, Τετάρτη
01 Φεβρουαρίου 2023

Θεσσαλονίκη: Θρίλερ με θύμα από υδράργυρο

Μια πρωτοφανή ιστορία με τον θάνατο 60χρονου που νοσηλεύτηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης το περασμένο καλοκαίρι, διερευνά η δίωξη ανθρωποκτονιών της Ασφάλειας. Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας του, βρέθηκε από νοσηλευτές ποσότητα υδραργύρου στα αυτιά του, όπως αυτό που χρησιμοποιούταν παλιότερα στα θερμόμετρα. Το εύρημα έχει προκαλέσει συναγερμό στις διωκτικές αρχές, που εξετάζουν όλες τις πτυχές της υπόθεσης, μετά τον θάνατό του, ύστερα από σχετική εντολή για εξονυχιστική έρευνα από την εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης.
Του Κώστα Καντούρη
Ο 60χρονος εισήχθη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης τέλη του περασμένου Ιουνίου, με υποψία εγκεφαλικού επεισοδίου. Άλλωστε, σύμφωνα με το περιβάλλον του, αντιμετώπιζε διάφορα προβλήματα υγείας και ακολουθούσε φαρμακευτική αγωγή και μάλιστα με ισχυρά σκευάσματα. Η κατάσταση της υγείας του ασθενούς, όπως περιγράφεται στις πρώτες μαρτυρίες από το νοσοκομείο, ήταν αρχικά ομαλή. Μάλιστα, σε κάποια διαστήματα αναφέρεται ότι βελτιώθηκε, ενώ σε άλλα ότι επιδεινώθηκε, κάτι που θεωρήθηκε δύσκολα ερμηνεύσιμο από τους γιατρούς.
Το γεγονός όμως που… σήκωσε στο πόδι το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό του νοσοκομείου, ήταν η ανακάλυψη μίας νοσηλεύτριας που φρόντιζε τον 60χρονο όταν αυτός δεν είχε επαφή με το περιβάλλον, καθώς βρισκόταν σε κωματώδη κατάσταση. Έγκυρες πληροφορίες της Κarfitsa αναφέρουν ότι η νοσηλεύτρια είδε από το ένα αυτί του ασθενούς να τρέχει υδράργυρος. Αμέσως ειδοποίησε το ιατρικό προσωπικό και διαπιστώθηκε ότι και στο άλλο αυτί του υπήρχαν ποσότητες υδράργυρου. Το εύρημα προκάλεσε προβληματισμό, καθώς οι επιστήμονες διαβεβαιώνουν ότι ο υδράργυρος, με τη μορφή που τοποθετήθηκε στα αυτιά, δεν μπορεί να προκαλέσει βλάβη και να εισχωρήσει και σε άλλα σημεία του κεφαλιού. Ωστόσο η απορρόφησή του σταδιακά και όσο παραμένει στο σώμα, χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες επικίνδυνη για τη ζωή.
Από την άλλη, οι γιατροί ανησύχησαν μήπως ο υδράργυρος τοποθετήθηκε εκεί σκόπιμα, στο πλαίσιο προσπάθειας αγνώστων να σκοτώσουν τον 60χρονο. Δεδομένου του γεγονότος ότι επικρατεί η λανθασμένη άποψη πως εάν ο υδράργυρος εισχωρήσει σε αυτή τη μορφή από τα αυτιά μπορεί να καταλήξει στον εγκέφαλο, το οποίο έχει αποδειχτεί ότι δεν μπορεί να γίνει, ενδεχομένως να πρόκειται για κακόβουλη ενέργεια. Βέβαια ήταν δύσκολο να εξηγηθεί πώς έφτασε το βαρύ μέταλλο στα αυτιά του ασθενή, εφόσον εκείνος ήταν σε κώμα!
Η έρευνα
Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και μάλιστα κρατήθηκε η μικρή ποσότητα υδραργύρου που συγκεντρώθηκε από τα αυτιά του 60χρονου. Η υπόθεση άρχισε να ερευνάται και ο ασθενής συνέχισε να νοσηλεύεται μέχρι που έχασε τη ζωή του στα τέλη Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες αναφέρουν ότι άφησε την τελευταία του πνοή στο σπίτι του, όπου είχε μεταφερθεί το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, η αστυνομία ενημερώθηκε για το θάνατό του αργότερα, με συνέπεια παρά τις όποιες υποψίες είχαν κινηθεί λόγω του υδραργύρου, να μην γίνει ποτέ νεκροτομή.
Το πιστοποιητικό θανάτου έδωσε ιδιώτης γιατρός – πρόκειται για μια διαδικασία που μπορεί να ακολουθηθεί. Η συνέπεια ήταν πάντως να μην γίνουν γνωστές οι πραγματικές αιτίες θανάτου, πέραν της ανακοπής που διαπιστώθηκε από τον γιατρό όταν εξετάστηκε ο νεκρός.
Επιστήμονες που ρωτήθηκαν από την Κarfitsa έλεγαν πως εάν είναι σκόπιμη η έγχυση του υδραργύρου στα αυτιά, τότε το άτομο που το έπραξε γνωρίζει πως το συγκεκριμένο μέταλλο μπορεί να απορροφηθεί ευκολότερα από τον οργανισμό από το συγκεκριμένο σημείο του σώματος. Έγκυρες πηγές έλεγαν πως ήδη υπάρχουν στα χέρια των αρχών μετρήσεις από το αίμα του ασθενούς, δείγματα του οποίου κρατήθηκαν από το νοσοκομείο και δείχνουν τρομακτικά υψηλές τιμές υδραργύρου ορισμένες ημέρες της νοσηλείας του στο νοσοκομείο, ενισχύοντας έτσι τις υποψίες που προκάλεσαν και την εισαγγελική έρευνα. Σε αυτή τη φάση οι αστυνομικές αρχές βρίσκονται στο στάδιο διερεύνησης της υπόθεσης, σε επίπεδο προκαταρκτικής εξέτασης, και δεν αποκλείεται να διαταχθεί εκταφή για να γίνει νεκροτομή στο σώμα του 60χρονου.
Από την άλλη, μέχρι στιγμής κανένα στοιχείο της έρευνας δεν μπορεί να επιβεβαιώσει ανθρωποκτονία και ειδικά κίνητρο γι αυτήν, καθώς ο 60χρονος δεν φαίνεται να είχε ούτε διαμάχες, αλλά ούτε και αξιόλογη περιουσία! Παράλληλα, δεν φαίνεται να υπήρχαν και προβλήματα στο στενό του περιβάλλον…
ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ