ΙΜΕΤ: Να κινητοποιηθεί η κοινωνία για θέματα οδικής ασφάλειας (Video)

Της Δέσποινας Κρητικού
Tο 1989 ήταν μια χρονιά που άλλαξε η ζωή του Γιάννη Κωστάκη, όταν ένα τροχαίο δυστύχημα τον καθήλωσε σε αναπηρικό αμαξίδιο. Παρά τα κινητικά του προβλήματα, ο Γιάννης συνεχίζει να σαρώνει τα μετάλλια στους Παραολυμπιακούς αγώνες στην κολύμβηση, από το 2004 στην Αθήνα μέχρι το 2016 στο Ρίο. Ο ίδιος κατάφερε να καταρρίψει 11 φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, κέρδισε 5 πανευρωπαϊκά βραβεία και ανακηρύχτηκε ως ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής από τον ΠΣΑΤ τη χρονιά 2013-2014.
Ο Γιάννης μοιράστηκε την εμπειρία του στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ) με αφορμή το θεσμό «Ανοιχτές Θύρες» (Open Day) 2018, που διοργανώνει το ΙΜΕΤ την Κυριακή 11  Νοεμβρίου. «Η ζώνη ασφαλείας σώζει ζωές και βοηθάει ακόμη και στην περίπτωση που είναι κακό το οδόστρωμα», τόνισε μεταξύ άλλων ο Ολυμπιονίκης.

Τη δική της εμπειρία μετέφερε η χορεύτρια Τατιάνα Παπαδοπούλου, η οποία αμέσως μετά την αποφοίτησή της από τη βασιλική Ακαδημία Χορού του Λονδίνου είχε ένα φοβερό τροχαίο στο οποίο εμπλεκόταν οδηγός που είχε καταναλώσει αλκοόλ.
Η ίδια, αν και περπάτησε, δεν μπόρεσε να ξαναχορέψει. Ασχολήθηκε με τη χορογραφία και συμμετείχε σε πολλές παραγωγές σε Ελλάδα και εξωτερικό.
H οδική ασφάλεια είναι θέμα παιδείας, σύμφωνα με τον πρόεδρο της οργάνωσης Hellastron(Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Ελληνικές Υποδομές και Οδοί με Διόδια»),Βασίλειο Χαλκιά. «Χρειάζεται δραστική αλλαγή στη νοοτροπία των οδηγών, διότι πλέον οι δρόμοι μας είναι καλοί, τα αυτοκίνητα είναι νέας τεχνολογίας, αλλά εστιάζουμε στον παράγοντα άνθρωπο για να βελτιώσουμε την κατάσταση», ανέφερε στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για την Οpen Day.

Ο διευθυντής του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ δρ. Ευάγγελος Μπεκιάρης υπογράμμισε ότι το ΙΜΕΤ εχει διπλασιάσει τους εργαζόμενους και έχει αυξήσει κατά 15% τα έσοδα του, ωστόσο χρειάζεται εξωστρέφεια. «Η κορωνίδα αυτής της εξωστρέφειας είναι το Open Day της Κυριακής» τόνισε.
Στόχος του ΙΜΕΤ είναι να υπάρξει ένας υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των φορέων σχετικά με το ποιος θα κανει την καλύτερη δράση. «Μόνο ετσι θα μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε την κοινωνία για να χρησιμοποιήσει τα στοιχεία για τα ατυχήματα στο δρόμο», υπογράμμισε ο κ Μπεκιάρης.

Η δράση Open Day
Η φετινή Open Day περιλαμβάνει πλήθος δράσεων από το πρωί μέχρι το απόγευμα της Κυριακής για μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν στις 11.00 το πρωί  ενώ στο κλείσιμο της ημέρας θα μοιραστούν δώρα – εκπλήξεις. Όπως εξήγησε ο κ. Μπεκιάρης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου θα πραγματοποιηθεί πλήθος εκδηλώσεων, ώστε το «Open Day» να αποτελέσει μία ευκαιρία για μία οικογενειακή εκδρομή στις εγκαταστάσεις του ΙΜΕΤ, στο 6ο χλμ Χαριλάου-Θέρμης. Μεταξύ των δράσεων που θα πραγματοποιηθούν είναι η οδήγηση προσομοιωτή αυτοκινήτου, η οδήγηση ηλεκτρικού αυτοκινήτου και ηλεκτρικού ποδηλάτου με την παράλληλη επίδειξη συστήματος αποφυγής σύγκρουσης, θα ανέβει παιδική παράσταση «Στην Οδό συνεργασίας… είναι φως-φανάρι», καθώς και δημιουργική απασχόληση για παιδιά με θέμα την οδική ασφάλεια. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθούν ξεναγήσεις ομάδων στον ερευνητικό εξοπλισμό του Ινστιτούτου, ενώ θύματα τροχαίων θα μεταφέρουν τις προσωπικές τους εμπειρίες. Τέλος, θα απονεμηθεί το βραβείο «Καλύτερη Δράση Οδικής Ασφάλειας» στο 1ο Γυμνάσιο Τρικάλων, που έχει πραγματοποιήσει σειρά δράσεων και μελετών, με θέματα όπως «ο ρόλος των φυσικών μεγεθών στα ατυχήματα», «ο ανθρώπινος παράγοντας ως κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή κατά την οδήγηση» και «προσβασιμότητα στη γειτονιά και τον χώρο του σχολείου για άτομα με προβλήματα κίνησης και άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο».