πριν το άνοιγμα των συνόρων, κάθε διερχόμενος από τη Βουλγαρία στην Ελλάδα καταγράφεται κανονικά και οι αστυνομικοί κρατούν το τηλέφωνό του και τη διεύθυνση στην οποία θα μείνει, έχοντας ενημερωθεί ο ταξιδιώτης πως θα βρίσκεται σε καραντίνα επτά ημερών. Ο συγκεκριμένος κατάλογος στη συνέχεια διαβιβάζεται στην Πολιτική Προστασία, που με τη σειρά της αναλαμβάνει να τον διανείμει στις ελεγκτικές αρχές για την εφαρμογή της καραντίνας. Στην περίπτωση της φοιτήτριας από το Πανόραμα παρατηρήθηκε ότι το όνομά της δεν είχε φτάσει ποτέ στο αστυνομικό τμήμα Πυλαίας – Χορτιάτη που έχει και την αρμοδιότητα του ελέγχου της καραντίνας.
Έτσι η επιβεβαίωση για τη διέλευση των συνόρων από τη νεαρή έγινε από τις αστυνομικές υπηρεσίες του Προμαχώνα, οι οποίες κρατούν αντίγραφα των εισερχομένων. Μάλιστα πληροφορίες ανέφεραν πως οι αστυνομικοί επιβεβαίωσαν ότι η νεαρή πέρασε με αυτοκίνητο στο οποίο επέβαιναν ακόμη δύο άτομα και τα στοιχεία των οποίων επίσης καταγράφηκαν και διαβιβάστηκαν στην Πολιτική Προστασία για τον έλεγχο της καραντίνας. Το πρόβλημα όμως ήταν ότι οι κατάλογοι με τα ονόματα φαίνεται πως… μένουν στα συρτάρια, αντί να γίνονται έλεγχοι για την καραντίνα και να διαβιβάζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες.
Άλλες πηγές πάντως έλεγαν πως οι έλεγχοι χαλάρωσαν μετά τις πρώτες ημέρες του πανικού εισερχομένων στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. «Εμείς μετρούμε καθημερινά μέχρι και 350 άτομα, δεν περνάει κανείς χωρίς να ελέγχεται», διαβεβαίωναν στην Karfitsa αξιωματικοί των συνόρων. Είναι γεγονός πάντως πως μετά το περιστατικό με τη φοιτήτρια, οι έλεγχοι έγιναν ακόμη πιο εξονυχιστικοί μετά την Τετάρτη.
Το αεροδρόμιο
Αντίστοιχο πρόβλημα είχε παρατηρηθεί και στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, όταν γινόταν ο επαναπατρισμός Ελλήνων από χώρες του εξωτερικού στην αρχή των αυστηρών μέτρων για την πανδημία. Τότε ο εισαγγελέας είχε παρέμβει επειδή διαπιστώθηκε πως δεν γινόταν έλεγχος στην εφαρμογή της 14ήμερης καραντίνας, στην οποία υποχρεούνταν να παραμείνουν οι εισερχόμενοι στη Θεσσαλονίκη.
Αυτά τα κενά αναζητούν τώρα να κλείσουν οι αρχές, εν όψει κι όλας του μεγάλου κύματος ταξιδιωτών που αναμένεται μετά την προσεχή Δευτέρα, όταν τυπικά ανοίγουν τα σύνορα με 29 χώρες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται να κρατούνται πάλι στοιχεία στα οδικά σύνορα, για την περίπτωση που βρεθούν στη συνέχεια κρούσματα, προκειμένου να διευκολύνεται η ιχνηλάτηση. Όμως επειδή αυτό θεωρείται χρονοβόρα διαδικασία, πιστεύεται ότι μπορεί να γίνεται μία απλή καταγραφή.
Βέβαιο θεωρείται πάντως ότι αυστηρότεροι θα είναι οι έλεγχοι στα αεροδρόμια, όπου με το νέο καθεστώς εισόδου οι έλεγχοι για κορωνοϊό θα είναι μεν δειγματοληπτικοί, όμως πηγές έλεγαν πως θα είναι αυξημένοι. Κι αυτό επειδή παρατηρείται ότι τα περισσότερα κρούσματα των τελευταίων ημερών είναι εισαγόμενα και θεωρείται ανάγκη να ληφθούν μέτρα.
Η περίπτωση των κρουσμάτων στην Ξάνθη
Τα προβλήματα αυτά, με τα κενά στους ελέγχους ταξιδιωτών υπάρχει φόβος ότι προκάλεσαν και τα κρούσματα στην ορεινή Ξάνθη. Ο δήμος Μύκης, περιοχές του οποίου είχαν τεθεί σε αυστηρή καραντίνα λόγω έξαρσης κρουσμάτων από κατοίκους οι οποίοι ταξίδεψαν στα χωριά τους από τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία, αντιμετωπίζει παρόμοια προβλήματα.
«Δεν υπάρχει πλήρης εικόνα, όμως ο κόσμος ανησυχεί μήπως μπει πάλι σε καραντίνα. Ψυχολογικά είναι χειρότερα», είπε στην Karfitsa ο πρόεδρος της κοινότητας Εχίνου Κοπέλ Αχμέτ. Αναζητούσε και ο ίδιος ποια είναι τα σχέδια της Πολιτείας, μετά τη διαπίστωση ότι στον δήμο βρέθηκαν 20 κρούσματα, ενώ σε όλο το νομό έφτασαν τα 30. Ειδικά στην περιοχή της Μύκης εκτιμήσεις αναφέρουν πως τα νέα κρούσματα προέρχονται στην πλειοψηφία τους από ταξιδιώτες. Μόνον στον Εχίνο, όπου καταγράφηκαν κρούσματα, λήφθηκαν 780 δείγματα στο πλαίσιο των ελέγχων που έγιναν.
Αντίθετα, στην πόλη της Ξάνθης, ο δήμαρχος διαμαρτύρεται έντονα υποστηρίζοντας ότι με τη δημοσιοποίηση της αύξησης των κρουσμάτων στο νομό, η πόλη και οι επιχειρηματίες της «πλήρωσαν» το μάρμαρο, καθώς το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος δεν είχε τις αναμενόμενες επισκέψεις. «Εμείς ζητήσαμε να γίνει δειγματοληψία σε αυξημένο αριθμό ατόμων. Έτσι πήραν 2.500 δείγματα και βρήκαν στην πόλη δύο κρούσματα», ανέφερε ο δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης μιλώντας στην Karfitsa. «Αυτός ο αριθμός είναι φυσιολογικός. Και στη Θεσσαλονίκη να γίνει τέτοια δειγματοληψία περισσότερα θα βρουν», σημείωσε αντιδρώντας έντονα «στον στιγματισμό μίας πόλης των 70.000 κατοίκων». Ωστόσο για τον ορεινό όγκο του νομού και ειδικά τους δήμους Μύκης και Αβδήρων, τόνισε πως πρέπει να γίνει ιχνηλάτηση για να περιοριστεί η μετάδοση του κορωνοϊού.
Η περίπτωση των περιοχών του νομού Ξάνθης όπου βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό, απασχολούν έντονα τις υπηρεσίες του υπουργείου Υγείας, αλλά και την Πολιτική Προστασία, καθώς φαίνεται ότι τα περισσότερα κρούσματα ήταν εισερχόμενα. Μάλιστα οι ίδιοι οι κάτοικοι των χωριών έλεγαν ότι το τελευταίο διάστημα η εφαρμογή των μέτρων, όπως η καραντίνα σε εισερχόμενους από το εξωτερικό, δεν εφαρμοζόταν με την ίδια αυστηρότητα και οι έλεγχοι ήταν χαλαροί.
«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη, δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπέρασμα», ήταν η χαρακτηριστική φράση του προέδρου του Εχίνου.
 

Ακολουθήστε τη Karfitsa στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από τη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και τον κόσμο.